13 Ιουν 2009

Μια μικρή ιστορία από την Παλαιστίνη

Ο δεκαπεντάχρονος παλαιστίνιος βρέθηκε κρεμασμένος από ένα δέντρο, στην αγροτική κωμόπολη Qalqilya της Δυτικής Όχθης. Το αγόρι δολοφονήθηκε συνοπτικά από μέλη της οικογένειας, κατηγορούμενο για συνεργασία με τον Ισραηλινό στρατό· μια κατηγορία η οποία ισοδυναμεί με έγκλημα τιμής στον ηθικό κώδικα των παλαιστινίων, αδυνατεί όμως να θεμελιωθεί σε βάρος ενός ανηλίκου οδηγώντας τον σε θάνατο.

Συνήθως το παλαιστινιακό αναδύεται στην επικαιρότητα όταν το Ισραήλ καταφεύγει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Λίγες είναι οι φορές που μαθαίνουμε για μικρές σκοτεινές ιστορίες όπως αυτή. Ιστορίες οι οποίες αποκαλύπτουν μία κοινωνία που εξακολουθεί να λειτουργεί με το νόμο του αίματος. Θα ήταν ίσως περισσότερο συνεπές πέρα από τις περιστασιακές φωνές κατά της "ωμής ισραηλινής βίας" να κινούμαστε εθνικά και κοινοτικά αφενός στηρίζοντας τις προοδευτικές φωνές μέσα στην παλαιστίνη και αφετέρου απαιτώντας την χάραξη ολοκληρωμένου σχεδίου εκ μέρους των Αράβων για την σταδιακή εξομάλυνση της σχέσης τους με το Ισραήλ.

11 σχόλια:

Elias είπε...

Κύριε Κούταβε, έκανα ένα μικρό ψάξιμο μετά από εκείνη την ανάρτησή σου για την εκπληκτική δήλωση Καρατζαφέρη. Φαίνεται λοιπόν ότι ο άνθρωπος έχει μία συνεπή γραμμή στήριξης του καθεστώτος του Ιράν, έναντι μιας συνολικής κατακεραύνωσης του Ισραήλ. Ενδεικτικά: εδώ δε θέλει η Ελλάδα να συνταχθεί στρατιωτικά με το Ισραήλ ("πώς θα επηρεάσει αυτό τις σχέσεις μας με το Ιράν;"), εδώ (#95) θεωρεί ότι η Ευρώπη μεροληπτεί εις βάρος του Ιράν, εδώ ζητάει φτηνό πετρέλαιο από το Ιράν(!)

Εντάξει, ψιλοάσχετο σχόλιο, το παραδέχομαι. Δες το ίσως ως ένα αντιπαράδειγμα της στάσης που προτείνεις

Manoliscus είπε...

Άλλος πάλι από κει για φτηνό πετρέλαιο!
Πραγματικά πάντως φαίνεται πως στηρίζει κατά σύστημα το Ιράν, είτε στα πλαίσια μιας γενικότερης αντισιωνιστικής ρητορείας είτε ελπίζοντας να βρει κάποιο διεθνές έρεισμα.

Ο κύριος Καφατζακέρης πάντως είναι ο τελευταίος από τον οποίο περιμένω να προσεγγίσει το μεσανατολικό με κριτήρια διάφορα των μικροπολιτικών.

Παρεμπιπτόντως πολύ ενδιαφέρον το V for Valis. Πρέπει κάποια στιγμή να τον κοιτάξω αυτόν τον κύριο Philip Dick.

Cacofonix είπε...

Το συμψηφισμό δεν τον καταλαβαίνω. Το κράτος του Ισραήλ έχει δολοφονήσει μαζικά Παλαιστίνιους. Πολλές από τις οργανώσεις των Παλαιστίνιων έχουν δολοφονήσει Ισραηλινούς.
Τα πράγματα είναι απλά. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πιέσουμε μόνο τους Άραβες ενώ δεν θα πρέπει να πιέσουμε του Ισραηλινούς να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι τελείως άδικο κατά την άποψή μου αυτό που έγραψες. Στο κράτος του Ισραήλ έχει στρατηγούς που έχουν κάνει εγκλήματα πολέμου ανάλογα των Κάρατζιτς - Μλάντιτς. Όμως δεν άκουσα κανέναν πολιτισμένο να ξεσηκώνεται...

Κι όπως είχε πει ο Σολζενίτσυν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι η μεγαλύτερη πισώπλατη μαχαιριά στην ειρήνη και την ανθρωπότητα, επειδή οι προσαγωγές είναι καθαρά επιλεκτικές...

