8 Ιαν 2010

Αντισημιτισμός, ξένη λέξη για την Κρήτη

Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου εκδηλώθηκε σοβαρή εμπρηστική ενέργεια κατά της Συναγωγής Ετς Χαίμ, λατρευτικού χώρου και πολύτιμου κόσμηματος της ιστορίας των Χανίων. Ο αντισημιτικός χαρακτήρας της επίθεσης υπήρξε πρόδηλος, ενώ ζημιές υπέστη δυστυχώς τόσο το κτίριο όσο και το αρχειακό του υλικό.

Η Περιφερειακή Κίνηση Κρήτης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή ενός λατρευτικού χώρου και την απόπειρα εκφοβισμού Εβραίων συμπολιτών μας. Καλεί τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τον κάθε πολίτη να αντιταχθούν ενεργά στο διαφαινόμενο αυτό κύμα τρομοκρατίας και να ορθώσουν συμπαγές τείχος έναντι κάθε πράξης μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού.

Η Συναγωγή, μαζί με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, τον Μιναρέ και τον Ορθόδοξο καθεδρικό ναό των Χανίων αποτελούν απτή απόδειξη μιας μακραίωνης συνύπαρξης πολιτισμών στο Μεσογειακό αυτό σταυροδρόμι. Ταυτόχρονα όμως θέτουν και σημαντική παρακαταθήκη για την ειρηνική συμβίωση και τον αλληλοσεβασμό των κατοίκων του νησιού ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας. Αυτή την παρακαταθήκη ήρθε να σπιλώσει μια άνανδρη επίθεση, ανοίκεια στην πρόσφατη ιστορία του τόπου και ξένη προς την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων του. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην Κρήτη και η διαφύλαξη της θρησκευτικής ειρήνης αποτελεί ξεκάθαρα υπόθεση όλων μας.


Addendum: Δεύτερη απόπειρα εμπρησμού εκδηλώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Ιανουρίου. Με θλίψη διαπιστώνεται πως της νέας επίθεσης προηγήθηκε μία εκκωφαντική σιγή τόσο από τους πολιτικούς φορείς όσο και από τα τοπικά ΜΜΕ. Η προσπάθεια συγκάλυψης και υποβάθμισης της είδησης υπήρξε για εμένα εξίσου- εαν όχι περισσότερο - εξοργιστική με το γεγονός καθεαυτό. Ελπίζω να μην απαιτηθεί ολοσχερής καταστροφή της Συναγωγής προκειμένου να κινητοποιηθούν τα "δημοκρατικά" μας αντανακλαστικά.

8 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Κι επειδή δεν πρέπει να μείνει τίποτε αναπάντητο:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9678923

Συλλήψεις για τους εμπρησμούς
Από τους εμπρησμούς προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και να καταστραφούν συνολικά 2.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων

Στη σύλληψη δύο Βρετανών κι ενός Ελληνα προχώρησε η Ασφάλεια Χανίων για τους εμπρησμούς που σημειώθηκαν στο κτήριο της Εβραϊκής Συναγωγής στην πόλη.

Οι τρεις ύποπτοι προσήχθησαν την Πέμπτη στην Ασφάλεια.

Επειτα από συντονισμένη πρανάκριση και αξιοποίηση πληροφοριών και βιντεοσκοπικού υλικού προέκυψε ότι ο δράστης της επίθεσης της 5ης Ιανουαρίου ήταν ένας Αμερικανός πολίτης, ο οποίος αναζητείται. Ο Αμερικανός είχε εισέλθει στον αύλειο χώρο της Συναγωγής και προκάλεσε πυρκαγιά στην εσωτερική σκάλα.
Συλλήψεις για τους εμπρησμούς

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι στην συγκεκριμένη επίθεση, ένας άνδρας ημεδαπός και δύο βρετανοί, οι οποίοι και συνελήφθησαν, καθώς και ένας άνδρας πολίτης Η.Π.Α., ο οποίος αναζητείται, ήταν συνεργοί του ανωτέρω δράστη και τον περίμεναν εξωτερικά εποπτεύοντας το χώρο.

