10 Φεβ 2008

Η ώρα του κούταβου

Ένα από τα ισχυρότερα μέσα στον πόλεμο προπαγάνδας είναι το κινούμενο σχέδιο. Και ο αντίκτυπος του μεγιστοποιείται όταν απευθύνεται σε ευαίσθητες, πολιτικά αδιαμόρφωτες και εύπλαστες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά.

Καθώς τα πρωινά του Σαββατοκύριακου υπήρξαν ανέκαθεν ο παράδεισος του μπόμπιρα, η “Ώρα του κούταβου” έρχεται από σήμερα και κάθε σού/κού να παρουσιάσει στους μικρούς και μικρομέγαλους φίλους της σύντομα επεισόδια κινουμένων σχεδίων, τα οποία άμεσα ή έμμεσα προπαγάνδισαν πολιτικές θέσεις, ως εργαλεία σ’ έναν σκληρό αγώνα ιδεολογικής κατίσχυσης.

Σήμερα την αρχή κάνει το Make Mine Freedom, μια παραγωγή του τμήματος ελευθέρων τεχνών του ευαγγελικού Harding College. Το καρτούν αυτό προβλήθηκε στους αμερικάνικους κινηματογράφους το 1948, χρονιά κατά την οποία είχε ήδη εγκαθιδρυθεί το σιδηρούν παραπέτασμα και ο δυτικός κόσμος προσπαθούσε να αποτρέψει την δημιουργία κομμουνιστικών κυβερνήσεων σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Εκείνη ήταν η χρονιά που τέθηκε σε εφαρμογή και το Σχέδιο Marshall, σκοπός του οποίου ήταν να ενισχύσει τις δυτικές αυτές δημοκρατίες οικονομικά, θωρακίζοντας τις από έναν υπαρκτό κίνδυνο κομμουνιστικής εκτροπής. Το συγκεκριμένο κινούμενο σχέδιο έρχεται να εξυμνήσει τις αρχές του φιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής και παράλληλα να επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους κάθε λογής "-isms" του τσαρλατάνου Dr. Utopia. Σαράντα χρόνια μετά φαίνεται πως δικαιώθηκε πανηγυρικά.


5 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Καταπληκτικό! Που το βρήκες;

Πρόσεχε όμως γιατί θα σου την πέσουν κι εσένα σαν ακροδεξιό στοιχείο!!! Αυτά που στις αγγλοσαξωνικές χώρες θεωρείται αυτονόητο στην Ελλάδα μας πρέπει να δοθεί μάχη!!!

Ακόμη και λεγόμενοι φιλελεύθεροι στη χώρα μας, αδυνατούν να κατανοήσουν βασικές αρχές της ιδεολογίας που υποτίθεται ότι πιστεύουν...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά είναι πολύ αξιόλογο!
θα ήταν ενδιαφέρον να βρούμε και κάποιο αντίστοιχο απο την αριστερή πλευρά!

@cacofonix
νόμιζα ότι οι ιδεολογίες είχαν καταργηθεί ή μήπως όχι;

Manoliscus είπε...

@Cacofonix
Αν ενδιαφέρεσαι ρίξε μια ματιά στην ψηφιακή βάση δεδομένων του Internet Archive.

Δυστυχώς στην Ελλάδα εξακολουθούμε να διεκδικούμε το αυτονόητο ή ακόμα χειρότερα, εξακολουθούμε να αγνοούμε τι είναι ακριβώς αυτό που διεκδικούμε. Ευχαριστώ για την επισήμανση, όμως πιστεύω πως πρέπει να είναι κάποιος μπιτ γκάου για να μου προσάψει ακροδεξιά στοιχεία.

@Porfyrios
Τα έχω εντοπίσει και τα μαργαριτάρια της άλλης όχθης ;)
Και από μία σύγκριση εξάγει κανείς κάμποσα συμπεράσματα, χαίρομαι που εμπίπτει και στα δικά σου ενδιαφέροντα!

Cacofonix είπε...

@porfyrios
Οι ιδεολογίες στην Ελλάδα έσβησαν μετά το 1974. Οι ετικέτες παραμείναν...

Η Ελλάδα σήμερα είναι χωρισμένη στου βολεμένους (απαρτίζεται κυρίως από δημόσιους υπαλλήλους αλλά και συνδικαλιστές, bussinessmen του δημοσίου, ιδιώτες που προσφέρουν πανάκριβα τις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρει "δωρεάν" το δημόσιο όπως γιατροί , κλπ) και σε αβόλευτους (απαρτίζεται κυρίως από άνεργους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενους που δεν προσφέρουν υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές που προσφέρει το δημόσιο κλπ)

@manosliscus
Στην Ελλάδα ότι δεν θέλουμε να ακουστεί είναι ακροδεξιό. Ότι το υποθάλτουμε αλλά όχι άμεσα είναι αριστερίστικο. Καμία σχέση με τους αντίστοιχους πολιτικούς χώρους. Απόλυτη σχέση με τις ετικέτες...

George Kilaiditis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.