17 Ιαν 2008

Το Μπούνκερ, η Microsoft και η Πτώση.

Η κούρσα διαδοχής του γνωστού πλέον DVD έχει αρχίσει κάποια χρόνια τώρα και για το θρόνο διαγκωνίζονται δύο τεχνολογίες με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το HD-DVD από τη μία και το Blu-Ray Disc από την άλλη. Και τα δύο έχουν να προσφέρουν μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα και εξυπνότερο λογισμικό (XML και Java αντίστοιχα), γεγονός που εκφράζεται αφενός σε μεγαλύτερη ευκρίνεια και αφετέρου σε διαδραστικότερα μενού και λειτουργίες.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ομογενοποίησης των τεχνολογιών, η βιομηχανία παραμένει διχασμένη: Στο στρατόπεδο Blu-Ray, του οποίου προΐσταται η Sony, βρίσκονται εταιρίες όπως η Pioneer, η Philips, η Samsung και η Apple, ενώ τα HD-DVD στηρίζουν μεταξύ άλλων οι Toshiba, NEC, Microsoft και IBM.

Το λογισμικό μάλιστα στο οποίο τρέχει ένα HD-DVD αναπτύχθηκε από τη Microsoft, η οποία επένδυσε αρκετά στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ήδη με την κυκλοφορία του Playstation 3, το οποίο λειτουργεί και ως Blu-Ray Player, η ζυγαριά άρχισε να γέρνει εις βάρος της Microsoft. Παραγωγοί όπως η Warner Bros και η Universal Studios μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να πατήσουν και στις δύο βάρκες, κυκλοφορώντας τις καινούριες τους ταινίες και στα δύο format, διατηρώντας μία κάποια ισορροπία στην αγορά.

Η πρόσφατη όμως απόφαση της Warner να συνεχίσει αποκλειστικά την κυκλοφορία ταινιών σε Blu-Ray φαίνεται πως θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στην τεχνολογία HD-DVD, της αγαπημένης σε όλους μας Microsoft. Μια ματιά για το πως υποδέχθηκαν οι επιτελείς της Microsoft τις δυσμενείς εξελίξεις μπορείτε να ρίξετε στο βιντεάκι που ακολουθεί.



Εντωμεταξύ ο λάτρης της ευκρίνειας και της μεγάλης οθόνης αναμένεται να βρεθεί σε δίλημμα, ως προς το αν είναι προτιμότερο ν’ αγοράσει HD-DVD ή Blu-Ray Disc Player στο κοντινό μέλλον. Αυτό που προσωπικά θα του συνιστούσα, πέρα από κάθε αμφιβολία και εμπάθεια, είναι το εξής: Να σηκωθεί να πάει κινηματογράφο και να τους αφήσει στη φαγωμάρα τους.

Update: Το βιντεάκι ήταν πραγματικά καλό, για όσους από εσάς πρόλαβαν να το δουν. Μετά πλάκωσε η Constantin Films διεκδικώντας copyright και συνεπεία αυτού κατέβηκε.

3 σχόλια:

S G είπε...

ο ηλεκτρονικας μου παντως εμενα μου ειπε να παρω και τα δυο. Ενα ΠΣ3 για το μπλου ρεη και ενα χωριστο HD-DVD player.

Manoliscus είπε...

Κι εσύ τον άκουσες;
Το HD-DVD φαίνεται πλέον να οδεύει αργά πλην σταθερά στο μουσείο ψηφιακής τεχνολογίας.
...verdammt!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι θα σας πρότεινα να πάρετε κανένα βίντεο betamax... ωραίες εποχές...! (King Edward)