15 Μαρ 2008

Η ώρα του κούταβου

Ο πόλεμος ιδεών στα κινούμενα σχέδια δεν έπεσε μαζί με το σιδηρούν παραπέτασμα. Ο κύριος Fukuyama τα έκανε θάλασσα, ζήτησε συγγνώμη και όλοι μας εξακολουθούμε να είμαστε μία υπέροχη ατμόσφαιρα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή κινουμένων σχεδίων εξακολουθούν βεβαίως να παίζουν τα αμερικάνικα studios παραγωγής, τα οποία όμως πλέον έχουν κατεβάσει στροφές και στρέφονται στην κριτική εγχώριων πολιτικών ρευμάτων και προσώπων. Πέρα από τα ανεπανάληπτα Family Guy και Southpark, στα οποία κάποια στιγμή ο κούταβος θα επανέλθει, ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία λιγότερο γνωστή σειρά της Fox, το King of the Hill.

Στην σειρά αυτή παρουσιάζεται η καθημερινότητα μιας middle class οικογένειας σε μία ασήμαντη κωμόπολη του αμερικανικού Νότου (εξ ου και το Hill - ελληνιστί κορφοβούνι). Σε αντίθεση με τις δύο προαναφερθείσες σειρές, το King of the Hill έχει πρωταγωνιστές μέσους, everyday αμερικάνους και σατιρίζει εύστοχα πραγματικές καταστάσεις, χωρίς να τραβάει το σενάριο στα άκρα.

Το απόσπασμα από το σημερινό επεισόδιο ασχολείται με την αριστερή αμερικανική κουλτούρα. Παρά το ότι οι ΗΠΑ έχουν εσχάτως πάρει έντονη αριστερή κλίση και παρά την ανομοιομορφία του συγκεκριμένου χώρου, τα όσα εδώ παρουσιάζονται είναι πιστεύω ενδεικτικά της κακής σχέσης αυτών των ανθρώπων με την πολιτική οικονομία. Την κουλτούρα αυτή πρώτη φορά τη συνάντησα όταν αγόρασα το pulp περιοδικό Adbusters και έκτοτε παρατηρώ πως στα ελληνικά πανεπιστήμια συναντά κανείς κατά κόρον ταγαροφορούσες, εμφορούμενες από συναφείς επιχειρηματικές αντιλήψεις. Περιοριζόμαστε στο να τους ευχηθούμε περαστικά.



8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Manoliscus den eisai koutabi eisai sigoura lagwniko....

Cacofonix είπε...

Απολαυστικός όπως πάντα...

Manoliscus είπε...

@porfyrios
Συγκεκριμένα νομίζω πως είμαι bull terrier, όμως ο ψυχαναλυτής επιμένει να ολοκληρώσουμε τις συνεδρείες προτού καταλήξω οριστικά.
Ποστ σκρίπτουμ: Μου λείψατε ρε!

@Cacofonix
Αγαπητέ βάρδε, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, όμως τις δικές σας ωδές ακόμα να τις φτάσω, φρονώ :)

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ;

ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗ!!

ΤΙΜΟΣ

Manoliscus είπε...

Στα μπλόγκα της εργατιάς να σπάσει τ' Αλαβάνου ο τσαμπουκάς!

...καλό;

Cacofonix είπε...

Έγραψες...

cobden είπε...

Σε αντίθεση με το Χόλυγουντ, που επειδή αριστεροκρατείται, βλέπει τα πράγματα πολύ μονοδιάστατα, στα αμερικάνικα καρτούνς μπορείς να βρεις πια την πιο έξυπνη και ενδιαφέρουσα κριτική της αμερικάνικης κοινωνίας!(και συνήθως με libertarian οπτική, South Park αλλά και Simpsons)
Ωραίο ποστ!

Manoliscus είπε...

Ευχαριστώ cobden!
Και καλώς ήλθες στην ώρα του (μεγάλου) παιδιού. Πράγματι το cartoon φαίνεται πως τους έχει ψιλοξεφύγει. Πιο πρόσφατη απόδειξη η τριλογία Imaginationland του Southpark, την οποία και θα πρότεινα ένθερμα.