26 Μαρ 2008

Εφετείο Ανατολικής Κρήτης

Την περασμένη Πέμπτη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε γνωμοδότηση - σταθμό στην πολύχρονη διεκδίκηση των κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης για δημιουργία δεύτερης εφετειακής έδρας στο νησί. Με ψήφους 49 υπέρ και μόλις 7 κατά, έκανε δεκτή την εισήγηση του αντιπροέδρου του ΑΠ κ. Καλαμίδα , ο οποίος με θετική εισήγηση προέβαλε τρία βασικά επιχειρήματα: Τον αριθμό των αποφάσεων του Εφετείου Κρήτης που σε ποσοστό 54% αφορά σε υποθέσεις του Ηρακλείου και του Λασιθίου, την μεγάλη απόσταση του Εφετείου κυρίως από το Λασίθι και τέλος την ανάγκη αποσυμφόρησης του Εφετείου και την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση αυτή, σε συνέχεια του συνόλου θετικών εισηγήσεων επιστημονικών επιτροπών του ΑΠ, αποδεσμεύει τεχνικά τον αρμόδιο υπουργό από το να σηκώσει το πολιτικό βάρος και των ωθεί στην επίλυση ενός χρονίζοντος και καθόλα σοβαρού προβλήματος στην απονομή δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά, οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσει ο πολίτης που επιθυμεί να προσφύγει σήμερα στο Εφετείο Χανίων είναι : Ηράκλειο (πόλη) – Χανιά, 300 χλμ. και Σητεία – Χανιά, 600 χλμ. και Ιεράπετρα – Χανιά, 488 χλμ. (μετ' επιστροφής), αντιστοίχως. Στο σύνολο της Επικράτειας δεν υπάρχει άλλο εφετείο,για το οποίο διάδικοι και μάρτυρές να καλούνται να διανύσουν τέτοιες αποστάσεις πληρώνοντας σε εργατοώρες, έξοδα δικηγόρων, βενζίνη, οδική ασφάλεια και ψυχική ταλαιπωρία. Και δυστυχώς δεν διαθέτουμε ούτε οδικό δίκτυο ούτε και διοικητική στελέχωση Γερμανίας για να παρηγορούμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση.

Η ίδρυση δεύτερης έδρας Εφετείου στο νησί είναι ένα γνωστό αίτημα, το οποίο μέχρι σήμερα προσέκρουε σθεναρά στη νοοτροπία που εκλάμβανε ως δικαιολογημένη την εξυπηρέτηση του τοπικού συμφέροντος ανεξαρτήτως τιμήματος. Από εδώ σήμερα καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Χατζηγάκη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκδώσει άμεσα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης καλούμε τον κόσμο της δυτικής Κρήτης σε κοινό αγώνα για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, με μία ευρύτερη αντίληψη περί ενότητας και εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Είναι κρίμα να αναλώνονται δυνάμεις την στιγμή που υπάρχουν τόσα πολλά κοινά μέτωπα και τόσες ανοιχτές προκλήσεις.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Προ ολίγων ημερών, μάλιστα, διάβασα ότι εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο ίδρυσης 2-3 νέων Πρωτοδικείων στο νομό Αττικής. Οψόμεθα... (KingEdward)

Manoliscus είπε...

Για να δούμε... για να δούμε...
συμπληρώνω πως εξετάζονται και τρόποι δυσχεράνσεως καταφυγής στην δευτεροβάθμια δικαιοσύνη δια της αυξήσεως των δικαστικών εξόδων.

Ανώνυμος είπε...

ΙΔΡΥΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με την ίδρυση εφετείου θα εγκατασταθούν στο Ηράκλειο οι εφέτες και το υπόλοιπο προσωπικό του εφετείου μετά των οικογενειών τους.
Η τοπική μαφία εις την οποία ο δικηγορικός σύλλογος Ηρακλείου έχει εξέχουσα θέση και άριστη συνεργασία μετ’ αυτής κατά την προσφιλή τους τακτική σε κάθε δημόσιο λειτουργό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της, παρέχει και καλύπτει κάθε ανάγκη, ιδιαιτερότητα και επιθυμία τους (προσωπική ή οικογενειακή) για την προώθηση των συμφερόντων της.
Εάν παρά ταύτα υπάρχει ευσυνειδησία και άρνηση προχωρούν στην απειλή και εκφοβισμό των οικογενειών με κάθε μέσο.
Οι δικηγόροι του Ηρακλείου δεν κόπτονται για τους πολίτες της Ανατολικής Κρήτης από τους οποίους εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ με μικρές αποδείξεις, όλα τους τα έξοδα πληρωμένα, αλλά επιθυμούν τον πλήρη έλεγχο του εφετείου για να μη χάνουν καμία δίκη, ιδίων συμφερόντων και τελικώς τον έλεγχο της δικαιοσύνης προς δόξα του παρακράτους και της μαφίας.

ΠΟΤΕ ΕΦΕΤΕΊΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ευχαριστώ όσους το αντιμάχονται.

Ανώνυμος είπε...

Στην ασφάλεια της ανωνυμίας ο κάθε ηλίθιος και κομπλεξικός μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα!!! Είναι άραγε σε θέση ο "ανώνυμος" που τα χώνει στους δικηγόρους του Ηρακλείου να στηρίξει με απδίξεις τα λεγόμενά του ή μήπως αρκείται στη λασπολογία ελπίζοντας πως όλο και κάτι θα μείνει; Το αναντίρρητο γεγονός πως με εφετείο στο Ηράκλειο οι αντίστοιχες αμοιβές των Ηρακλειωτών δικηγόρων θα μειωθούν σημαντικά δεν μπορεί να το αναλογιστεί;

ΑΣΤΡΑΠΟΓΑΤΟΣ είπε...

Συλλογισμοί όπως ο ανωτέρω δεν προσφέρουν έργο έτερο πέραν από την κατάδειξη της επιχειρηματολογικής ένδειας των διαφωνούντων. Η ανωνυμία του γράφοντος με αναγκάζει να αντιπαρέλθω τις κατηγορίες κατασυκοφάντησης του δικηγορικού συλλόγου και να εμμείνω με περισσότερο σθένος στην αδήριτη ανάγκη ίδρυσης δεύτερης εφετειακής έδρας στο νησί.

Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να διανύουν 600 χλμ. και καθώς οι δίκες αναβάλλονται ή διακόπτονται και οι μάρτυρες αρνούνται να μεταβούν δεύτερη και τρίτη φορά, πολλοί κατηγορούμενοι μένουν χωρίς υποστήριξη. Μεγάλος αριθμός διαδίκων δεν ασκεί εφέσεις διότι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα και στερούνται τον 2ο βαθμό δικαστικής κρίσης. Και όλα αυτά πέρα από κάθε λασπολογία περί παρακράτους και μαφίας.