21 Φεβ 2009

Altromercato και καταναλωτική κατήχηση


Μαθαίνω από το thess.gr πως κλείνει το Altromercato Θεσσαλονίκης, το κατάστημα της Fairtrade Hellas που προωθεί προϊόντα "δίκαιου και εναλλακτικού" εμπορίου . Για το πόσο δίκαιο είναι το εμπόριο αυτό έχω γράψει στο παρελθόν. Είναι αυτονόητο πως το κλείσιμο μιας επιχείρησης, η οποία προσέφερε επιπλέον καταναλωτικές επιλογές δεν χαροποιεί κανένα, πλην ίσως του στενώς νοούμενου ανταγωνισμού. Δεν θα σταθώ όμως εκεί.


Αυτό που διάβασα στο thess.gr και θεωρώ εξαιρετικά εξοργιστικό είναι πως στην προσπάθεια διαφήμισης του καταστήματος διεξάγονταν οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία, όπου "μαθητές - μαθήτριες ενημερώνονταν για ένα άλλο τρόπο κατανάλωσης και προμήθειας προϊόντων" ...και αγόραζαν καμιά εναλλακτική σοκολάτα, συμπληρώνω εγώ ο κακόβουλος. Προφανώς ορισμένοι εκπαιδευτικοί, ικανοποιώντας τις προσωπικές τους ιδεοληψίες, δεν δίσταζαν να οδηγούν ομάδες ανηλίκων σε ένα εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Γιατί όμως εκεί και όχι στο μανάβικο της Παλαιών Πατρών Γερμανού, ένα τετράγωνο παραπέρα, όπου πωλούνται βιολογικά προϊόντα του μακεδονικού κάμπου; Και γιατί όχι στην Κατάληψη της Υφανέτ, όπου θα τους ενημέρωναν για έναν άλλο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης και αντίληψης των ιδιοκτησιακών σχέσεων; Στοίχημα πως είναι οι ίδιοι ακριβώς εκπαιδευτικοί που ξιφουλκούν κατά της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών. Οι ίδιοι άνθρωποι, τους οποίους η κατήχηση ενοχλεί μόνο όταν δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τη δική τους αντίληψη πραγμάτων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...και οι ίδιοι που αντιτίθενται στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θεωρώντας την "φασιστικό μέτρο" ;-)
(KingEdward)

Ανώνυμος είπε...

"Οι ίδιοι άνθρωποι, τους οποίους η κατήχηση ενοχλεί μόνο όταν δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τη δική τους αντίληψη πραγμάτων."

Έγραψες!

stilitis είπε...

Σωστός.
Προσωπικά ποτέ δε συμπάθησα δασκάλους που προσπαθούσαν να ''περάσουν'' ιδεολογίες.

Manoliscus είπε...

@King Edward
Ναι, τα ίδια ακριβώς κουμάσια. (Παρεμπιπτόντως έχω έρθει στα λημέρια σου, έχουσιν γνώσιν οι φύλακες;).

@Ανώνυμος
Και εσύ επανέγραψες :-)
Θα εκτιμούσα βέβαια αν επανέγραφες και επωνύμως.

@stilitis
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς την αντιπάθεια σου. Το οτι επέλεξες τον αναχωρητισμό μιλάει από μόνο του. Σου εύχομαι να μην πέσεις πάνω σε κάποιον από δαύτους εκεί που θα πας... Είναι τουλάχιστον ενοχλητικοί.

Cacofonix είπε...

Αγαπητέ Canis Libertatis
Θίγεις πολλά θέματα ταυτόχρονα:

1. Πως να αγοράσεις ησυχία της συνείδησης, πληρώνοντας κάνα βιολογικό κι αγνοώντας το πρόβλημα.

2. Πως οι "ευαισθητοποιημένοι" πολίτες προσπαθούν να τα κονομήσουν από την ανεπάρκεια συνείδησης.

3. Πως προπηλακίζουν οι "δασκάλοι" τις συνειδήσεις των παιδιών με κάτι που δεν έχει ουσία: την δήθεν οικολογία μέσα από το εμπόριο...

4. Την ιδεοληψία αυτών που αρνούνται να παραχωρήσουν στους συνανθρώπους τους αυτό που συνέχεια καταγγέλλουν: ελευθερία συνείδησης και μάλιστα θρησκευτικής.

5. Γιατί ο Καίσαρας ζητά όλο και περισσότερα και μας πνίγει. Όχι εγώ δεν θέλω καθόλου Καίσαρα και ζω άνετα χωρίς αυτόν. Ο Καίσαρας πληρώνει τέτοιους ανθρώπους που ξέρουν πριν από εμένα για εμένα. Ευχαριστώ αλλά πως γίνεται να μην έχω καθόλου συναλλαγές με δαύτον;

Συγνώμη αν κούρασα...

Manoliscus είπε...

Καθόλου δεν κούρασες.
Αντιθέτως εγώ φαίνεται πως σας κουράζω θίγοντας μονοκοπανιά τόσα θέματα σε μία μόλις ανάρτηση. Είναι όμως που πέφτουν μαζεμένα.

Αναφορικά με την πέμπτη πάντως θέση έχω να σημειώσω πως το μόνο που εκτιμώ στον Καίσαρα θεωρώντας το διαχρονικά αναντικατάστατο... είναι η σαλάτα του ;-)