Επίσης, τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου ο ένας Βρετανός συλληφθείς εισήλθε από διπλανό θερινό κατάστημα, το οποίο δε λειτουργούσε, σε αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής.

Αφού παραβίασε πόρτα πρώτου ορόφου, προκάλεσε πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα με συνέπεια να καταστραφεί μέρος του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και να προκληθούν ζημιές, ενώ οι υπόλοιποι προαναφερόμενοι δράστες επιτηρούσαν το χώρο.

Από τους εμπρησμούς προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και να καταστραφούν συνολικά 2.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων.

Ένα συγγνώμη στους Κρήτες από όλους αυτούς που τους ανέβαζαν φασίστες, ρατσιστές κι αυγά του φιδιού είναι το ελάχιστο.

http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3429:2010-01-19-08-38-49&catid=59:2008-09-01-08-33-04&Itemid=80

Αν και για την περίπτωση του κ Μανδραβέλη νομίζω ότι μια μύνηση για περιύβριση θα ήταν ίσως πιο σωστή.

Αν και τελικά μάλλον θα πρέπει να ισχύσει το ασε τον τρελλό στην τρέλλα του...

Manoliscus είπε...

Ως κρητικός λυπάμαι και ζητώ συγγνώμη τόσο για την αφασία της τοπικής κοινωνίας, της οποίας αποτελώ μέλος, όσο και για τα αντισημιτικά εμέσματα που συναντώ με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα γύρω μου.

@Cacofonix
Ευχαριστώ για το link, το άρθρο του κου Μανδραβέλη μου είχε διαφύγει. Η εθνικότητα των δραστών δεν μετριάζει την σοβαρότητα του γεγονότος, ούτε και δικαιολογεί τα ατροφικά μας ανακλαστικά.

Cacofonix είπε...

Η εθνικότητα των δραστών μας επιτρέπει να μιλήσουμε για τον αντισημιτισμό του Αμερικάνικου Στρατού και των υπαλλήλων του, τον αντισημιτισμό των Εγγλέζων στρατιωτικών και των υπαλλήλων τους.
Επίσης αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία, που παρ' ελπίδα των εδώ "φιλελεύθερων" "προστατών" συνέλαβε τάχιστα τους δράστες.

Θα πρέπει επίσης να καταδικάσουμε κείμενα μίσους όπου όλοι οι Κρήτες παρουσιάζονται ως Ναζιστές, σε ένα ιδιότυπο φασισμό αισχίστου είδους...

Τα γεγονότα αποδεικνύουν:
α. Ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία σχέση με τον αντησιμιτισμό.
β. Ότι αυτοί που κόπτονται για τα "δικαιώματα" έχουν τα ίδια αφεντικά με τους εμπρηστές.

Αν κάτι πρέπει να καταδικάσουμε, πέρα από την ξενοκίνητη καταστροφή της Χανιώτικης συναγωγής και θέσεις μίσους όπως:

να αρνηθούμε την επιτυχία του έργου των Ναζί και των σύγχρονων κρητικών μιμητών τους.
ή όπως:
στους εβραίους ταξιδιώτες της Κρήτης να λάβουν μέτρα για την προστασία τους και να αποφεύγουν έντονες εκδηλώσεις της εβραϊκής ταυτότητας τους.

Αν οι Εβραίοι φίλοι μας κάπου πρέπει να προσέχουν είναι μάλλον στην Αμερική κι όχι στην Κρήτη..

Επίσης Η εθνικότητα των δραστών δεν μετριάζει την σοβαρότητα του γεγονότος. Μα φυσικά και δεν το μετριάζει. Το επαναπροσδιορίζει γιατί επιτρέπουμε αντισημίτες να δρουν ανενόχλητα σε νατοϊκές βάσεις, όπως επίσης κι όσους προσπάθησαν να εκμεταλευτούν το γεγονός αυτό.

