5 Αυγ 2007

Όταν η Κρήτη δείχνει τον δρόμο στην προάσπιση της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας


Τολμηρή και άξια κάθε επαίνου η προ ημερών απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης να προβεί σε αναστολή του πανεπιστημιακού ασύλου για το διάστημα των θερινών διακοπών.



Όπως αναφέρει σε επιστολή που δημοσίευσε ο πρόσφατα επανεκλεχθείς πρύτανης κ. Παλλήκαρης: "το άσυλο είναι ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα της Δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την προάσπιση και την ελεύθερη διακίνηση των δημοκρατικών ιδεών και του ελεύθερου λόγου, αλλά και την διαφορετικότητα των προσεγγίσεων του κάθε πολίτη ή φοιτητή μέσα στους χώρους του ΑΕΙ", προσθέτοντας το αυτονόητο, οτι δηλαδή:
"άσυλο δεν είναι η συγκάλυψη της διακίνησης ναρκωτικών και των εγκληματικών πράξεων […] Δεν είναι η συγκάλυψη ή και στήριξη της συστηματικής κλοπής και καταστροφής της πνευματικής περιουσίας των λειτουργών του Πανεπιστημίου και κυρίως των υποδομών, που αποτελούν περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη και φορολογούμενου. Η πράξη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου και μόνο τις συγκεκριμένες πράξεις διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτήν ακριβώς την προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου από την ασυλία των κακοποιών και εκείνων που τους στηρίζουν με γνώμονα τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα.", καταλήγει ο κ.Παλλήκαρης.




Το πανεπιστήμιο Κρήτης πέρα από την αδιαμφιβήτητη ερευνητική του πρωτοπορία σε πλείστους επιστημονικούς τομείς, αποδεικνύεται πως διαθέτει και την πρωτοκαθεδρία στην ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών! Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαίο πως η αναστολή του ασύλου συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την έρευνα και τεχνολογία, στο οποίο μόνη η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αντίθεση με τα πανεπιστημιακά όργανα λοιπών ελληνικών πανεπιστημίων, έχει δηλώσει ανοιχτα τη στήριξή της.

Η απόφαση πάντως δεν φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις στην κοινότητα του ιδρύματος. Η επιδοκιμασία εκ μέρους τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας υπήρξε έντονη και ανεπιφύλακτη. Για τους γνωρίζοντες, το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών, κλοπών και φθοράς πανεπιστημιακής περιουσίας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Κρήτης είναι δριμύ και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στην προστατευτική ομπρέλα της ακαδημαϊκής ελευθερίας.


Αυτός που έσπευσε να δηλώσει την κατηγορηματική του αντίθεση στη μηνιαία άρση ήταν ο συνήθης ύποπτος κύριος Αλαβάνος, συγχρονίζοντας την άψογα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του στο ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας Ηρακλείου. Παρέλειψε μόνο να μας διευκρινίσει ο εν λόγω κύριος τις δικές του προτάσεις στην αντιμετώπιση εγκληματικών συμπεριφορών που και ο ίδιος δεν τολμά να παραβλέψει.

3 σχόλια:

mathiou είπε...

Νομίζω ότι η πρωτοβουλία του πανεπιστημίου είναι ένα πολύ καλό δείγμα ωριμότητας από την πλευρά της ακαδημαικής κοινότητας. Ίσως γίνει σιγά σιγά αντιληπτό ότι λίγος ορθολογισμός μπορεί να ωφελήσει περισσότερο το πανεπιστήμιο από τις "επαναστατικές" υστερίες που παρακολουθούμε τόσα χρόνια.

Καλά, για το Αλαβάνο τώρα, ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Φοβάμαι όμως ότι η επιθετική στάση που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια θα του αποδώσει τις ψήφους που θέλει.

Lefteris είπε...

Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι διάκριση κατά των μη φοιτητών που δεν διαθέτουν τέτοιο προνόμιο.

Δεν πρόκειται για δημοκρατική κατάκτηση.

Manoliscus είπε...

Φίλε Λευτέρη, το άσυλο ανήκει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι σε μία προνομιούχο ομάδα φοιτητών. Προσωπικά δε θα το θεωρούσα καν προνόμιο της ακαδημαϊκής κοινότητας: Έχει καταντήσει να αποτελεί προνόμιο παρανομούντων και ατόμων που το καπηλεύονται χρόνια τώρα προκειμένου να σώσουν το πολιτικό τους τομάρι, αδιαφορώντας για το πόσο το ευτελίζουν με τη στάση τους αυτή.