24 Δεκ 2009

Δοσοληψίαι εγένοντο εν Βηθλεέμ τη πόλει

Κυριολεκτικά τον Θεό τους δεν έχουν αυτοί οι φιλελεύθεροι... Ο λόγος αυτήν τη φορά για τον Lew Rockwell, παλαιοφιλελεύθερο(!) θιασώτη της Αυστριακής σχολής, πιστό καθολικό και πρόεδρο του αγνώστου στα καθ' ημάς Ludwig von Mises Institute.

Ο κύριος αυτός έρχεται λοιπόν και εξυμνεί μία αδικημένη διάσταση των Χριστουγέννων, αυτήν της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και της καθοριστικής της συμβολής στην γέννηση του θεανθρώπου. Στο "The Economic Lessons of Bethlehem" ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το γεγονός των Χριστουγέννων, όπως αυτό εντάχθηκε στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο της εποχής.
"... It’s remarkable, then, to think that when the Word was made flesh with the birth of Jesus, it was through the intercessory work of a private businessman. Without his assistance, the story would have been very different indeed. People complain about the "commercialization" of Christmas, but clearly commerce was there from the beginning, playing an essential and laudable role.

And yet we don’t even know the innkeeper’s name. In two thousand years of celebrating Christmas, tributes today to the owner of the inn are absent. Such is the fate of the merchant throughout all history: doing well, doing good, and forgotten for his service to humanity."

Αλήθεια, πώς τον έλεγαν τον ιδιοκτήτη της φάτνης των αλόγων; Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Ο Canis Libertatis εύχεται ενόψει των εορτών στους ευάριθμους φίλους και αναγνώστες του χαρούμενες στιγμές, γεμάτες υγεία, προκοπή και ελευθερία. Είθε το νέο (οικονομικό) έτος να μας βρει όλους πνευματικά και υλικά πλουσιότερους!

14 σχόλια:

CsLaKoNaS είπε...

Πως ένα οικονομικό έτος μπορεί να μας βρει πνευματικά πλουσιότερους, μόνο ένας νεοφιλελεύθερος θα μπορούσε να το σκεφτεί.

Το Πνεύμα στη διατίμιση λοιπόν...Σωκράτη, εσύ σουπερ-σταρ! (άσχετο αλλά αυτό μου ήρθε)

CsLaKoNaS είπε...

Α ! Χρόνια Πολλά !!

Manoliscus είπε...

My point is πως η εμπορευματοποίηση μιας εορτής δεν πλήττει την πνευματικότητα της. Αυτά τα δύο μια χαρά συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρούνται.


Ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά!

abravanel είπε...

Χρόνια Πολλά σε όσους εορτάζουν και Καλή Χρονιά σε όλους!

Manoliscus είπε...

@abravanel
Ευχαριστούμε και αντευχόμαστε!
Ό,τι καλό καγαθό!

Timos είπε...

Eνδιαφέρον κείμενο, αισχρή φωτογραφία.
Κατά βάσιν διαφωνώ, βλ. και Γιανναρά http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_105_25/12/2009_384871.
Οι σκέψεις σου, Μανώλη, είναι αξιοπρόσεκτες και καλές, άλλο που μπορεί πολλές φορές να διαφωνώ. Έτσι δε χρειάζεται, αν μου επιτρέπεις, να προσελκύεται το ενδιαφέρον από τέτοια συνοδευτικά.

με φιλικό ενδιαφέρον, Τίμος

Manoliscus είπε...

@Timos
Ευχαριστώ τόσο για τα καλά λόγια όσο και για την παραπομπή. Η συνοδευτική εικόνα θα μπορούσε πράγματι να απουσιάζει, αποτελώντας αντικείμενο ξεχωριστής ανάρτησης.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ανοχή των ανατολικών θρησκειών στην απεικόνιση του Θείου. Η ιστορία αρχίζει από τους εικονομάχους και καταλήγει στα σκίτσα του Μωάμεθ. Εν προκειμένω η Θεοτόκος εντάσσεται σε ένα έργο τεχνοτροπίας kitsch, που προσωπικά δεν θεωρώ βλάσφημο - θα με ενδιέφερε όμως να διαβάσω τον λόγο για τον οποίο κάποιος ενοχλείται.