ούτε και δικαιολογεί τα ατροφικά μας ανακλαστικά.
Αν πιστεύεις ότι η σύλληψη των δραστών είναι ατροφική αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας, νομίζω ότι είσαι απελπιστικά άστοχος.

Τύποι σαν τον Μανδραβέλη είναι που κάνουν τη ζημιά με τις ρατσιστικές κι εν πολλοίς άδικες επιθέσεις τους τόσο εναντίον των φιλόξενων Κρητών, όσο και του Ελληνικού λαού...

Cacofonix είπε...

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ
Προφυλακίστηκε ο Βρετανός, αύριο οδηγείται ο Αμερικανός στον ανακριτή

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες ο 32χρονος Βρετανός ο οποίος μαζί με τέσσερα ακόμα άτομα -έναν Ελληνα, ένα Βρετανό και δύο Αμερικανούς- κατηγορεί για τους εμπρησμούς της εβραϊκής συναγωγής.

Ο 24χρονος Ελληνας και ο δεύτερος Βρετανός (22 ετών), μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης ποσού 2.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα.

Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό εκ προθέσεως (με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές) και για την από κοινού ένωση για την τέλεση αδικήματος.

Αύριο θα οδηγηθεί στον ανακριτή ο 24χρονος Αμερικανός που συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας, ενώ αναζητείται ακόμα ο δεύτερος Αμερικανός ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκεται στην Ιταλία.

Οι δύο Βρετανοί που απολογήθηκαν χθες αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή τους στους εμπρησμούς, ενώ οι συνήγοροί τους έκαναν λόγο για «σκοτεινή» υπόθεση, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά «αμφιλεγόμενη» την κατάθεση του Ελληνα -λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει- στην οποία βασίζονται σε μεγάλο μέρος οι κατηγορίες που τους αποδίδονται.


Μια χαρά αντανακλαστικά σαν κοινωνία. Και σε δίκη θα οδηγηθούν και θα καταδικασθούν αν είναι ένοχοι. Σε αντίθεση με πολλά θύματα εγκληματικών πράξεων που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Αλήθεια γνωρίζεις πόσες χριστιανικές εκκλησίες έχουν συλληθεί ή καταστραφεί μερικά ή όλικα μόνο από το κίνημα του Δεκέμβρη;

Γιατί οι "προστάτες" ήταν μούγκα στη στρούγκα;

Manoliscus είπε...

Μπα; Παρ' ελπίδα των "φιλελεύθερων" "προστατών" η σύλληψη. Τα αφεντικά τους θα είναι πράγματι δυσαρεστημένα με το φιάσκο. Τα αφεντικά μας δηλαδή, καθώς κι εμένα για "φιλελεύθερο" "προστάτη" με κόβω.

Cacofonix είπε...

Τα αφεντικά αυτών που πυρπόλησαν την συναγωγή, την οποία βέβαια θα ανακατασκευάσει ο Ελληνικός λαός με το υστέρημά του σε μια ισχνή οικονομικά περίοδο, είναι το ΝΑΤΟ και ο Βρετανικό στρατός. Έτσι τουλάχιστον αναφέρει το ρεπορτάζ.
Σε αυτούς βέβαια συμπεριλαμβάνονται και οι Κρήτες ναζί. Αυτά όσον αφορά τα "ατροφικά" αντανακλαστικά μας.

Τα αφεντικά μας δηλαδή, καθώς κι εμένα για "φιλελεύθερο" "προστάτη" με κόβω.

Να υποθέσω ότι πιστεύεις ότι οι Κρήτες, και ειδικά οι Χανιώτες είναι ανζιστές, άσχετα αν δεν είναι αυτοί που έκαψαν τη συναγωγή; Ξέρεις πως ονομάζεται οι κατηγόρια για ένα έγκλημα κάποιου βάσει της φυλής του ή της καταγωγής του;
Κι αν δεν ξέρεις μην τολμήσεις να ρωτήσεις τους επαγγελματίες "προστάτες" συνοδοιπόρους σου, γιατί είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν καν το ατόπημα στο οποίο έπεσαν.

