5 Νοε 2009

Τον χειμώνα ετούτο

Αυτή η διαφήμιση προφανώς δεν απευθύνεται σε οικογένειες λιμενεργατών του ΟΛΠ, ούτε και στον αγροτοσυνδικαλιστή του κάμπου. Αποδέκτες της είναι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν σε υπόγεια ή σε παλιές μονοκατοικίες των προαστίων χωρίς πρόσβαση σε επίδομα θέρμανσης, μόνωσης ή αντικατάστασης κλιματιστικών. Και το σημαντικότερο, χωρίς να γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση της Ελληνικής. Πέρα από την ανακάλυψη των αγοραστικών τους αναγκών, η αγορά επιδεικνύει ταχύτερα ανακλαστικά και σε ένα δεύτερο σημείο: Έρχεται να επισημάνει την ύπαρξη ατόμων αποκλεισμένων επί μακρόν από το κοινωνικό γίγνεσθαι, με ευθύνη όχι μόνο ενός αδιάφορου και αναποτελεσματικού κράτικού μηχανισμού, αλλά και δική μας.

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής κυβέρνησης είναι γενναίες και αν οι διακηρυγμένες προθέσεις της υλοποιηθούν με συγκεκριμένα μέτρα, η Πολιτεία θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ομαλή ένταξη της δυναμικότερα ανερχόμενης πληθυσμιακής της ομάδας στον κοινωνικό ιστό. Ας ελπίσουμε πως οι ερχόμενοι χειμώνες θα βρουν διαφημίσεις όπως αυτή στο χρονοντούλαπο ιστορίας της Ελληνικής διαφήμισης.

16 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Χαίρομαι για αυτή την ιδιαίτερα φιλελεύθερη σκέψη. Μέχρι τώρα είχαμε χαραμοφάηδες Έλληνες, τώρα θα έχουμε και χαραμοφάηδες μετανάστες, να περιμένουν επιδόματα!

Δώστε επιδόματα στο λαό, ξένο κι ελληνικό!

Είδες κότσαρα και το δ-ύ-στιχο.

Τα έχω δει όλα σε τούτη τη χώρα. Βέβαια θα μου πεις τι σε ενοχλεί; Εδώ ο φιλελεύθερος Μανδραβέλης πιστεύει ότι οι γγ στα υπουργεία προσλήφθηκαν με βάση το βιογραφικό τους αξιοκρατικά, σε ένα ψιλό επιδοματάκι θα κολλήσουμε τώρα;

Αν θα ήθελαν να περιορίσουν το δουλεμπόριο, όλοι αυτοί οι υποκριτές, δεν θα προσπαθούσαν να φτιάξουν καλύτερες συνθήκες στις χώρες προορισμού των μεταναστών, αλλά στις χώρες καταγωγής τους. Βέβαια έτσι θα έχαναν τους σκλάβους...

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Αγαπητέ βάρδε δεν βλέπω να προτείνω κάπου διεύρυνση των αποδεκτών επιδομάτων, αν και έχω την εντύπωση πως βάσει των πραγματικών κριτηρίων διαβίωσης θα ήταν συνεπές να επωφεληθούν αρκετοί "χαραμοφάηδες" μετανάστες.

Οι περισσότεροι από δαύτους εργάζονται σκληρά και αποτελούν μεγάλο αποθεματικό για την πολιτεία εκείνη, η οποία διαθέτει οργανωμένο σχέδιο ένταξης. Η διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου απαιτεί βελτίωση συνθηκών τόσο στην χώρα υποδοχής όσο και στη χώρα προέλευσης... elementary.

Είναι εξ ίσου υποκριτικό να τους πετάμε σε φραουλοχώραφα και τα Χριστούγεννα ν' αγοράζουμε κάρτες Unicef.

Υ.Γ. Όσα γράφεις για τον κο Μανδραβέλη είναι ανακριβή.

Ανώνυμος είπε...

