29 Μαΐ 2009

Ιστομαχία deb8 και η ερώτηση του Κούταβου

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πανηγυρικά ψήφισμα για την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό. Οι εκπρόσωποι των λαών μια Ηπείρου ένωναν τη φωνή τους για να καταδικάσουν όσα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διεπράχθησαν από ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα. Όλης της Ηπείρου; Όχι! Ένα χωριό που το κατοικούν αδιόρθωτοι Ευρωβουλευτές αντιστέκεται ακόμα και θ’ αντιστέκεται πάντα (;) στον κατακτητή... και στο αυτονόητο.

Η περίπτωση της ελληνικής αποστασιοποίησης με είχε προβληματίσει αρκετά τότε και αναρωτήθηκα αν είναι στραβός ο γιαλός ή αν εμείς στραβά αρμενίζουμε. Με αφορμή λοιπόν τη διοργάνωση της πρώτης διαδικτυακής ιστομαχίας (debate) Ελλήνων υποψήφιων ευρωβουλευτών επανέρχομαι με την ελπίδα να μου απαντήσουν στο αν πιστεύουν πως η κοινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα πρέπει να οικοδομείται πάνω στην ιστορική έρευνα, ή πάνω στα μπάζα της ιστορικής λήθης.

Σας καλώ να μπείτε στη σελίδα του deb8 και μ’ ένα κλικ να στηρίξετε την ερώτηση μου, προκειμένου να ακούσουμε την άποψη εκείνων που φιλοδοξούν να αποτελέσουν τη δική μας φωνή στην Ευρώπη.

4 σχόλια:

Joe Dalton είπε...

+3 votes :)

Manoliscus είπε...

Thanks Joe!
Δε θα το δούμε να ερωτάται αυτή τη φορά, σημασία όμως έχει η έστω και περιορισμένη προβολή του.
Καλό αγώνα αυτή τη βδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα, είναι ότι εδώ διαπράτεται μια λαθροχειρία, επιχειρείται η ταύτηση του Σταλινισμού με τον Ναζισμό, δηλαδή τα εγκλήματα κατά της ιδεολογίας του διαφορετικού με τα εγκλήματα κατά της ράτσας.

Αν επιμένετε πάντως, θα ήθελα να κάνω και εγώ μια προσθήκη αν μου επιτρέπεται. Θα ήθελα να συμπεριληφθεί και ολόκληρη η σχολή του Σικάγο, ναι ναι.. η γνωστή που μπεκρόπινε τον πλούτο της Λατινικής Αμερικής, αιματοκυλίζοντας τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Άραγε από τα σακατεμένε παιδιά της Σιέρα Λεόνε, τα θύματα του Απαρτχάιντ, του Νταρφούρ και και.. θα ζητήσει κανείς συγνώμη; Στη Λωρίδα της Γάζας θα χει μείνει κανείς μέχρι τότε;

φιλικά,
γιώργης

και γω απαιχθάνομαι το Σταλινισμό, αλλά την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατεία εξίσου.. ίσως γιατί μου προκαλεί την ίδια ανατριχίλα με αυτή του ΚΚΣΕ

Manoliscus είπε...

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο γιώργη. Κανείς δεν επιχειρεί ταύτιση ιδεολογιών. Καταδικάζονται όμως εξίσου απόλυτα και κατηγορηματικά τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ελευθερίας και ζωής, όποια ιδεολογία κι αν υπηρετούν. Το κρανίο δεν θα μιλήσει ποτέ να σου πει αν είναι εβραϊκό ή κοζάκικο.

Λαθροχειρία επομένως δεν αποτελεί η καταδίκη των εξήντα(!) εκατομμυρίων θυμάτων που άφησε πίσω του ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Λαθροχερία αντιθέτως είναι όταν διακρίνουμε αφενός σε θύματα του ολοκαυτώματως και αφετέρου σε "λαθεμένους υπολογισμούς" το σοβιετικού μοντέλου.

Όσο για τις σημερινές τραγωδίες, συμφωνούμε. Κι εδώ υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Πότε όμως διέπραξαν γενοκτονία οι καπιταλιστές Καναδοί και πότε ξαναμπήκαν μεταξύ τους σε πόλεμο οι φιλελεύθερες αστικές μας δημοκρατίες; Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να καταστεί μία παγκόσμια δύναμη ειρήνης και ευημερίας. Και είναι στο χέρι μας να την οδηγήσουμε προς τα εκεί.