25 Μαΐ 2010

Η ήρεμη δύναμη της Κούβας

Μία πραγματικά ευχάριστη έκπληξη με περίμενε σήμερα στο διαδίκτυο. Καθώς περιδιάβαινα τον φυλλομετρητή πέρασα από το Generación Y της κουβανής Yoani Sánchez, για να διαπιστώσω πως κείμενα της είναι πλέον διαθέσιμα και στα ελληνικά.

Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Yoani Sánchez είναι μία από τις λίγες φωνές που αψήφησαν το καθεστωτικό παραπέτασμα λογοκρισίας και αποτελούν σήμερα εναλλακτική πηγή πληροφόρησης για την καθημερινή ζωή, τα προβλήματα και τις ελπίδες των κατοίκων της Κούβας. Φιλόλογος και δημοσιογράφος πεδίου, η γυναίκα αυτή χαρακτηρίζεται από τον διεθνή τύπο ως ένας από τους πλέον σημαίνοντες ανθρώπους της Λατινικής Αμερικής, έχοντας τιμηθεί με βραβεία όπως το Maria Moors Cabot prize του πανεπιστημίου Columbia. Το κόστος δυσβάστακτο, καθώς το καθεστώς την χαρακτηρίζει επαγγελματία αντιφρονούντα, πράκτορα ξένων δυνάμεων και κλιμακώνει μία πίεση, η οποία τον Νοέμβριο του 2009 κατέληξε σε ξυλοδαρμό εκείνης και του συζύγου της από κυβερνητικούς πράκτορες.

Δεν επιθυμώ να πλατειάζω, προτρέπω μόνο όσους ενδιαφέρονται για την ελευθερία έκφρασης και αγαπούν την Κούβα και τον λαό της, να προσθέσουν την ελληνική έκδοση του Generación Y στα αγαπημένα τους.

Η Yoani Sánchez ανήκει στα παιδιά εκείνων που βίωσαν την άνοδο του Castro στην εξουσία. Η Generación Y ας είναι και η γενιά των ανθρώπων που θα δρομολογήσουν την συντεταγμένη και ειρηνική πτώση της τελευταίας ίσως σοσιαλιστικής δυστοπίας του πλανήτη.

11 σχόλια:

Unknown είπε...

An omws to ka8estws sthn koyna einai toso aysthro, pws kai den thn exoyn siwphsei akoma? Mhpws logo ideologias krinoyme poly aysthra thn Koyba?

Manoliscus είπε...

@Antonios

Η Λατινική Αμερική είχε και έχει πολλά ανελεύθερα καθεστώτα, τα οποία παραβιάζουν καθημερινά θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τους.

Αν η Κούβα κρίνεται αυστηρά, αυτό είναι γιατί υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι λόγω ιδεολογίας να δικαιολογήσουν ή να υποβαθμίσουν τις παραβιάσεις αυτές.

Ας μην περιμένουμε λοιπόν την φυλάκιση της Yoani ή την φυσική της εξόντωση για να διαπιστώσουμε πως η Κούβα είναι ανελεύθερη.

Jim.Hellas είπε...

Θα ήμουν ο τελευταίος που θα δικαιολογούσε καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτου πολιτικής ιδεολογίας. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα αποστασιοποιημένα, μακριά από τα εμπόδια που θέτει το θυμικό μας σύστημα.

Διαβάζοντας το κείμενό σου και την απάντησή σου στο σχόλιο του Αντώνιου όμως, αναρωτιέμαι αν θα χαρακτήριζες ανελεύθερο ένα πολιτικό καθεστώς που βασανίζει όχι τόσο δικούς του πολίτες, αλλά κυρίως ξένους. Κάνει ιδιαίτερη διαφορά αν φιμώνουμε κάποιον γιατί είναι αντικομμουνιστής ή αν τον φυλακίζουμε σε μια φυλακή χωρίς κατηγορίες για 6+ χρόνια γιατί απλά δεν μας αρέσει η... εθνική καταγωγή και το χρώμα του;

Φυσικά ο λόγος είναι για τη Μέκκα του καπιταλισμού και του φιλελευθερισμού, τις ΗΠΑ.