Οι καιροί αλλάζουν. Λέω κάτι πολυ τετριμμένο και που επαναλαμβάνω βλακωδώς από το 1989.Ομως αυτή είναι η πραγματικότητα κι απέναντί της στέκονται όλοι οι άνθρωποι, χωρίς ταυτότητες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Προφανώς υπάρχει ειδική κατηγορία μεταναστών που ταλαιπωρούνται, όπως υπάρχει και μια αλλη που ηδη ευημερεί και μάλιστα φοροδιαφεύγει ποικιλοτρόπως. Ας κρατήσουμε όμως οτι ο εμπορος παραμένει έμπορος και μάλιστα ανιχνευτικός , άθελά του δε (στο όνομα του κέρδους) τονίζει το μεταναστευτικό πρόβλημα με τον τρόπο του.

Manoliscus είπε...

@ritsmas

Θα ήταν φυσικά χονδροειδές να ομαδοποιήσουμε τους μετανάστες με μοναδικό κριτήριο το οτι είναι αλλογενείς. Νομίζω πως αυτή είναι μια μπανανόφλουδα την οποία πάτησε καιρό πριν η συμπαθής αριστερά. Σε γενικές πάντως γραμμές στη Ρώμη βρίσκονται και συμπεριφέρονται όπως οι Ρωμαίοι.

Η συγκροτημένη πολιτεία είναι αυτή που κάθε φορά θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού και που τιμωρεί αυστηρά οποιονδήποτε τους αθετεί.

Cacofonix είπε...

Χαίρομαι για ακόμη μια φορά για την άκρατη φιλελεύθερη θέση της ... αναδιανομής του πλούτου που μας προτείνεις να επεκταθεί και στους μετανάστες...

Χαίρομαι επίσης που καίγεσαι για τα φραουλοχώραφα, ενω δεν καίγεσαι για τους ακόμη πιο χαμηλά αμοιβόμενους stagers... Δεν πειράζει αυτοί άλλωστε θα φύγουν μετανάστες για αλλού και άρα θα γίνουν αλλωνών το πρόβλημα...

Χαίρομαι που για την ταμπακιέρα του δουλεμπορίου της μαύρης εργασίας δεν λες τίποτε. Γιατί δεν νομίζω να αναρωτήθηκες ποτέ ότι αν αυτοί οι άνθρωποι αποκτήσουν τα ίδια "δικαιώματα" με τους Έλληνες εργαζόμενους, δεν βλέπω κανένα λόγο κάποιος να τους προτιμά.

Χαίρομαι όμως γιατί επιτέλους τέθηκε το όριο των 250.000 νομιμοποιήσεων από την κυβέρνηση. Έστω κι αν μας το περνάν στο ντούκου και οι προστάτες - νταβατζήδες στην καθομιλουμένη - τους είτε δεν έχουν πάρε πρέφα, είτε κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο.

Όσα γράφω για τον εμπαθή Πάσχο είναι πάντοτε ακριβέστατα.

Δες το ποστ μου πασχίζουσες χαλαρές σχέσεις. (Εξακολουφώ να μην μπορώ να κάνω paste.)

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Χαίρομαι που τα γραφόμενα μου κάνουν τους αναγνώστες χαρούμενους. Αν και με την ειρωνεία δε βλέπω να πηγαίνουμε πολύ μακριά.

Δεν καταλαβαίνω γιατί βάζεις τα δικαιώματα σε εισαγωγικά, η προ του νόμου ισότητα, όπως και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να εκτείνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Εκτός βέβαια κι αν κάποιος πιστεύει πως ο εθνικός μας πλούτος πρέπει να παραμένει και να αναδιανέμεται μεταξύ εκείνων που στις φλέβες τους τρέχει αίμα Ελληνικό.

Τα όσα δε γράφεις για τον "εμπαθή Πάσχο" λυπάμαι, αλλά έχουν σταματήσει καιρό τώρα να με πείθουν για την ακρίβεια τους.

Cacofonix είπε...

Η ισότητα προ των νόμων είναι βασική αρχή της δημοκρατίας.

Λυπάμαι που ενώ τόσο πολύ φωνάζεις για την ισονομία, "ξεχνάς" ότι οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες σαν πρώτη πράξη τους στην Ελλάδα καταπατούν τον νόμο.

Λυπάμαι γιατί θέλεις για αυτούς τους λαθρομετανάστες ειδικά να κάνουμε τα στραβά μάτια, να στραβώσουμε τέλος πάντων τον νόμο.

