12 Ιαν 2009

Ideas Worth Spreading

Απόψεις γύρω από τη δεινή θέση του τρίτου κόσμου και την ανισοκατανομή πλούτου που διαιωνίζεται από τις δυνάμεις αυτορρύθμισης της αγοράς μπορεί σήμερα να μη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αναπαράγονται όμως με περισσή ευκολία σε κάθε συζήτηση σχετική με τις διαφορές Βορρά – Νότου, την ανέχεια της Μαύρης Ηπείρου ή με το ρόλο που επιτελεί η κινητικότητα πολυεθνικών εταιριών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Τα στοιχεία βέβαια μπορεί να μη συμφωνούν με παγιωμένες αντιλήψεις, αλλά τόσο το χειρότερο γι' αυτά. Είναι δύσκολο και βαρετό να παρατεθούν προκειμένου να τις ανατρέψουν. Όχι όμως και για τον Hans Rosling, καθηγητή δημόσιας υγείας στο Karolinska Institute και συνιδρυτή οργανώσεων όπως η Gapminder ή το σουηδικό παράρτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ο άνθρωπος αυτός, πρωτοπόρος στον χώρο του, έχει κατορθώσει όχι μόνο να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών, αλλά και να τις εκθέσει στο διεθνές ακαδημαϊκό κοινό με έναν μοναδικά παραστατικό τρόπο. Με τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις του καταρρίπτει μύθους και παρουσιάζει μια παραγνωρισμένη εικόνα του αναπτυσσόμενου κόσμου. Μια απλή ματιά στις φούσκες και τις καμπύλες του αρκεί για ν’ αντικρίσουμε τις χώρες αυτές με περισσότερη αισιοδοξία.


2 σχόλια:

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Εξαιρετικός!

Manoliscus είπε...

Πράγματι. Επίσης αμέλησα ν' αναφέρω πως το Google δύο περίπου χρόνια τώρα έχει ενσωματώσει το λογισμικό της GapMinder στην επεξεργασία των Google Spreadsheets.