Καλές γιορτές και τους χαιρετισμούς μου στους Βοημούς!

Dokimos είπε...

respect ston xeno syggrafea tu keimenou, xexe! Pantws Manoliscus akoma ki an dextoume pws emporeumatopoihsh k pneumatikothta dynantai na synyparxoun, tpt pleon den mas empodizei na baloume sthn teleutaia k mia timh..

oso gia thn apeikonhsh tu theiou, nomizw i Dysi pali kratei ta prwteia me koryfwsh tis Metarrythmiseis tu 16ou aiwna apo Louthiro k meta...

k mhn xexasw, xronia kala k anamarthta! :)

Manoliscus είπε...

@Dokimos
Αυτό με την τιμή δεν το πολυκατάλαβα, καθώς η ενασχόληση με τα πνευματικά προϋποθέτει την κάλυψη βασικών βιωτικών αναγκών. Προσωπικά κάπου εκεί θα τοποθετούσα την τιμή. Primum vivere, deinde philosophari

Μαντεύεις παρεμπιπτόντως ποιοί απαγόρευαν νομικά και πολιτισμικά την εορτή των Χριστουγένων;
-Επί αιώνες η κοινότητα Πουριτανών της Νέας Αγγλίας, they saw men dishonoring the Lord by engaging in the most egregious and excessive behaviors during the Christmas season.

@Timos
Διάβασα το κείμενο του Γιανναρά και επανέρχομαι. Θα μπορούσες μήπως να εντοπίσεις το χρονικό σημείο κατά το οποίο ο Ελληνικός λαός τέλειωσε ιστορικά απεμπολώντας την ταυτότητά του; Προσωπικά δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να κατανοήσω αν ο Γιανναράς συγκρίνει με το κατ'αυτόν ιδεατό ή με το κοινώς υπάρξαν.

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΖΕΝΑΚΟΣ είπε...

Περνώ, αγαπητέ, για τα χρόνια πολλά και για να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το νέο έτος!

Ωραίος ο Ρόκγουελ! Σχετικά με την πουριτανική απαγόρευση των Χριστουγένων - και καθ' ότι η αυτοδιαφήμιση είναι απενοχοποιημένη στα φιλελεύθερα περιβάλλοντα -, έγραψα κάτι σχετικό εδώ, όπου αναφέρω και άλλες διασκεδαστικές πληροφορίες για την κοσμική αυτή γιορτή.

Α, και με την ευκαιρία - και στην ίδια κατεύθυνση αυτοδιαφήμισης -, σχετικά με τη συζήτηση που είχαμε παλαιότερα για την ελευθερία της έκφρασης, δεν ξέρω αν είδατε το εξής συναφές αλλά λίγο πιο συγκεκριμένο. Θα εκτιμούσα την άποψή σας.

Χρόνια πολλά και πάλι,

z

Cacofonix είπε...

Χρόνια πολλά εν Χριστώ Μανώλη, τόσο για την ονομαστική σου γιορτή, όσο και για τα Χριστούγεννα...

Εγώ απλά να σημειώσω ότι ουδείς μωρότερος των θεολόγων αν δεν υπήρχαν οι θεολογούντες δημοσιογράφοι κι οι θεολογούντες καλλιτέχνες...

Υγεία και πάλι...

Manoliscus είπε...

@Αυγουστίνος Ζενάκος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέγνωσα το δημοσίευμα περί αντιρατσιστικών νόμων, ήδη από την ημέρα δημοσίευσης. Η απόπειρα αυτοδιαφήμισης επομένως προσέκρουσε σε τετελεσμένο έγκλημα.