Λυπάμαι, που σαν "φιλελεύθερος" (με τεράστια εισαγωγικά πλέον)σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η "αναδιανομή" του πλούτου, ακόμη και σ' αυτούς που στην ουσία δεν έχουν προσφέρει και τόσα στην "παραγωγή" του πλούτου, την ώρα που τόσοι πολλοί από ότι φαίνεται λιγουρεύονται για να τον "μοιράσουν" - υφαρπάξουν.

Λυπάμαι που πιστεύεις ότι τα λεφτά που κερδίζω εγώ με νόμιμο και πάρα πολύ επίπονο τρόπο, θα πρέπει να τα μοιράζωμε με κάποιον που έχει εισέλθει παντελώς παράνομα στη χώρα.

Λυπάμαι που προσπαθείς για μια ακόμη φορά να απαντήσεις αφήνοντας προσωπικές αιχμές.

Λυπάμαι που επιμένεις να μην απαντάς στο ότι ο πρώτιστος στόχος θα πρέπει να ήταν η παραμονή αυτών των ανθρώπων στις δικές τους χώρες. Κι όχι η μετανάστευση προς ωφέλεια των λαθρεμπόρων και των εδώ προστατών τους.

Φαντάζομαι ότι θα ευχαριστιέσαι με την εικόνα που παρουσιάζει για παράδειγμα η Αλβανία, έχοντας ξεκληρισθεί από το πιο δυναμικό, το πιο παραγωγικό κομάτι του πλυθησμού της... Όπως και τόσων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών..

Cacofonix είπε...

Κι ο Πάσχος είναι κομματικός εγκάθετος. Απλά με απασχολεί μόνο για τη γελοιότητα των γραπτών του. Εκτός κι αν κι εσύ πιστεύεις ότι οι προσλήψεις γίνονται με βάση τα curriculum vitae κι όχι με βάση τις αφισοκολλήσεις.

Είναι κι αυτό μια άποψη... Γελοία αλλά άποψη...

(Δεν μου αρέσουν οι προσωπικές επιθέσεις, αλλά να χρησιμοποίησα το όπλο των προσωπικών επιθέσεων.)

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ικανό να ρυθμίσει τη νόμιμη έλευση αλλοδαπών, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα να τελεί το έγκλημα της παράνομης εισόδου, ανεξαρτήτως μάλιστα του αν κάποιοι δικαιούνται πολιτικού ασύλου. Δεν υπάρχει όμως συνεχούμενη πρόθεση παραβατικότητας εκ μέρους τους και ένα σαφές ρυθμιστικό πλέγμα θα βοηθούσε πολύ στο να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Οι περισσότεροι πάντως θέλουν είτε να συνεχίσουν δυτικότερα είτε να παραμείνουν και να εργαστούν, συμβάλλοντας στην πραγματική οικονομία πολύ περισσότερο απ’ όσο καταγράφουν οι στατιστικές και παραδέχονται πολλοί. Η καταστολή είναι μια λύση, η πρόληψη και η ενσωμάτωση μια δεύτερη.

Ούτε και μένα με βρίσκει σύμφωνο ο εθισμός τους στη νοοτροπία των επιδομάτων, μου είναι όμως δυσάρεστο να υποχρεούμαι σε διευκρινίσεις με κάθε πυροτέχνημα που πετάς εδώ μέσα. Αν διαβάσεις το πρώτο σου σχόλιο, η "ιδιαίτερα φιλελεύθερη σκέψη" βγήκε από το δικό σου μυαλό.

Κατά τα λοιπά χαίρομαι με τη χαρά σου και λυπάμαι με τη λύπη σου.

mathiou είπε...

Cacofonix: "Αν θα ήθελαν να περιορίσουν το δουλεμπόριο, όλοι αυτοί οι υποκριτές, δεν θα προσπαθούσαν να φτιάξουν καλύτερε συνθήκες στις χώρες προρισμού των μεταναστών, αλλά στις χώρες καταγωγής τους".

Αυτό εσύ το θεωρείς πιο ρεαλιστική λύση; Για αυτή τη λύση θα ήθελες να δίνεις χρήματα από τη τσέπη σου;

Dokimos είπε...

Www, blepw anayan ta aimata sto blog Manoliscus, xairomai!
Cacofonix pragmatika dikaiwneis to onoma su, me tragoudi h xwris! to post anaferetai sti monadiki isws lysi enos kathola yparktou problhmatos, ti ap' ola den katalabes omologw oti mou diafeugei...

Manoliscus είπε...

