13 Φεβ 2008

Σώστε το Μικρό (βλάσφημο) Γουρουνάκι!


Τον Οκτώβριο του 2007 κυκλοφόρησε στη Γερμανία το παιδικό εικονογραφημένο “Ποιος είναι παρακαλώ ο δρόμος για τον Θεό; Ρωτούσε το μικρό γουρουνάκι” γνωρίζοντας σχετικά μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού γουρουνιού και του φίλου του σκαντζόχοιρου, τα οποία αναζητώντας τον Θεό βρίσκονται αντιμέτωπα με τους παραλογισμούς και την σύγκρουση τριών μεγάλων θρησκειών. Η όλη ιστορία καταλήγει στην απόρριψη τους και στην επιστροφή στην ξέγνοιαστη και ανέμελη ζωή.

Είναι ένα έργο, το οποίο ασκεί οξεία - αν και χοντροκομμένη είναι η αλήθεια - κριτική στην πίστη ύπαρξης κάποιας υπερβατικής οντότητας, απευθυνόμενο όχι μόνο στις μικρές ηλικίες αλλά εν πολλοίς και σε ενήλικες αναγνώστες. Η υποδοχή που βρήκε από πλήθος ψυχολόγων και παιδαγωγών ήταν θετική, καθώς θεώρησαν πως η ανάγνωση του συνέβαλε σε μία κριτική αντιμετώπιση διαφόρων ακραίων εκφάνσεων των θρησκευτικών δογμάτων.

Αντίθετη γνώμη είχε όμως το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, το οποίο εισηγήθηκε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας του, εντάσσοντας το (βάσει του § 18 Abs. 1 JungSchG) στον κατάλογο επικίνδυνων για τη ανηλικότητα έργων. Στην αιτιολογική του έκθεση αναφέρει πως το έργο γελοιοποιεί τον ιουδαϊσμό, τον χριστιανισμό και το ισλάμ, “προωθώντας στερεότυπα ρατσιστικού μίσους και συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στον ηθικό και κοινωνικό αποπροσανατολισμό του ανηλίκου”. Το μέτρο αυτό θα επιφέρει περιορισμούς όπως η απαγόρευση έκθεσης σε ράφια, διαφήμισης, εξαγωγής, πώλησης σε παιδιά κ.α.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόπειρα λογοκρισίας, η οποία ήδη συναντά κλιμακούμενες αντιδράσεις από δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, την ιουδαϊκή κοινότητα και αντιρατσιστικές ομάδες. Η τελική αξιολογική κρίση αναμένεται να εκδοθεί το Μάρτη, ενώ ταυτόχρονα τρέχει και μία αγωγή από την καθολική αρχιεπισκοπή της Φρανκφούρτης.

Το βιβλίο έχει ανέβει online και στα αγγλικά, ενώ όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί μπει στον ιστότοπο ή να αποστείλει επιστολή στην καγκελάριο.
[Addendum: αγγλόφωνο άρθρο των Reuters].

Καμία πρόγνωση για το τι έχει να γίνει αν κυκλοφορήσει ποτέ Ελλάδα;



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παίζει να ρίξουν κανα 2μηνο φυλακή στο συγγραφέα όπως έκαναν στον Πλεύρη... μόνο που θα τον κυνηγάνε και οι Εβραίοι, και το παπαδαριό και οι Μουφτίδες... ωχ ωχ ωχ

Manoliscus είπε...

Εμένα το μυαλό μου πήγε περισσότερο στην υπόθεση Haderer. Μόνο που εκείνον δεν τον είχε κυνηγήσει κανείς από τους τρεις που ανάφερες, ο εισαγγελικός λειτουργός την έκανε τη δουλειά.

Stelios Frang είπε...

Καθόλου βλάσφημο το γουρουνάκι, μια χαρά είναι! Με ειδοποίησε φίλος ότι έχεις ήδη αναρτήσει το θέμα που έβαλα κι εγώ σήμερα. Ίσως μεταφραστεί σύντομα το βιβλίο και στα ελληνικά, για να ενημερωθούν και τα ελληνόπουλοα πρεπόντως!

Manoliscus είπε...

Χαίρομαι που η είδηση μεταλαμπαδεύεται και στην Ελλάδα!
Περάν τούτου όμως, θα ήθελα να διευκρινίσω πως βρίσκω το μικρό γουρουνάκι βλάσφημο, δεν είναι μια χαρά. Ακόμα και τότε όμως δεν δικαιολογείται ο παραμικρός περιορισμός στην ελεύθερη κυκλοφορία του, no matter what.

Με εξ ίσου μεγάλη χαρά προσμένω κι ένα "παιδικό" εικονογραφημένο που θα παρουσιάζει τους άθεους οπαδούς της εξελικτικής θεωρίας ως γραφικούς και μισαλλόδοξους. Νομίζω πως πλέον έχει αρχίσει να μας λείπει και κάτι τέτοιο.

Stelios Frang είπε...

Μέχρι σήμερα κυριαρχεί σχεδόν αποκλειστικά η θρησκευτική βιβλιογραφία για παιδιά. Τέτοιος πανικός για ένα μόνο αντίθετο βιβλίο που βγήκε δείχνει αποδοχή παρακμής. Έρχονται και ένα σωρό άλλα αρνητικά, αναγκάζονται να πουλάνε εκκλησίες, συγχωνεύουν Landeskirchen, βγαίνουν παιδεραστές παπάδες ένας ένας στο φως της δημοσιότητας, λογικό είναι να πανικοβάλλονται.

Manoliscus είπε...

Θα συμφωνήσω ως προς οτι οι καθολικοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ διέρχονται κρίση (διότι παραέξω τα πάνε καλούτσικα).

Κι εντάξει, ας πούμε πως εκείνοι είναι εν πτώση, διεφθαρμένοι, συντηρητικοί και πανικοβάλλονται.
Κακό δικό τους.

Η πολιτεία όμως, ήθελα και να ήξερα, πού ακριβώς κολλάει και ανακατεύεται; Μάλλον ρητορικό το ερώτημα.