17 Νοε 2009

Sametová revoluce



Στις 17 Νοεμβρίου 1989 μια ειρηνική φοιτητική διαδήλωση στην Πράγα διαλυόταν βίαια από τις δυνάμεις ασφάλειας του καθεστώτος. Το γεγονός πυροδοτεί κλιμακούμενες αντιδράσεις και καθημερινές πορείες στα αστικά κέντρα, με μία πανεθνική απεργία δέκα ημέρες αργότερα να αγγίζει σε συμμετοχή ένα πρωτόγνωρο 75% του εργατικού δυναμικού.

Δεδομένης της κατάρρευσης γειτονικών κομμουνιστικών καθεστώτων και με τη Μόσχα αυτή τη φορά απρόθυμη να επέμβει στρατιωτικά, το κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχοσλοβακίας ανακοινώνει στις 28 Νοεμβρίου την εγκατάλειψη του μονοπωλίου εξουσίας, δρομολογεί τις διαδικασίες ελεύθερων εκλογών και λίγες ημέρες μετά αφαιρεί το συρματόπλεγμα από τα σύνορα με Δυτική Γερμανία και Αυστρία. Ο εκλογικός του καταποντισμός και η ανάδειξη της πρώτης μετά από δεκαετίες μη κομμουνιστικής κυβέρνησης είναι καθαρά θέμα χρόνου.

Η Βελούδινη Επανάσταση (Sametová Revoluce) του 1989 είχε ως απαρχή μια ημερομηνία, της οποίας το συμβολικό μονοπώλιο στην Ελλάδα καταλαμβάνει η ανάμνηση των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Η 17η Νοεμβρίου όμως ενθυμείται και σε άλλες γωνιές της Ευρώπης ως ημέρα τιμής του φοιτητικού κινήματος και των αιτημάτων του για ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία. Ως ημέρα ορόσημο για τους αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, ανεξάρτητα από το αν αυτός κάποιες φορές ενδύεται τον κόκκινο και κάποιες άλλες τον φαιό του χιτώνα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, δεν το ήξερα. Είναι θλιβερό που το πολυτεχνείο από ημέρα αντίστασης κατά του φασισμού, έχει μετατραπεί σε ιδεολογικό προπύργιο και μονοπώλιο του κόκκινου φασισμού.

Manoliscus είπε...

@apogonos

Πραγματικά, η αστική δεξιά επέλεξε την σιγή υπό το βάρος των τύψεων που της φόρτωσαν. Από την άλλη βέβαια βλέπουμε πως παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες δεκαετιών, από την επταετία μέχρι και σήμερα, το ΚΚΕ ακόμα δεν κατόρθωσε να καπελώσει και να πατρονάρει το φοιτητικό κίνημα. Μέσα στα τόσα στραβά, κάτι είναι κι αυτό.

Cacofonix είπε...

Μήπως θα έπρεπε να αναφερθείς και στο Χάβελ; Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

(Πάντα με τις παρατηρήσεις μου!!!)