Μπορεί να θαυμάζω τις ΗΠΑ για πολλά πράγματα, όπως για το σύνταγμά της και την πολυφωνία της, αλλά την απεχθάνομαι για την ιμπεριλιστική της πολιτική που ουκ ολίγες φορές έχει δώσει στις ΗΠΑ το ρόλο του ηθικού αυτουργού για πολλούς πολέμους και την κακομεταχείριση χιλιάδων (αν όχι εκατομμυρίων) ανθρώπων.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Κούβα. Παρόλο που μου αρέσει η επαναστατική περσόνα της χώρας και σε κάποιο βαθμό η δομή του κοινωνικού συστήματος, απεχθάνομαι την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την φίμωση που αποδεδειγμένα λαμβάνει χώρα (και μόνο η απαγόρευση κυκλοφορίας αντικυβερνητικών εφημερίδων αρκεί ως απόδειξη).

Αυτό που με εκνευρίζει σε πολλούς φιλελεύθερους (και δη στη ΦΣ) είναι πως φορούν απλά ένα εναλλακτικό σετ παρωπίδων από αυτές για τις οποίες κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Φυσικά δεν λέω πως αυτό ισχύει και για εσένα προσωπικά. Απλά μου έδωσες το έναυσμα για κάποιες σκέψεις...

Manoliscus είπε...

@Jim.Hellas

Η απορία σου είναι κατανοητή και ευπρόσδεκτη. Θα εκπλαγείς ίσως αν σου πω ότι δεν θεωρώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ τόσο φιλελεύθερη όσο κάποιοι νομίζουν, πόσο μάλλον "Μέκκα".
Aπό τις επιδοτήσεις χάλυβα και αγροτικών προϊόντων μέχρι την Fed, την Patriot Act και τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αν κάτι διαφυλάσσει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της χώρας, αυτό είναι μια κοινωνία πολιτών με οξυμένα αντανακλαστικά και σεβασμό του κράτους δικαίου.

Το Guantánamo είναι πράγματι η ντροπή όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού και το ζήτημα καταπάτισης δικαιωμάτων τίθεται επανηλλειμένα τόσο από έλληνες όσο και για αμερικάνους βρετανούς φιλελεύθερους.

Όσο για την ΦιΣ, γνωρίζοντας και κάποια πράγματα εκ των έσω, μπορώ να πω πως γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια επαναφοράς προτάσεων, οι οποίες πριν από κάποια χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο και σήμερα εφαρμόζονται εν θερμώ από το ΠΑΣΟΚ, πιο επίκαιρες από ποτέ.

Αν πάντως κάπου διακρίνεις παρωπίδες, θα σε παρακαλέσω να μου το επισημάνεις. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αποκοπή με την πραγματικότητα.

Cacofonix είπε...

Όσο για την ΦιΣ, γνωρίζοντας και κάποια πράγματα εκ των έσω, μπορώ να πω πως γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια επαναφοράς προτάσεων, οι οποίες πριν από κάποια χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο και σήμερα εφαρμόζονται εν θερμώ από το ΠΑΣΟΚ, πιο επίκαιρες από ποτέ.

Άλλο κακό να μη μας βρει γιατί έχω μπουχτίσει με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές φορολόγησης του Γιωργάκη...

@Jim Hellas
Δεν έχεις άδικο γιατί οι της ΦΣ όπως και οι συγγενείς τους πολιτικοί χώροι - βλέπε ΣΥΡΙΖΑ και νεον ΠΑΣΟΚ - βλέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πεδίο δράσης πολιτικών ακτιβιστών.
Είναι τα δυο μέτρα και σταθμά που σε ενοχλούν, απλά δεν γίνεται αλλιώς για να επιβιώσεις πολιτικά.
Αυτόματα μάλιστα μπαίνει και το ερώτημα:
Ποιος μας φυλάει απο τους φύλακες...

Τώρα, σαν αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης ο Κλεγγ ελπίζω να μη λησμονήσει να φέρει στο φως την αλήθεια για τον πόλεμο του Ιράκ. Κι όχι να κάνει εξεταστικές επιτροπές σαν του φορομπήχτη νεοφιλελεύθερου Γιωργάκη.

ΥΓ Κοίτα να δεις που στο τέλος θα την πω την μακακία του Αντωνάκη για "Νεοφιλελεύθερο σοσιαλιστή". Εμ. όλα να τα περιμένεις.

Manoliscus είπε...

Από πότε η αύξηση της φορολόγησης είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική;

Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημα τους γίνεται κατανοητό πως η εγχώρια δεξιά έχει εισέλθει σε τροχιά παρακμής. Και είναι σχολιαστές όπως εσύ Cacofonix, που το επιβεβαιώνουν περίλαμπρα.

Cacofonix είπε...

Να σ' ευχαριστήσω για μια φορά ακόμη που απαντάς με χαρακτηρισμούς. Είναι κι αυτό προϊόν "φιλελεύθερης" σκέψης.
Φυσικά να σου θυμίσω ότι τα σχόλια περί παρακμής αφορούν αυτόν που τα εκτοξεύει κι όχι αυτόν στον οποίον απευθύνονται.

Κι εντάξει εμένα δεν με διαβάζεις, αλλά εσύ δεν καταλαβαίνεις τι έγραψες; Και να πεις ότι δεν έβαλα και το κειμενάκι σου;

Όσο για την ΦιΣ, γνωρίζοντας και κάποια πράγματα εκ των έσω, μπορώ να πω πως γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια επαναφοράς προτάσεων, οι οποίες πριν από κάποια χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο και σήμερα εφαρμόζονται εν θερμώ από το ΠΑΣΟΚ, πιο επίκαιρες από ποτέ.

Τέλος πάντων ακόμη κι αυτή η απάντηση σου απλά ενισχύει το ερώτημα του Jim Hellas.

Το οποίο παραμένει φυσικά σταθερό:

Ποιος μα φυλάει από τους φύλακες;

ΥΓ Εντάξει το έσωσες με την επόμενή σου ανάρτηση...

Manoliscus είπε...

Τα σχόλια περί παρακμής απευθύνονται σε έναν πολιτικό χώρο, δεν είναι ανάγκη να σε χαρακτηρίσω "εραστή της ελευθερίας", ούτε να σε κατηγορήσω επί προσωπικού πως ουρλιάζεις για να καταδείξω την παρακμή των ιδεών και της νοοτροπίας που πρεσβεύεις.

Το ερώτημα του ποιος μας φυλάει από τους φύλακες αφορά πρωτίστως όλον αυτό τον συφερτό θεματοφυλάκων αυθεντικής ανάγνωσης της ιστορίας, που επιμένουν να προστατεύουν την ελληνικότητα μας από μελαμψούς λαθρομετανάστες, από νεοφιλελεύθερους και εθνομηδενιστές.

Ναι, στο μυαλό μου έρχεται πρώτος ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και οι προασπιστές του θεάρεστου λόγου του.

Ως φιλελεύθερος προσπαθώ να προφυλάξω πρώτα τη δική μου ελευθερία και δεν έχω την παραμικρή όρεξη να τεθώ υπό την προστασία κανενός "πεφωτισμένου" ηγέτη.

Manoliscus είπε...

Addendum:
Μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να ανατρέξει και στις αναρτήσεις που μου έχει αφιερώσει ο αγαπητός Βάρδος.

Tον ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον!

Cacofonix είπε...

Να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια, που ακριβώς επιβεβαιώνουν την μεσαιωνική αντίληψη και της ΦΣ για τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Φυσικά για αυτά που γράφω κουβέντα. Κατανοητό, αφού αυτά έχει η ιδεολογία...

Γιατί πρέπει να ξέρεις η ιδεολογία είναι η μαμή της βίας κι η βια είναι η μαμή της καταπίεσης.

Να σ' ευχαριστήσω και για τα links στο blog μου...

Αλήθεια εκείνες οι ανακρίβειες του κολλητού θα τις ανασκευάσεις ποτέ;

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Νά σαι καλά. Ως προς τις ανακρίβειες του κολητού πρέπει να πάρω πρώτα άδεια από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, αν και φοβάμαι πολύ μην δυσαρεστήσουμε τους χρηματοδότες μας :P