Με χαροποιεί το εύρος αντίληψης αναφορικά με την τέχνη και δεν κρύβω πως συναντιλαμβάνομαι την δυσπιστία έναντι των απαγορεύσεων ενός ποινικού νόμου ως θέση κλασικά φιλελεύθερη. Μπας και είστε φιλελεύθερος; Κοιταχτείτε καλού κακού, μπορεί να χειροτερεύσει :) Πολύ καλό και το εορταστικό κείμενο, ακόμα όμως καλύτερη η αναπαράσταση του Μαξ Ερνστ!
Καλές γιορτές!


@Cacofonix

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Αντεύχομαι υγεία, γαλήνη και αγάπη. Υπέρ πάντων όμως αγάπη.

Unknown είπε...

Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά αγαπητέ μου φίλε Μανώλη!!

Διάβασα ολόκληρο το άρθρο του Llewellyn H. Rockwell, Jr. δια της παραπομπής σου και το βρήκα εξαιρετικό. Όντως κατά τη ταπεινή μου γνώμη έχει δίκιο ο αρθρογράφος: πουθενά στο Ευαγγέλιο δεν "δαιμονοποιείται" το ιδιωτικό επιχειρείν ή το ιδιωτικό εμπόριο, παρά την αντίθετη προπαγάνδα κρατιστών και αντιφιλελεύθερων "σοσιαλιζόντων" θεολόγων. Τουναντίον δια των ιδιωτών επιχειρηματιών διευκολύνθηκε το έργο του Κυρίου και η διάδοση του Ευαγγελίου (Γέννηση, Μυστικός Δείπνος). Έτσι ο Χριστός δεν εκδίωξε από το Ναό ιδιώτες εμπόρους όπως εσφαλμένως λέγουν κάποιοι αλλά τους αρχικλέφτες διαπλεκόμενους με το ιουδαϊκό ιερατείο και τη ρωμαϊκή κρατική εξουσία αργυραμοιβούς-εμπόρους περιστεριών. Επίσης σκληρή είναι η κριτική του Ευαγγελίου για όλους όσους ήσαν φορείς κρατικής εξουσίας στην Παλαιστίνη της εποχής(τελώνες, Ηρώδης κλπ) και προφανής είναι η "προτίμηση" για εκείνους που αντιστέκονται στην κρατική αυθαιρεσία ως ελεύθεροι άνθρωποι πλασμένοι από το Θεό κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση.

Όσο για την επίμαχη "απεικόνιση" της Παναγίας, θα συμφωνήσω μαζί σου πως είναι τουλάχιστον κακόγουστη. Ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι και βλάσφημη. Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Πάντως είναι ευτυχές το ότι ζούμε σ' ένα πολιτισμικό περιβάλλον ανώτερο, ώριμο και εξελιγμένο που αντιμετωπίζει μέσα από ένα φιλελεύθερο πρίσμα τις κιτς ή βλάσφημες παρεκτροπές με κριτική διάθεση, χωρίς να ... ακονίζει τσεκούρια, μπαλτάδες και χατζάρες για τους δημιουργούς τους, όπως συμβαίνει σε κάποιους άλλους καθυστερημένους "πολιτισμούς" (Βλ. φερ' ειπείν την απόπειρα δολοφονίας κατά του Δανού δημιουργού των περίφημων σκίτσων του Μωάμεθ από Σομαλό μουσουλμάνο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1090570
ή την περίπτωση της νέας "καταδίκης" σε θάνατο του Σαλμάν Ρούσντι από 50 Ισλαμιστές "πνευματικούς" http://www.skai.gr/articles/news/world/%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%AC%CE%BD-%CE%A1%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BD%CF%84%CE%B9/)

Ανώνυμος είπε...

Hello everyone! I don't know where to start but hope this place will be useful for me.
In first steps it is very good if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks in advance and good luck! :)