29 Ιαν 2008

Φοβού τους Φινλανδούς και όπλα φέροντας

Αποτελεί μία από τις λιγότερο γνωστές μα ηρωικότερες σελίδες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων κατόρθωσε να αποκρούσει και να αποδεκατίσει κυριολεκτικά τον εισβολέα, εισπράττοντας από τις φίλες δυνάμεις τίποτε παραπάνω από δηλώσεις αλληλεγγύης. Οι προς σύγκριση αριθμοί στον διπλανό πίνακα μιλούν από μόνοι τους.


Η εισβολή στην περιοχή της φινλανδικής Karelia υπήρξε η αιτία αποβολής της Σοβιετικής Ένωσης από την Κοινωνία των Εθνών και έσπρωξε τη δημοκρατική της κυβέρνηση στην αγκαλιά των εθνικοσοσιαλιστών Γερμανών, οδηγώντας έτσι σε μία σπάνια στη νεώτερη ιστορία κήρυξη πολέμου από μία δημοκρατική δύναμη (Ηνωμένο Βασίλειο) σε μία άλλη.



Σήμερα η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ρωσικής επικράτειας, όμως το αίτημα επιστροφής της έχει έξυπνα τεθεί στο περιθώριο από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Οι Φινλανδοί χωρίς να διαγράψουν το ένδοξο παρελθόν διατηρούν ένα εδαφικό και εθνογραφικό αίτημα σε χαμηλούς τόνους, φροντίζοντας παράλληλα να δώσουν μάχη χαρακωμάτων αλλού: Η χώρα τους αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στις νέες τεχνολογίες και στην αξιοποίηση του διαδικτύου, από τις ανταγωνιστικότερες και ελκυστικότερες σε ξένες επενδύσεις οικονομίες παγκοσμίως, ενώ παράλληλα έχει τους καθαρότερους υδάτινους πόρους και σκοράρει στην κορυφή του Δείκτη Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το εθνικό τους όραμα (Finland 2015) απέχει παρασάγγας από τις αλυτρωτικές κορώνες δικών μας λαοπρόβλητων και λαοφιλών εθνοκάπηλων. Αυτοί παίρνουν τα όπλα ν' ανταγωνιστούν κι εμείς παίρνουμε τα όπλα να πάρουμε πίσω την Πόλη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και πάντα οι πόλεμοι για την ΄΄μάσα΄΄ γινόντουσαν, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε ο ΄΄πόλεμος΄΄ είναι οικονομικός και όσον αφορά τα μέσα, και τα αποτελεσματικά όπλα του σήμερα είναι η γνώση, η καινοτομία και η επιτυχημένη απελευθέρωση της δημιουργικότητας. Τα άτομα και τα κράτη που θα το κατανοήσουν γρηγορότερα θα επιβιώσουν, κάποιοι άλλοι μπορούν να κραυγάζουν μεταξύ άλλων ΄΄ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΌ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ΄΄ και να λαϊκίζουν ασύστολα παρασύροντας την χώρα τους στον ανορθολογισμό και στην υπανάπτυξη …. Και όταν οι άλλες χώρες θα παράγουν τεχνολογία και φιλοσοφία η δικιά τους θα τρώει βελανίδια πασπαλισμένα με ΄΄Εθνικούς Μύθους΄΄ και γαρνιρισμένα με ΄΄Εθνικούς Αθλητικούς Άθλους΄΄ όπως σε κάθε ολοκληρωτική χώρα που σέβεται τον εαυτό της…

S G είπε...

ωραιος.