Βρισκόμαστε στο έτος 2009 μ.Χ. και όλη η Νέα Δημοκρατία είναι υπό την εκλογική επικράτηση δεξιών αντιλήψεων. Όλη; Όχι! Ένα νησί ανυπόταχτων Κρητικών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στη φοβική δεξιά. Μία ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδεικτική της διαφοροποίησης των κουζουλών όχι τόσο στα πρόσωπα, όσο στην επιθυμία τους για μια ανοικτή φιλελεύθερη παράταξη.
Ανακοίνωση σχετικά με τις εν Κρήτη εξελίξεις εξέδωσε σήμερα η Περιφερειακή Κίνηση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, όπου κατά πρώτον γίνεται μια σύντομη εκτίμηση του κλίματος και κατά δεύτερον απευθύνεται κάλεσμα για προβληματισμό και ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν στον κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη. Την ανακοίνωση μπορείτε να την διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ΠΠΚ Κρήτης, για οικονομία όμως την παραθέτω και εδώ.
Η Περιφερειακή Κίνηση Κρήτης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας θεωρεί πως οι πρόσφατες εκλογές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για τον τόπο. Η επικράτηση συντηρητικών αντιλήψεων εντός της Νέας Δημοκρατίας προμηνύει την είσοδο της σε παρατεταμένο πολιτικό χειμώνα και την σταδιακή αποξένωση του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού κέντρου από μία φθαρμένη ηθικά και πολιτικά δεξιά.
Γίνεται εμφανής πλέον η τάση δημιουργίας ενός διακομματικού μετώπου, από την αντιδραστική αριστερά μέχρι τη φοβική άκρα δεξιά, το οποίο επιδιώκει την κατασυκοφάντηση και την εξάλειψη οποιασδήποτε, ακόμα και δειλής, προσπάθειας μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την κοινωνία. Ο αγώνας κατά του πέτρινου αυτού μετώπου μπορεί να δίνεται σε πολλά σημεία της χώρας. Ειδικά όμως στην Κρήτη, πατρίδα του ριζοσπάστη Καζαντζάκη και μητέρα του φιλελεύθερου Βενιζέλου, θέση δεν έχει ούτε ο παρεμβατικός κρατισμός, ούτε και η καιροσκοπική αποθησαύριση της ιστορικής μας συνείδησης.
Φιλελεύθεροι όλων των πολιτικών χώρων, πολλές φορές εγκλωβισμένοι σε εχθρικά προς αυτούς κόμματα, ασφυκτιούν και προβληματίζονται, τώρα ίσως εντονότερα από ποτέ. Οι εξελίξεις δείχνουν πως αργά μεν, σταθερά δε, δρομολογούνται οι συνθήκες εκείνε που θα επιτρέψουν την ανάδειξη ενός ισχυρού φιλελεύθερου πόλου στην Ελλάδα. Και πρωταρχικός σκοπός της Φιλελεύθερης Συμμαχίας ως κίνησης πολιτών είναι η συνδρομή στην υλοποίηση του στόχου αυτού.
8 σχόλια:
Τα θερμά μου Συγχαρητήρια για το ευρηματικό σου κείμενο. Ειδικά η εισαγωγή σου είναι άπαιχτη !
Δε μπορώ φυσικά να πω το ίδιο για την πολιτική ανάλυση του κειμένου η οποία βρύθει λαθών ιστορικών, πολιτικών και ουσιαστικών.
Η Κρήτη μπορεί να ψήφισε το Μητσοτάκη με περούκα αλλά απλά και μόνο επειδή ήταν από την Κρήτη. Τοπικιστικοί οι λόγοι και όχι ιδεολογικοί. Βλέπε τα αντίστοιχα αποτελέσματα για το Σαμαρά στην Πελοπόνησο ή τις εσωκομματικές του ΠαΣοΚ που όλη η Β. Ελλάδα ψήφισε Βενιζέλο. Στις εσωκομματικές του ΠαΣοΚ η Κρήτη παρά το γλύψιμο που της έκανε ο Μπένυ, ψήφισε το Γιώργο σε συντριπτικά νούμερα.
