27 Φεβ 2011

Η ώρα του κούταβου

Έχουν περάσει κοντά δύο χρόνια από την εμφάνιση του και τo κίνημα Tea Party εξακολουθεί να αποτελεί πολιτικό γρίφο· a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma, όπως θα έλεγε και ο Ουίνστον.

Η 'Ώρα του Κούταβου επανέρχεται λοιπόν στην πρωινή ζώνη κινουμένων σχεδίων, προκειμένου να παρουσιάσει στους μικρομέγαλους φίλους της μια εναλλακτική όψη της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Εδώ και κάποιους μήνες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα έργο κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, το "the American Dream". Σκοπός των συντελεστών του υπήρξε η κατάθεση μιας libertarian εκδοχής για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η κατάδειξη του αρνητικού ρόλου που διαδραμάτισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε αυτήν την ιστορία.

Το όλο εγχείρημα είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, καθώς διαθέτει εξελιγμένα γραφικά και ένα εύπεπτο σενάριο. Δυστυχώς όμως  χαρακτηρίζεται παράλληλα και από ένα ιδιαίτερα σημαντικό μειονέκτημα: από την πρώτη στιγμή γίνεται μία εμφατική προσπάθεια να φορτωθούν τα δεινά των ΗΠΑ και κατ' επέκταση του κόσμου σε μια σκοτεινή δύναμη, την υποχθόνια - και καλά - αυτοκρατορία της οικογένειας Rothschild.

Το κίνημα Tea Party είναι ιδιαίτερα ετερόκλητο και στις τάξεις του συγκεντρώνονται μεταξύ άλλων οπαδοί των πιο απίθανων θεωριών, αναζητώντας χώρο έκφρασης και διάδοσης των εμμονών τους. Κρίσιμη όμως εδώ είναι η θεμελιακή ασυμβατότητα που διακρίνει την αγαπή προς την ελευθερία με την συνωμοσιολογία. Σε σχετικά πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό Freeman, ο καθηγητής Steven Horwitz καταδεικνύει τον βαθμό σύγκρουσης του φιλελευθερισμού με τις κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας και τραβάει μία κόκκινη γραμμή.

"Σε τελευταία ανάλυση, η πίστη πως μία μικρή ομάδα κακών ανθρώπων δολοπλοκούν και επηρεάζουν τις οικονομικές και κοινωνικές διαδικασίες προς εξυπηρέτηση ίδιων στόχων, αποτελεί ομολογία προς τους υπερασπιστές του κρατικού οικονομικού σχεδιασμού πως ο έλεγχος και η χειραγώγηση της οικονομίας είναι πραγματικά εφικτή! Με άλλα λόγια, οι θεωρίες συνωμοσίας είναι μια μορφή σοσιαλισμού."







Addendum: Για μία πρώτη γνωριμία με το Tea Party Movement μπορείτε να διαβάσετε την εξαιρετική ανάλυση ενός κόκκορα.

10 σχόλια:

MelidonisM είπε...

Προσπερνώντας την "ουσία" (αν είναι
λάθος ή σωστοί στις απόψεις του)
θα σταθώ στη "μορφή", την
επικοινωνία.

Μακάρι να 'χαμε και στην Ελλάδα
παρόμοια φαντεζί κινήματα, έτσι
για να γίνεται και ένας
άτακτος διάλογος. :-)

Υ.Γ.

Σύγκρινε το Tea Party με
τη Σπίθα του Θεοδωράκη.


Kalhmera

Manoliscus είπε...

@Michalis Melidonis

Η πολιτική ευαισθητοποίηση δίνει πράγματι οξυγόνο στη δημοκρατία. Το να συγκρίνω όμως το Tea Party με την Σπίθα είναι σαν να συγκρίνω τους εξεγερμένους της πλατείας Tahrir με τους Κεντρώους του Λεβέντη.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η φαντεζί γραφικότητα μπορεί να δημιουργούν ένα πρόσκαιρο ρεύμα και επικοινωνιακά να επιτυγχάνουν πράγματι οφέλη. Σε βάθος χρόνου όμως όλα αυτά αποτελούν σκόπελο, τον οποίο οι tea partiers έχουν κάθε λόγο να προσπεράσουν.

