19 Δεκ 2009

Νοσταλγοί του εμπάργκο, ενωθείτε!

Κάθε φορά που ο φίλος Alexandar κατέβαινε Θεσσαλονίκη για καφέ μου έπαιρνε τ’ αυτιά για τα χρήματα που κατέβαλε ως φόρο εισόδου στα Ελληνοπουγουδουμικά σύνορα. Αντίστοιχη υποχρέωση από πλευράς τους δεν υπήρχε και επομένως οι εξηγήσεις μου περιορίζονταν στις τεχνικές προϋποθέσεις ασφαλείας που δικαιολογημένα έθεταν τα πρωτόκολλα Schengen.

Από σήμερα όμως οι πολίτες του Μαυροβουνίου, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Σερβίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μπορούν με τα βιομετρικά τους διαβατήρια να εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια χωρίς κρατική θεώρηση (βίζα). Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε θερμά ως ένα σημαντικό βήμα στην προσέγγιση των χωρών αυτών με την Ευρώπη, ενώ χιλιάδες ήταν οι νέοι που πανηγύριζαν χθες στις πρωτεύουσες των τριών Βαλκανικών κρατών. Είναι πράγματι εξαιρετικά ελπιδοφόρα η κατάργηση ενός ακόμα συνοριακού φραγμού και η συνακόλουθη προσέγγιση των λαών αυτών στη μεγάλη Eυρωπαϊκή οικογένεια. Ευχή μου το μέτρο αυτό να βρει συνέχεια και για άλλες γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία ή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς το όφελος θα είναι και πάλι κοινό.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η ασθενική αντίδραση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνοριακή αυτή διευκόλυνση. Το ΥπΕξ δεν έχει ενημερώσει την ιστοσελίδα του, ενώ δύσκολα ανευρίσκεται συγχαρητήρια δήλωση Έλληνα πολιτικού. Υποθέτω πως ορισμένοι αισθάνονται άβολα στην καρέκλα τους που ορδές νεολαίων γυφτοσκοπιανών θα κατακλύσουν την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως τουρίστες ή ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Τα πολλαπλά οφέλη στην τουριστική βιομηχανία, την πολιτισμική προσέγγιση και την επιρροή βαλκάνιων γειτόνων από τον ημέτερο τρόπο ζωής παραβλέπονται ως ελάσσονος σημασίας. Τα σύνορα σταδιακά ανοίγουν, ιδέες και άνθρωποι διακινούνται ακόμα πιο ελεύθερα από ποτέ. Ο κίνδυνος αφελληνισμού γιγαντώνει... νοσταλγοί του εμπάργκο, ενωθείτε!

φώτο: Associated Press

8 σχόλια:

harisheiz είπε...

Νομίζω κι εγώ ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός. Βέβαια τέτοια γεγονότα συχνά ξυπνούν τα συντηρητικά (εθνικιστικά) ανακλαστικά κάποιων και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στη χώρα μας. Βεβαίως αυτό δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για την εφαρμογή τους, κάθε άλλο, είναι ίσως η αιτία για να αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση, οι νέοι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά και οι κάθε είδους νοσταλγοί να καθίσουν στην άκρη...

Manoliscus είπε...

@harisheiz

Το ευχάριστο πράγματι στην όλη υπόθεση είναι πως το acquis communautaire και η Ευρωπαϊκη ενοποίηση ως διαδικασία καθιστούν το υποθετικό κόστος υπαναχώρησης απαγορευτικό. Οι νοσταλγοί δεν μπορούν παρά να νοσταλγούν, αναπολώντας τις "παλιές, καλές εποχές". Οι εξελίξεις τους προσπερνούν όπως το τρένο στο λιβάδι με τις αγελάδες ;)

Timos είπε...

Να προσπαθήσω να δώσω μιαν εξήγηση στο "ανεξήγητο" της έλλειψης αντιδράσεως εκ μέρους των πολιτικών.
Είναι γιατί φοβούνται την αντίδραση του ελληνικού λαού.
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τελικά ο ελληνικός λαός δεν ξέχασε το πρόβλημα, όπως προέβλεπαν κάποιοι κατά τα λοιπά οξυδερκείς και "ρεαλιστές" πολιτικοί.
Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε...

Manoliscus είπε...

@Timos

Ζητούμενο δεν είναι να διαπιστώσουμε την ύπαρξη εκκρεμοτήτων με έναν βόρειο γείτονα. Είναι να επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου, εντός του οποίου θα διαπραγματευθούμε την πλέον συμφέρουσα και βιώσιμη λύση. Ε, το μέτρο άρσης της θεώρησης εισόδου δείχνει να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Η μόνοι πάντως που δεν πρέπει να ξέχασαν και κυριολεκτικά νοσταλγούν το εμπάργκο θαρρώ πως είναι όσοι μακεδόνες έμποροι δημιούργησαν μικρές περιουσίες παραβιάζοντας το.

Cacofonix είπε...

Πως μπορούν οι "φιλελεύθεροι" (τα εισαγωγικά τόσο μεγάλα όσο η απόστασή από Θεσσαλονίκη μέχρι Κρήτη) να υποστηρίζουν κάτι τύπους σαν τον Γκρουέφσκι είναι κι αυτό από τα μαγικά αυτής χώρας...

Την επόμενη φορά που ο φίλος σου ο Αλέξανδρος, γιατί έτσι είναι το πραγματικό όνομα του γνωστού στρατηλάτη ενώ το Alexandar είναι σλάβικο, σου πει τέτοιες μακακίες να του πεις:

ότι εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και τους αναγνωρίζουμε κι ως έθνος κι ως κράτος κι ότι άλλο ήθελε προκύψει... Σαν μακεδονικό έθνος δεν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε... Και ιστορικά και ηθικά και πρακτικά.

Κι αν συνεχίσει τις ίδιες μακακίες να τον στείλεις εδώ. Αν και κανονικά αν είχε την οποιαδήποτε σχέση με τον Αλέξανδρο θα έπρεπε να μπορεί να τα διαβάσει στα Ελληνικά...

Τώρα για τα πανυγήρια, εγώ έχω να πω: είναι δείγμα του ανελεύθερου καθεστώς στο οποίο ζουν...

Και για την παγερή στάση του ΥΠΕΞ, από τις λίγες φορές που αντέδρασε σωστά, δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο θα μπορούσε να κάνει. Τα σκόπια για εμάς, πέραν των εθνικιστικών τους εξάρσεων, είναι μια χώρα όπως οι υπόλοιπες...

Ένας "πνευματικός και πολιτικός ταγός" που όσο και να μην θέλετε - φιλελευθερα πάντα έτσι - εκείνος θα μιλάει...

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Είσαι εκτός θέματος, υποθέτω από κεκτημένη ταχύτητα.
Σε παραπέμπω στην απάνηση που έδωσα αμέσως παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Μανωλιό, δυστηχώς δεν μπορούν να περάσουν όλοι οι Μακεδόνες. Κάποιοι είναι ακόμα black-listed από το ελληνικό κράτος.

Υλικό για το Μακεδονικό αλλά και δράσεις μπορείς να βρεις στην Αντιεθνικιστική Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία

Manoliscus είπε...

@p.s.

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και το link.

Μένει να διαπιστωθεί αν οι μη Έλληνες το γένος παραμένουν αποκλεισμένοι μετά την τελευταία εξέλιξη. Δεν έχω πρόχειρες τις προβλέψεις Schengen, αλλά αν εξακολουθούν να είναι black-listed για τα Ελληνικά σύνορα, τότε θαρρώ πως η απαγόρευση εισόδου εκτείνεται και για κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.