Δεύτερον, η ποιότητα του εκλογικού σώματος στην Κρήτη που ψηφίζει δεξιά, (γιατί η ποσότητα είναι μηδαμινή). Όλοι οι κλεφτοκοτάδες, χασισοκαλλιεργητές, κάτοχοι όπλων δε μπορούν παρά να έχουν ένα πολιτικό κάθαρμα ως αρχηγό. Εναν αρχαιοκάπηλο αποστάτη που τα 3 χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία ξεπούλησε από τη βασιλική περιουσία μέχρι και την Εθνική Αξιοπρέπεια (βλ. Βάση Σούδας). Έναν πολιτικόυ που δε δίστασε να συμμαχήσει με το ΚΚΕ για να βάλει φυλακή έναν λαϊκό ηγέτη όπως ο Ανδρέας.
Η παράταξη που υποθάλπτει εμπόρους ναρκωτικών (υπόθεση Κεφαλογιάννη) ή έχει κυκλώματα με εισαγγελείς (Μαρκογιαννάκη) και νομάρχες (ο πρώτος που παραιτήθηκε τώρα, ο νομάρχης Χανιών). Όσο για την ποιότητα των 'Φιλελεύθερων';; Αρκεί να δεις την εκλογή στα Ζωνιανά. Στις εθνικές εκλογές εγγεγραμμένοι 750, στις εσωκομματικές ψήφισαν 959 Ντόρα και 1 Σαμαρά.
Η εκλογή Σαμαρά δίνει χόρο σε ένα νέο φιλελεύθερο κόμμα. Το πιστεύω βαθιά αυτό και αν και μη φιλελεύθερος θα ήθελα να υπάρχει μια τέτοια φωνή στη Βουλή. Μακριά όμως από το όνομα Μητσοτάκης. Ο Αντιμητσοτακισμός είναι Πανελλήνια ιδεολογία..
@CsLaKoNaS
Εσένα πάντα η εισαγωγή σου αρέσει, αλλά μετά μας τα χαλάς ;)
Το κριτήριο εντοπιότητας είναι μια πρώτη, επιφανειακή προσέγγιση. Eφετείο ανατολικής Κρήτης, for starters. Παρατηρούμε όμως πως και στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ, όπως και τώρα, στηρίχθηκε ο φορέας των πλέον φιλελεύθερων, κοινωνικά και οικονομικά, θέσεων. Αν προσθέσουμε τώρα εκεί τη μικρή διείσδυση του ΛΑΟΣ και τα καλά ποσοστά της ανανεωτικής αριστεράς, θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα για το νησί.
Τέλος διαφωνώ με όσα λες για τον κο Μητσοτάκη, θα υπερασπιστώ όμως μέχρις εσχάτων το δικαίωμα σου να τα λες... ως συνήγορος υπεράσπισης, όταν - κούφια η ώρα - σου σβουρίξει καμιά αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση :P
Μιας και το ανέφερες ο κύριος λόγος που δεν έρχεται το εφετείο στο Ηράκλειο έχει ονοματεπώνυμο:
http://sofoscrete.blogspot.com/2008/10/blog-post_3810.html
http://forum.xania.gr/index.php?topic=241.0
Από εκεί και πέρα δε θα συζητήσω για το βίο και την πολιτεία ενός ανθρώπου που έχει φάει σε μίζε(ν)ς μία Ελλάδα ολόκληρη...Πως έκανε τα λεφτά που έχει άραγε;
Θα πω τέλος ότι η Κρήτη στήριξε κατά μείζονα λόγο το ΓΑΠ κυρίως γιατί ο Βενιζέλος είναι στο κεντροδεξιό-εκσυγχρονιστικό μέρος του ΠαΣοΚ. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τα στελέχη που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του. Επίσης δεν άρεσε καθόλου ο τρόπος και η υπεροψία του. Πήγε να πάρει το ΠαΣοΚ με ρεσάλτο.
Παρουσία του ΛΑΟΣ στο νησί δε βλέπω. Όπως επίσης και σοβαρή αριστερή παρουσία. Κάτι πολύ λίγα από ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και στο Λασίθι. Το νησί παραμένει πράσινο.
@CsLaKoNaS
Ο κύριος λόγος που δεν έρχεται το εφετείο στο Ηράκλειο έχει πράγματι ονοματεπώνυμο, εδώ και κάτι εβδομάδες ονομάζεται Χάρης Καστανίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Προσωπικά εκτιμώ βαθύτατα το έργο και την πολιτική παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο κος Μητσοτάκης. Αντί να εκδηλώνω όμως τις προσωπικές μου εμπάθειες, προτείνω να αρχίσουμε κάποια στιγμή να ασχολούμαστε με τα του οίκου μας.
