5 Μαΐ 2008

Μάης '68 - Μάιος 2008 (Ηλίας Μακρής)


Υπό άλλες συνθήκες θα τους έσουρνα τα εξ αμάξης, είναι όμως τέτοια η κατάντια των ιδεολογημάτων τους και τόσο μεγάλη η έκταση της διάψευσης και της απάτης, που θ' αφήσω μόνη την εικόνα να μιλήσει για λογαριασμό μου.


(Από τον Ηλία Μακρή, δημοσιευμένο στην στήλη "Στο Φτερό" του τεύχους 257 του "Κ")

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ηλίας Μακρής είναι εξαιρετικός γελοιογράφος. Επί τη ευκαιρία μου είπαν πως η Γαλέρα του Μαϊου έχει ένα πολύ καλό αφιέρωμα. Δεν την έχω κοιτάξει ακόμα.

Παρ' όλα αυτά ο τόνος σου δηλώνει κάποια μορφής ευχάριστης αυτο-επιβεβαίωσης; ποιά είναι αυτή; ότι όλα είναι μάταια; ότι όλα εξαργυρώθηκαν;

Κάτι που γράφτηκε με λαμπερά χρώματα στην ανθρώπινη ιστορία, δεν ξεβάφει τόσο εύκολα, ούτε φτάνουν κάποια καμώματα αυτο-αναίρεσης για να ευτελήσουν την αξία εκείνης της κραυγής και της αγωνίας..

Εϊ, Μανωλιό.. άνθρωποι είμαστε όλοι..

Manoliscus είπε...

Τα χρώματα δεν τα είδα και τόσο λαμπερά. Τα επεισόδια κατέληξαν στην ισχυροποίηση της κυβέρνησης Ντε Γκωλ ενώ ο σοσιαλιστής Μιτερράν που ακολούθησε λίγο μετά κατόρθωσε μονάχα να καταρρακώσει την εθνική τους οικονομία. Ξεκάθαρα απ' όλους το εξέφρασε ο αμερικανός στοχαστής Eric Cartman όταν δήλωσε: "Hippies.They're everywhere. They wanna save the earth, but all they do is smoke pot and smell bad.". :)

Δεν τρέφω παρόλα αυτά την παραμικρή αυταπάτη αυτεπιβεβαίωσης. Τουναντίον πιστεύω πως εκτονώσεις όπως εκείνη του γαλλικού Μάη πρέπει να μας υποψιάζουν για μελλοντικά αβαθή της αγαπημένης μας αστικής δημοκρατίας.

Cacofonix είπε...

Είναι εκπληκτικό ότι κανείς δε μιλά για το Γιούνη του 68, όπου ακόμη κι οι αυτάρεσκοι φραντζέσκοι πήραν γρήγορα μυρουδιά (στην κυριολεξία αυτό) τι παίζει και δώσαν την εξουσία εκεί που τη δώσαν, εκμηδενίζοντας άμεσα το Μάη του 68...

vetdino είπε...

εγώ πάλι γιατί έχω την εντύπωση πως το Μάη του '68 τον "έστησαν" οι Αμερικάνοι για να εκδικηθούν το Ντε Γκωλ που πήγε να κάνει τη Γαλλία τρίτο πόλο, απόλυτα αυτάρκη και ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ; Για συνδιάστε και τα ανοίγματα του Ντε Γκωλ προς του αδεσμευτους του ψυχρού πολέμου παραμονές του Μαίου... α και μην ξεχνάτε πως όλα τα πρωτοπαλλήκαρα του Μάη ("κόκκινοι" και "πράσινοι) από τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ μέχρι το Γιόσκα Φίσερ αποτελούν σήμερα τους φανατικότερους υποστηρικτές της Νέας Τάξης, της Ανεξατησίας του Κοσόβου, των βομβαρδισμών της Σερβίας κ.ο.κ.

Manoliscus είπε...

@Cacofonix
και είναι οι ίδιοι που έδωσαν (και θα πάρουν) την εξουσία στον Σαρκό.
Le vent le portera.

@Vetdino
Αγαπητέ ο συλλογισμός σου είναι πραγματικά ενδιαφέρων, όμως φοβάμαι πως δυσκολεύομαι να σ' ακολουθήσω. Μένει να μάθουμε πως ο νεαρός τότε
George Soros έφτιαχνε Μολότωφ πίσω απ' τα οδοφράγματα :)