Εξακολουθώ να επιμένω ότι η ιδεολογία σκοτώνει... Ακόμη κι η φιλελεύθερη..

Unknown είπε...

Είναι μεγάλη και τραγική η πορεία των Αράβων της Παλαιστίνης (αν μετριόταν η δυστυχία ίσως να μπορούσα να πω οτι είναι μεγαλύτερη από την δυστυχία των Ισραηλιτών).
Συμψηφισμός; δεν είναι - νομίζω - αυτή η πρόταση του CLib.
Έχουμε δό εξουσιαστικές ομάδες στους Άραβες και τους Παλαιστίνιους (μην υπολογίζεις σε αυτό τον λογισμό τις υποομάδες) οι οποίες στηρίζουν την νομιμοποίησή τους στο απόλυτο μίσος για τον άλλον.
Σε αυτή την ισορροπία τρόμου οι φιλελεύθεροι πάντοτε είναι σε θέση αδυναμίας.
Μα η λογική λέει πως αν στηρίξεις την Χαμάς και την Φατάχ δεν θα σώσεις τους Άραβες , και να στηρίξεις την κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα σώσεις τους Ισραηλίτες.
Αν και οι δύο αυτές δυνάμεις κατέρρεαν;

Manoliscus είπε...

@Cacofonix
Δεν επιχειρώ κανένα συμψηφισμό και θα ήταν ανόητο να επιχειρήσω ανάλυση του μεσανατολικού σε λίγες αράδες. Εδώ δεν αναφέρομαι σε κάποια δολοφονία εχθρού από κράτος ή οργάνωση, αλλά σε ένα παράδειγμα που ίσως μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους. Δεν καλώ κανένα να στηρίξει τη μία ή την άλλη πλευρά. Καλώ εκείνους που ασχολούνται να μην παρέχουν την στήριξη αυτή άκριτα και δίχως γνώση της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Όσο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω. Υποκείμενο στις γνωστές ατέλειες του ισχύοντος συστήματος διεθνούς δικαίου επιλαμβάνεται πλήθους υποθέσεων και έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή εκτέλεση των αποφάσεων που εκδίδει. Δεν γνωρίζω κάποια περίπτωση αρνησιδικίας.
...
Τώρα βέβαια ίσως και να το συγχέεις με το ad hoc Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

@Dionysis
Πράγματι η ισορροπία τρόμου που έχει διαμορφωθεί φέρνει τις φιλελεύθερες φωνές σε μειονεκτική θέση, πιστεύω πως το θέτεις εύστοχα. Αμφιβάλλω όμως για το κατά πόσο η κατάρρευση είναι κάτι παραπάνω από wishful thinking. Συγκεκριμένες συνθήκες και διαδικασίες δημιούργησαν τις δυνάμεις αυτές και το vacuum που θα δημιουργούσαν αν κατέρρεαν θα απαιτούσε ακόμα περισσότερο αίμα και χολή για να γεμίσει.

Elias είπε...

Ποτέ δεν είναι αργά για να βρεις το σωστό δρόμο, κύριε Κούταβε. Μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ. Επειδή όμως ο πραγματικός Philip K. Dick έγκειται στα μυθιστορήματά του, όχι στα διηγήματα, προχώρα κατόπιν εδώ κι εδώ.
Κι αν συνεχίζεις να θέλεις κι άλλο, εδώ είμαστε!

Manoliscus είπε...

@Elias
Ευχαριστώ για τα links. Λέω να ξεκινήσω από μια ερώτηση στο βιβλιοπωλείο. Προς Θεού όμως, σταματήστε να με αποκαλείτε κύριο. Είμαι δεν είμαι δυο χρονών κουτάβι :)

abravanel είπε...

Μετά φόβου και δηλώνοντας οτι δεν σχολιάζω την είδηση ως a priori πράκτορας του εχθρού θέλω να δηλώσω οτι ο Γ.Καρατζαφέρης σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις έχει κάνει φιλοισραηλινές δηλώσεις με σκοπό να μην εμφανίζεται στην Ευρώπη ως τόσο αντισημίτης.

Αυτός που χρησιμοποίησε την κάρτα του αντισημιτισμού με μικροπολιτικά κριτήρια ήταν ο Α.Παπανδρέου.

