6 Ιαν 2009

Ευρωεκλογές 2009

Μεγάλη εντύπωση μου έχει προξενήσει το ενδιαφέρον πολιτών λοιπών κρατών μελών της ΕΕ για τις επικείμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Παρακολουθώντας ιστοσελίδες και ιστολόγια πολιτικού περιεχομένου διαπιστώνω πως εκεί οι διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ παράλληλα καταστρώνεται λεπτομερώς και η προγραμματική πλατφόρμα την οποία κάθε πλευρά προτίθεται να κατεβάσει.

Στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περισσότεροι από 515.000 Ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν με την αρχή της απλής αναλογικής περισσότερους από 700 ευρωβουλευτές, σε μια διαδικασία που μένει ως η μεγαλύτερη στην ιστορία (!) υπερεθνική διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων. Σε περίπτωση μάλιστα που μέχρι τότε έχει τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι εκλογές αυτές θα μας δώσουν ένα κοινοβούλιο με ακόμα πιο ενισχυμένες αρμοδιότητες και ακόμα μεγαλύτερη σύνθεση (751 έναντι 736 ευρωβουλευτών, όπως ορίζει σήμερα η συνθήκη της Νίκαιας).

Αυτό που ακόμα παραμένει ασαφές είναι το κατά πόσο θα συμμετάσχει η Ελλάδα στις εκλογές αυτές. Μπορεί ήδη από το 1981 να έχουμε εξασφαλίσει τα πλήρη δικαιώματα κράτους - μέλους, ψυχή τε και σώματι όμως φαίνεται πως βρισκόμαστε πέριξ και πέραν των οραμάτων και προβληματισμών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δυστυχώς η εγχώρια κοινή γνώμη αρέσκεται στο να καταναλώνει γεγονότα μικράς διαρκείας και να ασχολείται με οράματα ορατότητας τριμήνου.

Και οι ευθύνες των πολιτικών και διαμορφωτών της επικαιρότητας εδώ μέγιστες. Το μόνο που έχουν ως σήμερα αρθρώσει για τις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι η ανησυχία τους μη συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές. Για την ουσία της διαδικασίας ή την παρουσίαση κάποιας agenda ούτε κουβέντα, ενώ οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων παραμένουν κυριολεκτικά εξαφανισμένοι. Καιρός όμως είναι ν' αρχίσουμε να ασχολούμαστε και με κάτι που φτάνει πέρα από τη μύτη μας, προτού ξυπνήσουμε μια όμορφη πρωία και δούμε τον ουρανό με τα δεκαπέντε άστρα.


4 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Θα ήθελα να μου πεις ένα θέμα στο οποίο έχει παραχθεί πολιτική στην Ελλάδα. Γιατί εγώ δεν θυμάμαι κανένα. Οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν εξαίρεση. Πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές που στη χώρα του "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" πάντα ήταν απόμακρες και ήσσονος σημασίας...

Manoliscus είπε...

Δυστυχώς ούτε πολιτική παράγεται ούτε η παραχθείσα πολιτική παράγει κάτι. Δε θέλω όμως να το βλέπω τόσο απαισιόδοξα. Είναι πιστεύω περισσότερο πρόβλημα αδιαφορίας, όχι εχθρότητας.

Το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" άλλωστε δεν εκφράζει παρά μια μικρή (πλην δυναμική) μειοψηφία του τόπου. Είναι όμως ο άδειος κουβάς που κάνει το θόρυβο.

Unknown είπε...

Γειά σας,
Εχω συλλέξει κάποιο υλικό στην ιστοσελίδα www.euroepiloges.gr
στην περίπτωση φυσικά που σας ενδιεφέρει.
Α Θεοδωράκης

Manoliscus είπε...

@athanassios
Οι πληροφορίες και η διάρθρωση της ιστοσελίδας σας είναι αξιόλογες και αξίζετε συγχαρητήρια!

Μπείτε σας παρακαλώ μόνο στον κόπο να μου διευκρινίσετε αν ο σκοπός της είναι καθαρά ενημερωτικός ή αν σχετίζεται με τη δημιουργία της "Νέας Κίνησης Πολιτών" για την οποία γίνεται εκεί λόγος.