28 Ιουλ 2007

Ο αντιδραστικός κύριος Ramirez

Γεννημένος το 1961, πλέον στα σαράντα του, ο σκιτσογράφος Micael Ramirez αποτελεί έναν από τους πλέον αντιδραστικούς σκιτσογράφους των ΗΠΑ. Τα ξένα media αρέσκονται να τον χαρακτηρίζουν conservative, παραβλέποντας το γεγονός πως τα σκίτσα του αγγίζουν φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης αμερικάνικης πολιτικής σκηνής με τον πλέον εύστοχο και καυστικό τρόπο.

Το 1994 του απενεμήθη το βραβείο πολιτικού σκιτσογράφου Pulitzer, for his trenchant cartoons on contemporary issues, ενώ επί σειρά ετών αποτελεί τακτικό συνεργάτη του USA Today και έργα του διανέμονται σε περισσότερα από πεντακόσια πενήντα έντυπα παγκοσμίως.

Η πολυετής του συνεργασία με την εφημερίδα Los Angeles Times τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα εξ αιτίας ενός σκίτσου που εξέδωσε τον Οκτώβρη του 2000. Το εικονιζόμενο σκίτσο αναπαριστούσε έναν Εβραίο να προσεύχεται στη λέξη ΗΑΤΕ, μπροστά από το Δυτικό τείχος της Ιερουσαλήμ (το γνωστό Τείχος των Δακρύων). Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν εκ μέρους της εβραϊκής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πρωτοφανούς έντασης, καθώς ο δημιουργός κατηγορήθηκε σφοδρά για ρατσιστικές προκαταλήψεις, προσπαθώντας εκ των υστέρων να αποδείξει πως δεν ήταν ελέφαντας.

Το 2005 η LA Times τερμάτισε τη συνεργασία μαζί του και έκτοτε απασχολείται στην εφημερίδα Investors Business Daily ως εκδότης – σκιτσογράφος. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έχει προξενήσει η πολεμική που ασκεί τους τελευταίους μήνες στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Το πιθανότερο είναι πως εκεί θα τον είχαν ήδη αποκεφαλίσει αν δημοσιεύονταν σκίτσα του.

Δεν ξέρω κατά πόσο εξυπηρετεί σκοπιμότητες ο εν λόγω σκιτσογράφος, πάντως για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι πως γνωρίζει καλά τη δουλειά του και στηρίζει σθεναρά τους ρεπουμπλικάνους σε μια περίοδο που το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Θεωρώ τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να δημοσιεύει τόσο δηκτικά σκίτσα πολύτιμη κατάκτηση, η οποία δεν πρέπει στιγμή να εκλαμβάνεται ως δεδομένη από κανέναν μας! Η τύχη του σε ένα ανελεύθερο καθεστώς θα ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ένα σκοτεινό κελί.

Αξίζει κάποια λεπτά θερινής ραστώνης να τα επενδύσετε ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο αρχείο γελοιογραφιών του εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: