20 Μαρ 2009

Πιστοποιητικό Πολιτικών Φρονημάτων

Είναι λυπηρό το γεγονός πως μια ιδέα τόση ευγενής όπως αυτή του φιλελευθερισμού τυγχάνει εκτεταμένης και συστηματικής συκοφάντησης. Δυστυχώς όχι μόνο από την αριστερά, αλλά και από άτομα τα οποία στο παρελθόν εμφανίζονταν ως εκφραστές της. Ως εκ τούτου παρατηρείται πολίτες εμφορούμενοι από φιλελεύθερες αντιλήψεις να αποφεύγουν τη χρήση του όρου, φοβούμενοι τον περίγελο και την απομόνωση μιας επικριτικής στην καλύτερη, εχθρικής στη χειρότερη, ομήγυρης. Η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη δηλώνει σε όλους τους τόνους πως εκφράζει το κοινωνικό κέντρο (λέξη κενή περιεχομένου) ενώ πολιτικός του χώρου ιδρύει κάτι σαν κόμμα χωρίς να τολμά ακόμα και την απλή αναφορά εκείνης της λέξης που αρχίζει από φι.


Το φαινόμενο εντοπίστηκε σε φιλικές συζητήσεις και το Canis Libertatis έρχεται να προσφέρει λύση σε όλους εκείνους που κουράστηκαν να περιφέρουν τις ιδέες τους και να χλευάζονται ως νεοφιλελεύθεροι (sic), ως μίσθαρνα όργανα των δυνάμεων της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης.




Το παρόν πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων (ΠιΠιΦί) χορηγείται από την επιτροπή ιδεολογικής μεταμέλειας του ιστολογίου μας, εκδίδεται σε βαριά εκτύπωση επί περγαμηνής και μπορεί να τύχει πολλαπλών χρήσεων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο κατέχων το πιστοποιητικό αυτό μπορεί να το επιδεικνύει και να “καθαρίζει” από κάθε αήθη επίθεση ή αμφισβήτηση της κοινωνικής του ευταξίας. Ενδιαφέρεστε; Αν ναι, τότε επικοινωνήστε μαζί μας και η περγαμηνή θα σας αποσταλεί σε τιμή σοσιαλιστικής αλληλεγγύης. Τα χρήματα που θα μαζέψω σας υπόσχομαι να τα κάνω κουπόνια στην επόμενη εξόρμηση του ΚΚΕ.

10 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Τη λέξη θρήσκευμα τι την ήθελες; Θα σε κλείσει μέσα ο Δαφέρμος!

Στα σοβαρά, έχεις αναρωτηθεί ότι μπορεί και να φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι πολιτικοί που τη παρά-βίασαν την έννοια στην Ελλάδα;

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

Xa xa

Manoliscus είπε...

@Cacofonix
Από την άλλη είναι πολύ βολικό να τα ρίχνουμε στους πολιτικούς. Είτε ως αδέκαστοι τιμητές των πάντων είτε -ακόμα χειρότερα- αδιαφορώντας.

@Δευκαλίων
Είπαμε, αν δεν το ρίξουμε και λίγο στην πλάκα, την έχουμε άσκημα.

@ΕΛΛΗΝ VS CHAOS
Οι ιδέες πολεμώνται μόνο με ιδέες, ούτε με εξοντώσεις ούτε με γραφικά κατεβατά.

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

΄΄πολιτικός του χώρου ιδρύει κάτι σαν κόμμα χωρίς να τολμά ακόμα και την απλή αναφορά εκείνης της λέξης που αρχίζει από φι΄΄

Κατα την διαρκεια της διακηρυξης της Δρασης ο κ. Αβραντινης δηλωσε ξεκαθαρα ότι είναι φιλελευθερος. Και εγω δηλωνω φιλελευθερος, ωστοσο στην κρισιμοτητα της παρουσας καταστασης αισθανομαι ότι αυτο που χρειαζεται δεν ειναι αλλος ενας ...-ισμος αλλα το αυτονοητο. O φιλελευθερισμος ετσι και αλλιως διαχρονικα αλλα και απο χωρα σε χωρα εχει διαφορετικη εννοια. Στην Αμερικη ειναι συνωνυμο του αριστερου, στην Ελλαδα μετα απο χρονια συντονισμενης προπαγανδας εχει φτασει να σημαινει -στον περισσοτερο πλην αδαη κοσμο- κατι μεταξυ νεοσυντηρητικου και...φασιστα. Δυστυχως σε αυτη την χωρα οι λεξεις εχουν απωλεσει την πραγματικη τους σημασια. Οι λεξεις ΄΄προοδευτικος΄΄ ΄΄δημοκρατικος΄΄ ΄΄φιλελευθερος΄΄ κλπ εχουν υποστει πολλαπλο εννοιολογικο βιασμο. Αυτη ομως είναι μια πραγματικοτητα. Μην απορεις που ενας Φιλελευθερος πολιτικος δεν αναφερει την λεξη που αρχιζει απο φι (σημασια εχει οτι αυτα που προτεινει ειναι προς την φι κατευθυνση). Θα επρεπε να τον κρινεις με συμπαθεια, καθως είναι σαν τον Γερμανο γονιο που δεν μπορει να δωσει το ονομα του πατερα του στο παιδι του εαν αυτο ειναι Χιτλερ... Καλως ή κακως οι λεξεις εχουν την εννοια που τους δινει ο κοσμος στο παρον...

Cacofonix είπε...

@Manosliscus
Η απάντηση του Δευκαλίωνα νομίζω ότι απλά επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μου περί παρά-βιασμού της έννοιας του φιλελεύθερου.
Κι εγώ τώρα τι να ευχηθώ στον "χώρο"; Να τα κατοστήσετε - τα κόμματα εννοώ...

Manoliscus είπε...

@Δευκαλίων
Η ατολμία που προσάπτω στον κύριο Μάνο σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται ούτε κατά του ίδιου ούτε κατά της Δράσης. Διαπιστώνω απλά πως η ιδεολογική κατίσχυση της συντηρητικής αριστεράς τον έχει φέρει στο σημείο να προσέχει τα λόγια του, να κρατάει μία ασφυκτική για τα πιστεύω του "πολιτική ορθότητα".


@Cacofonix
Κι εγώ με τη σειρά μου νομίζω πως δεν χρειαζόσουν την απάντηση του Δευκαλίωνα για να επιβεβαιώσεις τα γραφόμενα σου. Ό,τι και να ευχηθείς στον "χώρο", δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από μια ιδέα της οποίας ο καιρός έχει φτάσει.

Cacofonix είπε...

Η ιδέα είναι έτοιμη από καιρό, Οι άνθρωποι στην Ελλάδα κι ο τρόπος σκέψης είναι παρωχημένος...

Manoliscus είπε...

Δεν ξέρω ποιο είναι το σημείο αναφοράς σου, μου δίνεις όμως την εντύπωση πως δεν είσαι Γαλάτης βάρδος, αλλά Ρωμαίος λεγεωνάριος που φοβάται μη φάει μπούφλα.

Προσωπικά έχω γνωρίσει ανθρώπους με νοοτροπία αυθεντικά καινοτόμο, τόσο εντός όσο και εκτός "χώρου". Ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθούν και στο δικό σου δρόμο.

Cacofonix είπε...

Χαίρομαι που καταφεύγεις στην ταμπελοποίηση. Καταρχήν δείχνει έλλειμμα επιχειρημάτων...

Οι ανελεύθεροι της Ελλάδας όπως έγραψες έχουν την ιδιοσυγκρασία των Σταλινιστών του μεσοπολέμου στην Ελλάδα. Ενώ έχουν περιπέσει και σ' ένα στυγνό δογματισμό.

Βάλε και το γεγονός ότι οι φερόμενοι κι ως φιλελεύθεροι πολιτικοί (Μάνος, Ανδριανόπουλος και δε συμμαζεύεται) έχουν αποτύχει τόσο στα υπουργικά καθήκοντά τους όσο και πολιτικά, ε δε θες και πάρα πολλά...

Για την προσωπική επίθεση που μου κάνεις ειλικρινά λυπήθηκα πάρα πολύ. Θα μπορούσες ευγενικά να μου ζητήσεις να μην σε ξαναενοχλήσω...

Manoliscus είπε...

Λυπάμαι που εξέλαβες τη μεταφορά με το γαλατικό χωριό ως προσωπική επίθεση. Αυτό που σχολιάζω είναι τα όσα γράφεις εδώ , κρίνω εξ αυτών χωρίς να γνωρίζω το ποιόν σου και με καμία διάθεση προσωπικής αντιπαράθεσης ή ταμπελοποίησης. Θα σχολίαζα επιχειρήματα αν τα έβλεπα συχνότερα. Αντ' αυτών παραθέτεις αφορισμούς και θέσφατα.

Και όταν προσπαθώ να διαχωρίνω μεταξύ δημιουργικών και χαλεπών πολιτικών, μεταξύ σκεπτόμενων πολιτών και όχλου, νομίζω πως δεν είμαι εγώ αυτός που ταμπελοποιεί και τσουβαλιάζει "χώρους".

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθείς να είσαι ευπρόσδεκτος στο σκυλόσπιτο, ακόμη κι αν συνεχίζω τις άστοχες κατ' εσέ μεταφορές με το χωριό των τρελών :-)