Το είχα ξαναγράψει και θα το ξαναγράψω:
Η "φιλελεύθερη" ιδεολογία βλάπτει σοβαρά την ελευθερία.

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Ο χαρακτηρισμός όλων των Κρητών ως ναζί αποτελεί δικό σου κατασκεύασμα, ούτε του κου Μανδραβέλη ούτε δικό μου. Κατασκεύασμα του οποίου επιχειρείς την αυτονόητη ανασκευή, σε μια προσπάθεια να αποδείξεις πως η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία σχέση με τον αντησιμιτισμό.

Το πρώτο όμως βήμα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η παραδοχή οτι υπάρχει. Ο ρατσισμός δεν φόρεσε ποτέ πιο ταιριαστή προβιά από εκείνη του εφησυχασμόυ. Είναι σχιζοφρενές να τα ρίχνουμε στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας το ως αφεντικό του ενός ή του άλλου. Σχιζοφρενές και προσβλητικό για όσους είχαν την ευαισθησία να αντιδράσουν.

Cacofonix είπε...

Ο χαρακτηρισμός Κρητών ως ναζί είναι συμπέρασμα του Δημητρα στην ανακοίνωση της 16/1 που φυσικά το αντέγραψε από εδώ:

http://abravanel.wordpress.com/2010/01/16/second-arson-in-hania-synagogue/

Η καταγωγή των δραστών του καψίματος της συναγωγής είναι μια σημαντική παράμετρος που μόνο τυφλός δεν θέλει να δει. Και φυσικά υπάρχει και το άλλο ερώτημα. Που είναι όλοι αυτοί οι προστάτες όταν στα Δεκεμβριανά εκκλησίες κατ' επανάληψη συλλήθηκαν και καταστράφηκαν; Όταν σε καθημερινή βάση χριστιανικά νεκροταφεία καταστρέφονται δεν έχουν πει ούτε μια κουβέντα. Όχι ανακοίνωση να βγάλουν αλλά κάτι να πουν...


Αντ' αυτού στην πρώτη "στραβή" είναι έτοιμοι να μιλήσουν για αντισημιτισμό και για Κρήτες ή Ηπειρώτες ή Θεσσαλονικείς ναζιστές. Αγνοώντας βέβαια ότι και μόνο αυτός ο συλλήβδην χαρακτηρισμός είναι χαρακτηριστικό του ρατσισμού.

Φυσικά κι έχει σημασία η καταγωγή των δραστών. Πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί απλούστατα αποδεικνύει ότι οι ναζί μιμητές δεν είναι Κρήτες αλλά αμερικάνοι κι εγγλέζοι. Που δουλεύουν στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το μόνο γεγονός.

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε από αυτούς "είχαν την ευαισθησία να αντιδράσουν" - λέμε τώρα - να καυτηριάσουν τις πρακτικές των οργανισμών αυτών, ζητούν και τα ρέστα από τους Κρήτες "ναζί"...
Βέβαια η σιωπή μερικές φορές είναι πιο εύγλωτη από τα οποιαδήποτε λόγια.

Τέτοιες σκέψεις και συμπεριοφρές είναι εξόχως απαράδεκτες κατά την άποψή μου γιατί εκτρέφουν μίσος ή τουλάχιστον προσπαθούν να καλιεργήσουν φυλετικό μίσος μεταξύ Ελλήνων κι Εβραίων. Και δίνουν λαβή και στους αντίπαλους τους, που είναι ίδιοι στη σκέψη και στη γλώσσα, για να λένε κι αυτοί...

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τσουβαλιάσαν και την ηγεσία του ΚΙΣ για ενδοτική συμπεριφορά. Βέβαια οι συλλήψεις, στις οποίες φημολογείται ότι πήρε μέρος κι η μοσάντ, τους χάλασαν τη σούπα και τους άφησαν με τους βαρείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν σε βάρος του λαού της Κρήτης αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού να είναι τόσο γελοίοι...