Kάθε χρόνο, το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και “τρομακτικά” πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών: Φωτισμένες κολοκύθες, παλαβοί καρεκλοκένταυροι, ανθρώπινοι σκελετοί, καπιταλιστές βρικόλακες, διδάκτορες αλλοδαπών πανεπιστημίων, βιομήχανοι με μαύρη μπέρτα και ημίψηλο καβάλα σε σκούπες και ξένοι αιμοδιψείς επενδυτές κάνουν την εμφάνισή τους στα σκοτεινά και πολυδαίδαλα γραφεία της οδού Νίκης. Στους τριγύρω δρόμους παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ ή ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών και των ανά τον κόσμο σοσιαλιστικών οραμάτων. Είναι η νύχτα των ψυχών, η νύχτα της πεθαμένης από καιρό ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Σήμερα θα ντυθώ Μπάμπουλας του Νεοφιλελευθερισμού, θα πάρω μια σακοράφα και θα ξεχυθώ στους δρόμους της πόλης μου ζητώντας και το τελευταίο γλυκό από το βάζο των κολίγων!
7 σχόλια:
Καταπληκτικο φιλτατε. Χαιρομαι που σας ανακαλυψα!
Είχα σκοπό να ασχοληθώ και γώ με το θέμα της έκθεσης με την κατάταξη για τη (μη) ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και είχα σκοπό να αρχίσω ως εξής.. :
"Τι κοινό έχουν οι παρακάτω χώρες σε σχέση με την Ελλάδα;
Ουζμπεκιστάν,Μαρόκο, Καζακστάν, Παναμάς,Κόστα Ρίκα, Τουρκία, Μεξικό, Μπαχρέϊν, Ομμάν, Σαουδική Αραβία..
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες τους είναι πιο ανταγωνιστικές από την Ελληνική. Η Ελληνική σε κάποιες εκθέσεις ακόμα ανήκει στις ανεπτυγμένες.."
Εκλεκτή συντρόφισσα Αλέκα, η χαρά όλη δική μου. Με την παρούσα θα ήθελα να εξομολογηθώ πως το κιτρινάκι σας πηγαίνει μούρλια... ποτέ δε μου ήσασταν πιο θελκτική!
Αγαπητέ manblogg, σε λίγα χρόνια θα τρέχουμε πίσω από κάτι λιθουανούς και σλοβένους και δε θα τους φτάνουμε με τίποτα. Μπορεί μεν να μας εμφανίζουν ανεπτυγμένους, αλλά αν δε γίνουμε και ανταγωνιστικοί μας βλέπω να ψοφάμε πλούσιοι. Παντόφλα χρειάζεται ο τόπος για να προχωρήσει ;)
Εχω μαθει να ειμαι πολυ επιφυλακτικη απεναντι στα νουμερα... δε μου λενε τιποτα.
Μπορει να εχουμε τοσο ποσοστο πτυχιουχων, αλλα τι σόϊ πτυχιουχοι ειναι αυτοι και τι γνωσεις κουβαλαν και το πιο σπουδαιο τι νοοτροπία κουβαλαν οταν αυτο που εμαθαν επι 6,5 χρονια ειναι η νοοτροπία της προστασιας μονοπωλιακων καταστασεων και καταπνιξης του ανταγωνισμου;
Διαβασα ενα καταπληκτικο αρθρο παλια, μια συνεντευξη του Ζακαρια (Newsweek) με τον υπουργο παιδειας της Σιγκαπουρης. Το θεμα ήτα το πως οι Αμερικανοι μαθητες που πατωνουν σε διεθνεις διαγωνισμους μαθηματικων και φυσικης δεκα χρονια αργοτερα τα πανε τοσο πιο καλα επαγγελματικα από τους Νοτιοασιατες που ερχονται πρωτοι.
Ο υπουργος που ειχε θητευσει αρκετα χρονια στις ΗΠΑ ειχε απαντησει. "Τοσο στη Σιγκαπουρη οσο και στις ΗΠΑ εχουμε αξιοκρατια." Αλλα στη Σιγκαπουρη εχουμε την αξιοκρατια των εξετασεων και στις ΗΠΑ εχετε την αξιοκρατια του ταλεντου." Και μετα μιλησε για το πως το εκπαιδευτικο συστημα μπορει να τονωσει τη νοοτροπια της καινοτομιας και πως μπορει να την πνιξει.
Εξαιρετικο αρθρο, αν θελετε και εχετε χρονο ειναι εδω
Πραγματικά, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στα νούμερα. Δυστυχώς έγκειται κατά κύριο λόγο στις νοοτροπίες.
Οι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων κινδυνεύουν να υποπέσουν σε μία κατηγορία λούμπεν-πτυχιούχων με αιτήματα και φιλοδοξίες που δεν θα ξεπερνούν το βόλεμα πίσω από μία δημόσια υπηρεσία.
Αυτό που προσωπικά θα κρατούσα από το παραπάνω άρθρο έιναι το παρακάτω απόσπασμα:
"Most of all, America has a culture of learning that challenges conventional wisdom, even if it means challenging authority. These are the areas where Singapore must learn from America."
και συμπληρώνω:
These are areas where Greece has to take a couple of lessons as well.
happy hallowen
Happy Halloween to you as well!
But I'm afraid you've missed a point somewhere... :)
Δημοσίευση σχολίου