@mathiou

Μέτρα απευθυνόμενα στις χώρες προέλευσης περιλαμβάνουν ριζική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, αναβάθμιση στρατιωτικών αποστολών τύπου Petersberg ή και μετεγκατάσταση των μονάδων παραγωγής στις χώρες αυτές.

Εξαιρετικά δαπανηρές και αντιδημοφιλείς λύσεις, με πολιτικό κόστος το οποίο δύσκολα αναλαμβάνεται. Τράβα να τους πεις πως η βιοτεχνία κλείνει στις Σέρρες για να ξανανοίξει κάποια χιλιόμετρα βορειότερα... θα πέσουν να σε φάνε ζωντανό.


@Dokimos

Ευλογείτε! Τον Cacofonix εδώ τον συμπαθούμε και θυμόμαστε να τον κατεβάσουμε από το δέντρο κάθε φορά που αρχίζει το τσιμπούσι :-)

Απολύθηκε ο Στυλίτης ή τον ξέχασαν; Παρεμπιπτόντως μου έχετε ξεφύγει από το blogroll, παράλειψη μεγίστη για έναν ζυθοπότη όπως ο γράφων.

Dokimos είπε...

Xexe, oxi o Daskalos den apolythike akoma, konteuei omws h wra tou...

peri zythou, tsekare prosfato sxetiko post :)

abravanel είπε...

Κάτι τέτοια κειμενάκια διαβάζω κολλημένα στους στύλους της ΔΕΗ και σκέφτομαι πως το μέλλον θα είναι λίαν διαφορετικό.

Manoliscus είπε...

@Dokimos

Το τσέκαρα και το μόνο που μου έμεινε είναι μια πικρή επίγευση. Όχι επειδή η μπύρα ήταν pils, αλλά επειδή εδώ που βρίσκομαι πια βρίσκω μόνο ένα Beer Academy της κακιάς ώρας. Keep up the good work mate.


@abravanel
Καταλαβαίνω πολύ καλά πώς το σκέφτεσαι, τέσσερα χρόνια έμενα Κασσάνδρου κι έβλεπα αυτά τα κειμενάκια καθημερινά.

Cacofonix είπε...

Οι λαθρο - μετανάστες παραβιάζουν τον νόμο, όσο άδικος κι όσο ανόητος κι αν είναι αυτός.

Υπάρχει δουλεμπόριο αυτή τη στιγμή σε έναν πόλεμο που μαίνεται όχι κάπου μακριά, αλλά στα σύνορά μας.

Και για να δείτε πόσο έξυπνο πρωθυπουργό έχουμε, υπέγραψε σαν υπουργός εξωτερικών μια συνθήκη, που ορίζει ότι εφόσον ένας λαθρομετανάστης συλληφθεί μέσα στην ΕΕ, επιστρέφεται στην χώρα εισόδου του. Ήδη οι εγγλεζογάλλοι μας στείλαν πεσκέσι πίσω τους πρώτους αφγανούς... Να είναι καλά ο πρωθυπουργός, ο λίβεραλ, να υπογράψει κι άλλες τέτοιες συνθήκες...

Οι προστάτες των εδώ μεταναστών, νταβατζήδες στην καθομιλουμένη, δεν βγάζουν κιχ για τον πόλεμο που μαίνεται στο σπίτι μας, προσοχή όχι έξω από αυτό αλλά μέσα σε αυτό. Κι όσο γίνεται πιο εύκολη η παραμονή τους εδώ, τόσο το προϊόν της εμπορίας ψυχών, λαθρομεταναστών βέβαια, θα γιγαντώνεται. Άλλωστε είναι πολλά τα λεφτά αλέξη και γιώργο μου.

Η μόνη μακρόχρονη και συνάμα ανθρώπινη λύση είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες καταγωγής. Όμως βλέπετε οι "προστάτες" των λαθρομεταναστών δεν έχουν τέτοια ατζέντα...

Το μόνο θετικό που βλέπω εγώ είναι ότι μπαίνει πλέον ένα όριο σε πόσους μπορούμε να νομιμοποιήσουμε, κι επιτέλους να μιλάμε με ίσους όρους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι 250000 που λέει ο λίβεραλ πρωθυπουργός είναι λίγο υπερβολικό ως νούμερο αλλά οπωσδήποτε είναι μια αρχή.