CsLaKoNaS είπε...

Manoliscus

Δεν ξέρω αν ο κος Πεϊτσίνης ζει στην Αμερική και κάνει αυτήν την "εξαιρετική" ανάλυση.

Δεδομένης τόσο της βάσης αυτού του κινήματος όσο και των ηγετών - καθοδηγητών: το κίνημα του Τσαγιού είναι πρωτίστως και πάνω από όλα κίνημα ηλιθίων.

Επαναλαμβάνω είναι Κίνημα ΗΛΙΘΙΩΝ.

CsLaKoNaS είπε...

Μαύρο χάλι η ανάλυση αυτή...

Μανολίσκε σε "εκθέτει" αυτή σου η παραπομπή....

Cacofonix είπε...

Χαιρετώ.
Κατ' αρχήν το tea party τα πάει περίφημα και στην εξουσία αφού ήδη έχει σταματήσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο του ομπάμα για το αμερκάνικο εσυ. (Εντάξει τ' αμερικανάκια δεν τρώνε κουτόχορτο σαν τα ελληνάκια του Γ.Α.Μα.Π.)

Δεύτερον, οπωσδήποτε να μην διαβάσετε το Βερέμειο άρθρο με τίτλο "Η θεολογική εκδοχή της κρίσης" εκτός κι αν όντως σας αρέσουν τα συνομοσιολογικά του βερέμη (Αν υποψιασθώ ότι έτσι γράφει και την ιστορία του 1821 τι στον κόσμο).

Ή μάλλον διαβάστε το σαν μνημείο μισαλλοδοξίας, παραπληροφόρησης, και διαστρέβλωσης.

Όμως ας συνοψίσουμε τα τρία βασικά του σημεία:
- Λιγότερο κράτος, περισσότερη ελευθερία στις αγορές και δημοσιονομική ηθική.

ΥΓ Ευτυχώς πέταξαν και τους Libertarians έξω. Πολύ λίγοι και ιδεολογικά και αριθμητικά...

Cacofonix είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cacofonix είπε...

Να μην ξεχάσω και το αλήστου μνήμης πόνημα του αριστερομαρξιστή Πετρου Παπακωνσταντινου "Μια νέα εποχή Σκοτεινών Χρόνων άρχισε" στην ίδια εφημερίδα και στον ίδιο βερέμειο τόνο.

Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Και σίγουρο το παρακάτω σχόλιο:
"Αγαπητέ δεν σου κρύβω πως το βλέπω θετικότατα. Οι ρεπουμπλικάνοι έχουν επιλέξει μια αντιπολιτευτική γραμμή που τους τοποθετεί στο περιθώριο, με τα tea parties να έχουν προ πολλού παρεκτραπεί σε wacko gatherings."
guess by whom δεν έχει κι αυτό καμιά θέση στην πραγματικότητα.

Manoliscus είπε...

@CsLaKoNaS
Ωπ! Δεν μας έχεις συνηθίσει στο shouting. Παρατηρώ γενικά πως το κίνημα των tea partiers προκαλεί μια ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτική αντιπαράθεση και πόλωση, η οποία μεταφέρεται ως έχει και εδώ. Η παραπομπή σταθμίζει ψύχραιμα τα δεδομένα και γι' αυτό την χρησιμοποιώ, μη παραλείποντας ταυτόχρονα να αναδείξω τα wacko στοιχεία του κινήματος.

Σε περίπτωση που έχεις κατά νου κάποια άλλη πηγή, εδώ είμαστε να τη διαβάσουμε.


@Cacofonix
Το άρθρο του κου Βερέμη βρίσκεται εδώ. Δεν μπορώ να πω πως ασπάζομαι τα συμπεράσματα του. Ομοίως βέβαια δεν συμμερίζομαι και πολλές από τις δικές σου εμμονές. Μου προκαλεί μάλιστα εντύπωση το θράσος του να μπαίνεις και να σχολιάζεις στο ιστολόγιο ενός ανθρώπου, του οποίου τα σχόλια διαγράφεις ως υβριστικά.

CsLaKoNaS είπε...

@manoliscus

Δεν κάνω επιθέσεις! Ειδικά σε εσένα! Με συγχωρείς εαν έτσι ακούστηκα. Απλώς η ανάλυση που παραπέμπεις με εξαγρίωσε.

Είμαι 3 χρόνια στις ΗΠΑ και δε μπορώ να πω πως έχω σχηματίσει άποψη για τα πολιτικά πράγματα κια τη γενιότερη νοοτροπία των Αμερικάνων. Το tea party όμως είναι κάτι που δε μπορείς να το παρερμηνεύσεις. Το tea party υποστηρίζεται από το εμετικό Fox_News. Πρόκειται για ένα τεράστιο κανάλι με coast-to-coast τρελή ακροαματικότητα και επίπεδο Λιακόπουλου που απευθύνεται στα ρατσιστικά τετράποδα του Νότου, το tea party είναι ο ορισμός των υπερσυντηρητικών και των οπαδών των θεωριών συνομοσίας. Όπως έχω πει είναι οι μόνοι που μαζί με την Αλέκα δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί ότι έχει πέσει η ΕΣΣΔ. Αυτοί ζουν (και μαζί τους όλοι οι ρεπουμπλικάνοι) στην εποχή του Μακαρθισμού. Όχι απλά στον ψυχρό πόλεμο.

Το tea party δεν έχει καμία σχέση με αναρχοκαπιταλιστές της ανάλυσης που μας παραπέμπεις. Δε χρειάζεται να πω τίποτα για τους υποστηρικτές του κινήματος. Είναι αμόρφωτοι και ηλίθιοι. Το κύριο σύνθημα του κινήματος είναι πως η Αμερική έπαψε να είναι υπερδύναμη γιατί την εγκατέλειψε ο Θεός.

Απλά και ξεκάθαρα.

Άλλες απόψεις επιφανών εκπροσώπων του tea party όπως της Κρίστιν Ο Ντόνελ όπου η ανάλυση κάνει λόγο, είναι μεταξύ "όχι σεξ πριν το γάμο" και "η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική ασθένεια". Οι μόνοι μαύροι που υποστηρίζουν το κίνημα του τσαγιού (και γενικότερα του ρεπουμπλικάνους) είναι όσοι πιστεύουν ότι οι αμβλώσεις είναι αμαρτία.

Το τελικό επιχείρημα δεν φυσικά άλλο από το γεγονός ότι το tea party υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Sarah Palin. Δε λέω τίποτα άλλο.

Manoliscus είπε...

@CsLaKoNaS
Δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή αμυνόμενος. Απλά ξέρεις, είναι ορισμένοι που γράφουν συνέχεια κεφαλαία, αλλάζουν χρώματα στην γραμματοσειρά και κάνουν κάτι αντιαισθητικά κολάζ με κεφάλια πολιτικών, μακριά από μας :) Με τρία χρόνια εκεί μια εικόνα θα την έχεις σχηματίσει, όπως και νά χει.

Μία πιθανή παρεξήγηση που επιθυμώ να προλάβω, είναι πως πράγματι οι tea partiers δεν ταυτίζονται με τους αμερικάνους libertarians. Αν βρεις χρόνο ρίξε μια ματιά σε μία σύντομη συνέντευξη του Matt Welch, ο οποίος είναι υπεύθυνος έκδοσης του the Reason Magazine. Τοποθετείται για το fox, την Palin και τις ιδιομορφίες του κινήματος.