Από εκεί και πέρα η επιλεκτική ευαισθησία δεν γνωρίζει ιδεολογίες:
1. Η ευαισθησία μπορεί να είναι επιλεκτική. Όπως καταγγέλει η Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα τον Αύγουστο του 2004, "πριν από ένα χρόνο κυκλοφόρησε στην γκέι ειδησεογραφία μια απροσδόκητη είδηση. Ενας ομοφυλόφιλος Παλαιστίνιος, έφυγε από την Παλαιστίνη και ζήτησε καταφύγιο στο Ισραήλ. Η ζωή του κινδύνευε από τους φανατικούς μουσουλμάνους και έφυγε για να μην εκτελεστεί...Οι δήθεν προοδευτικοί κι αριστεροί του Athens Indymedia καταξέσχισαν τους συντάκτες της είδησης χρησιμοποιώντας βρωμερούς και μισαλλόδοξους χαρακτηρισμούς. Ο Παλαιστίνιος γκέι έγινε "προδότης του λαού του που νοιαζόταν μόνο για τον κώλο του" κι όσοι μιλούσαν για το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να ζήσουν, ονομάζονταν "πράκτορες της Μοσάντ και της CIA".
2.Πίσω από αυτή την επιλεκτική δημοσιότητα, πίσω από αυτή την επιλεκτική κρίση των πολιτικών κομμάτων κρύβεται κάτι βαθύτερο...

Manoliscus είπε...

@abravanel
Μα καλά, δουλεύετε και Κυριακές στην πρεσβεία; ;)
Ευχαριστούμε πολύ για τη δεύτερη αυτή μικρή ιστορία από την Παλαιστίνη.

Όσο για την επιλεκτική ευαισθησία των πολιτικών χώρων, μου φαίνεται πως πίσω του δεν βρίσκεται τίποτα βαθύτερο από την ανθρώπινη μικρότητα.

Cacofonix είπε...

Αγαπητέ κούταβε,

καταρχήν και μόνη η παράθεση ενός γεγονότος από τη μια πλευρά, φανερώνει μεροληψία. Επιπλέον στην Ελλάδα σαφέστατα το 90% είναι υπέρ των παλαιστινίων (σαν να παρακολουθεί μονομάχους στο κολοσσαίο) αλλά όμως και η φιλοισραηλινή αντίστιξη σαν σημείο ιδεολογικής αντιπαράθεσης είναι εξίσου σαθρή...

Όσο για το δικαστήριο της Χάγης σαφέστατα και δεν έκανα λάθος. Δεν υπάρχει ακόμη διεθνής νόμος που να αποδίδει δικαιοσύνη ανεξέρτητα από το αποτέλεσμα ενός πολέμου. Πολύ δεν περισσότερο δεν υπάρχει καν παγκόσμια αναγνώριση για την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου. Το ΔΔΧ έχει αποτύχει ουσιαστικά στον να κατευθυνθεί προς μια τέτοια δικαιοσύνη... Και δεν υπάρχει καμμία περίπτωση αρνησιδικίας γιατί απλά υπάρχουν περιπτώσεις που το ΔΔΧ απλά δεν ασχολήθηκε.

Θα περίμενα από κάποιον να είναι παντελώς αποξενωμένος από τυχαίες επιλογές περιστατικών, ιδιαίτερα όταν αφορούν αυθαίρετα δικαιώματα, κι απλά να καταδικάζει τη θανάτωση.

Γιατί αγαπητέ μου για εμάς τους χριστιανούς η θανάτωση είναι η μέγιστη ύβρις, για οποιονδήποτε λόγο κι αν επιβάλλεται... Και μένουμε εκεί... Δεν αναλύουμε ούτε αναδεικνύουμε..

(Θα πρέπει να διορθώσεις το πρόβλημα με την απαγόρευση του paste. Δυσκολεύει αρκετά...)

Manoliscus είπε...

@Cacofonix
Ως πηγή χρησιμοποίησα το BBC το οποίο παρέθετε τις πληροφορίες της Παλαιστινιακής Αρχής. η είδηση δεν είναι ούτε φιλοισραηλινή ούτε παλαιστινιακή και πιστεύω πως παραμένω αμερόληπτος σε έναν πόλεμο ο οποίος δεν είναι δικός μου.

Από εκεί και πέρα την θανάτωση και θα την αναδείξουμε και θα την αναλύσουμε, δε βλέπω το λόγο να την προσεγγίζουμε αποκλειστικά φιλοσοφικά ή ηθικολογώντας. Πέρα από τη μέγιστη που λες ύβρη υπάρχουν για μένα και άλλες εξ ίσου σημαντικές.

Να το κοιτάξω πάντως αυτό με το copy paste. Αρκετά πράγματα έχουμε ήδη για να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.