18 Ιαν 2008

Εκκλησία Καπνιστών

Η από την αρχή του χρόνου καθολική απαγόρευση του καπνίσματος έπεσε "βαριά" στο στομάχι Dirk Bruckner, γερμανού κάπελα, ο οποίος δεν μπορούσε με τίποτα να αποδεχθεί την επιβολή της στην επιχείρησή του. Γι' αυτό και αναζήτησε παράθυράκι διαφυγής: επινόησε, λοιπόν, μια καινούργια θρησκεία, το τελετουργικό της οποίας ανάγει το κάπνισμα σε πράξη ιερά και προχώρησε ακάθεκτος στα διαδικαστικά: Κατάθεση δικαιολογητικών στις αρμόδιες αρχές του Schleswig Holstein, όπου βρίσκεται η μπυραρία του, ώστε να εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας της νεότευκτης εκκλησίας του, πια, και ουχί καπηλειού.

Η επιχειρηματολογία του περί του νέου θρησκευτικού δόγματος είναι ακράδαντη: στο καθολικό τελετουργικό, διατείνεται, καίνε λιβάνια, στο βουδιστικό κεριά, εμείς θα καπνίζουμε τσιγάρα. Έτσι και οι θαμώνες δεν θα χαθούν κι εκείνος θα συνεχίσει τη δουλειά και την αγαπημένη του... κακή συνήθεια και θα είναι εντάξει με το γράμμα του νόμου. Κίνητρο βέβαια δεν θεωρεί τόσο την παράκαμψη του πνεύματος του νόμου, όσο τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αυτός του έθεσε όταν προσπάθησε να δηλώσει διακεκριμένο χώρο καπνιστών. Η ίδρυση χώρου θρησκευτικής λατρείας αντιθέτως, ως θεμελιώδες δικαίωμα, είναι ανεπιφύλακτη.

Το αν η προσπάθεια αυτή στεφθεί με επιτυχία, μένει να διαπιστωθεί, καθώς βάλλει ευθέως τόσο κατά μίας αυστηρής απαγόρευσης δημοσίας υγείας, όσο και κατά της αντίληψης περί θρησκεύματος. Αν κάτι πάντως εντυπωσιάζει εδώ, αυτό είναι η εφευρετικότητα ενός ανθρώπου και επιχειρηματία, ο οποίος προσπαθεί να παρακάμψει μία ίσως δυσανάλογα αυστηρή και δύσκαμπτη απαγόρευση.


Την είδηση μόλις μας τη μετέφερε ζεστή από την στήλη "Αποχρώσεις" της Καθημερινής ένα από τα δεινότερα λαγωνικά μας : )

6 σχόλια:

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Αίσχος. Αθλιότητα Παπανδρέου ξανά.

Manoliscus είπε...

Ώπα, τι έγινε ρε παιδιά;
τον έπιασαν να καπνίζει στη Μητρόπολη;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αδιαφορώ για το κάπνισμα. Προτείνω, όμως, να ιδρύσουμε μια νέα θρησκεία, στο τελετουργικό της οποίας να προβλέπεται η μαζική προσφορά εδεσμάτων από τις πιστές. Επίσης με κάθε εξομολόγηση θα πρέπει υποχρεωτικά να σιδερώνονται και 2-3 πουκάμισα. Γνωρίζω πολλά άτομα που ευχαρίστως θα προσχωρούσαν.

ΥΓ. Επειδή είμαι άσχετος από την ελληνική μπλογκόσφαιρα, αυτός ο Παπαϊωάννου τι ρόλο βαράει; (King Edward)

Manoliscus είπε...

Συγκεκριμένα, γνωρίζεις κάποια πιστή που ευχαρίστως θα προσχωρούσε; Θα μου πεις, γούστα είν αυτά βέβαια...

Δεν τον γνωρίζω τον κύριο, πιθανολογώ όμως πως όταν ήταν μικρός ο Γιωργάκης τον πείραζε στην τάξη και τού μεινε ένα κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την ίδρυση της Εκκλησίας για Καπνιστές είναι η καλύτερη ιδέα έως ότου εμφανιστεί η εκκλησία των αντικαπνιστών, οι οποίοι θα αρχίσουν προσπάθεια προσυλητισμού στους καπνιστές και μετά θα γίνει το έλα να δεις!!!!!
Σα μεσημεριανό μαγκαζίνο με τον Γιώργο Αυτιά σε ρόλο μεταμεσονύκτιου Μαστοράκη!!!

Manoliscus είπε...

Αυτό το τελευταίο βρε Πορφύριε δεν είναι εκκλησία. Επείγουσα έκκληση για βοήθεια είναι :P