Και ο οίκος μας είναι η περιφέρεια Κρήτης, η οποία τόσα χρόνια δεν είδε προκοπή ούτε στα πράσινα, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα.
Δεν ξέρω τι γίνεται αυτές τις βδομάδες σχετικά με την υπόθεση του Εφετείου. Άλλωστε η υπόθεση δεν είναι τωρινή. Χρόνια έχει κολλήσει το θέμα και είναι γνωστό οτι ο Μητσοτάκης είναι πίσω από το κόλλημα.
Δεν είναι προσωπική εμπάθεια μόνο. Βλέπεις άλλωστε ότι μιλάω με στοιχεία.
Είναι αλήθεια ότι η Κρήτη σε θέματα υποδομών έχει μείνει απίστευτα πίσω σε σχέση με το ΑΕΠ που προσφέρει. Όπως είναι αλήθεια ότι επί ΠαΣοΚ έπεσε πάρα πάρα πολύ χρήμα στην Κρήτη. Μόνο τις επιδοτήσεις από τα ολοκληρωμένα μεσογειακά προγράμματα να δεις, φτάνει. Από την άλλη κανένα σύγχρονο σοβάρο στέλεχος της δεξιάς δεν έχει βγει από την Κρήτη.
Βρε Μητσοτακικέ τύπε παράτατα αυτά και οργανωθείτε να φτιάξετε κανένα σοβαρό φιλελεύθερο κόμμα! Πιστεύω ότι η κοινωνία μετά το μεταπολιτευτικό οίστρο του ΚΚΕ εσωτερικού είναι έτοιμη για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον όσον αφορά την αγορά. Αλλά σοβαρές! Όχι να πουλάμε κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις, στρατηγικής σημασίας, όπως ο ΟΤΕ.
Αγαπητέ Manoliscus,
επίτρεψέ μου τα ακόλουθα, σχετικά με τον μίνι διάλογο που αναπτύχθηκε:
-Τι προμήθειες έκανε η Ziemens στον δημόσιο ΟΤΕ; Ήταν προς το συμφέρον της Ziemens η ιδιωτικοποίηση που προωθούσε ο κ. Μητσοτάκης; Μετά την ιδιωτικοποίηση (που δεν επέτρεψε η πτώση της κυβέρνησης από τον Σαμαρά) θα μπορούσε να διατηρήσει τις προμήθειες;
-Η παρακαταθήκη του κ. Μητσοτάκη ήταν σημαντική σε τομείς όπως:
i)εξωτερική πολιτική (στροφή προς τη δύση, προσέγγιση στα Ελληνοτουρκιά, ακόμα και στο σκοπιανό),
ii)ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ (λιγότερο κράτος)
iii)μεγάλα έργα (Σπάτα,Αττική οδός κτλ)
iv)και το σημαντικότερο; Απαγκίστρωσε τις επόμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις να πάρουν τα όποια φιλελεύθερα μέτρα πήραν.
Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση πολεμήθηκε εκ των έσω. Η εσωστρεφής λαική δεξιά ποτέ δεν μπόρεσε να αντέξει τον φιλελευθερισμό. Θυμίζω τη δήλωση του Β. Πολύδωρα όταν ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή του Α. Ανδριανόπουλου στο επικρατείας: 'Επιτέλους δεν θα αισθάνομαι σαν βληματοδόχος λόγω της ρετσινιάς του νεοφιλελεύθερου'.
@manos
Γενικότερα θεωρείται προτέρημα για έναν πολιτικό να έχει ισχυρούς φίλους και ισχυρούς εχθρούς. Και ο κος Μητσοτάκης είναι από τους λίγους εκείνους ανθρώπους.
H ξεχασμένη τριετία βλέπουμε πως ανασύρεται από το χρονοντούλαπο επιλεκτικά και με προσοχή μην τραυματισθεί η εικόνα των σημερινών κομμάτων εξουσίας.
Θα είναι πάντως ιδιαίτερα ευτυχές για τον τόπο να επανέλθουν οι φιλελεύθερες αυτές ιδέες ξανά στο προσκήνιο, πέρα από πρόσωπα που τυχόν τις υπηρέτησαν ή τις πολέμησαν στο παρελθόν.
Δημοσίευση σχολίου