14 Σεπ 2007

Δικαστικοί Αντιπρόσωποι και Ηλεκτρονική Κληρωτίδα

Πρώτη φορά φέτος συμμετέχω ως δικαστικός αντιπρόσωπος στις βουλευτικές εκλογές. Η παρθενική μου συμμετοχή στην ελεύθερη και αδιάβλητη έκφραση της λαϊκής βούλησης με τιμά και θα βάλω τα δυνατά μου στο να διασφαλίσω την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.



Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση στην όλη ιστορία είναι που πρώτη φορά ο Άρειος Πάγος, σε δημόσια διαδικασία και παρουσία εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, προέβη σε επιλογή δικαστικών αντιπροσώπων μέσω ηλεκτρονικής κληρωτίδας. Είναι η πρώτη φορά που οι ανά τη χώρα δικαστικοί αντιπρόσωποι επιλέγονται απευθείας από τον ΑΠ, χωρίς να μεσολαβεί μαγείρεμα λίστας από τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους και πρωτοδικεία. Μέχρι σήμερα οι παλαιότεροι δικηγόροι γνώριζαν εκ των προτέρων σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα τους στείλουν, ενώ για να μην μείνει κάποιος απ’ έξω ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει το verbum magicum Graecum “μέσον”.


Συνέπεια αυτού ήταν η διαιώνιση πελατειακών σχέσεων και ο αποκλεισμός νέων και ασκούμενων δικηγόρων για τον μόνο λόγο πως δεν είχαν κάποια άκρη. Θα σας έλεγα ψέματα αν υποστήριζα πως μοιράστηκα την απογοήτευση συναδέλφων, οι οποίοι δεν επελέγησαν παρά τον ισχυρισμό τους πως είχαν βάλει μέσον και μάλιστα καλό(!)


Η Ελλάδα αλλάζει, αργά αλλά σταθερά και το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ακόμα ένα μικρό βήμα τόσο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση όσο και στην εγκαθίδρυση διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Την εισαγωγή ηλεκτρονικής κληρωτίδας την εκτίμησα περισσότερο από κάθε κυβερνητική εξαγγελία ή προεκλογική παροχή. Είναι η δουλειά που γίνεται σιωπηλά, χωρίς να απασχολεί τα ΜΜΕ, δυσαρεστώντας ίσως αρκετούς βολεμένους, ικανοποιώντας όμως συνάμα και μία σκεπτόμενη σιωπηλή πλειοψηφία. Μια δουλειά που για το καλό του τόπου πρέπει να συνεχιστεί. Τάχιστα και ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=831728&lngDtrID=244

Manoliscus είπε...

Σ' ευχαριστώ για την άμεση συνεισφορά στο θέμα, Βασίλη!

Η αλήθεια είναι πως ούτε κι εγώ περίμενα το απόλυτο αδιάβλητο. Σκέψου όμως και το άλλο: Πως για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΔΣΑ βγήκε και κατήγγειλε ένα φαινόμενο που μέχρι χθες αποτελούσε κοινό μυστικό και συνήθη πρακτική!
Άλλωστε δεν κατηγγέλθη η διαδικασία καθεαυτή, αλλά οι διορισμοί εκτός διαδικασίας. Βγήκε μήπως κάποιο ανακοινωθέν συλλόγου να επικροτήσει τη μεταβολή επί της διαδικασίας; Και επι τούτου να το δημοσιεύσει το ΒΗΜΑ ή το in.gr; Πολύ φοβάμαι πως όχι.

Η διαφάνεια είναι πράγματι ατυχές που άρχισε από τα κάτω χωρίς να αγγίξει την κορυφή, όμως ένα πρώτο βήμα έγινε και πλέον μένει όλοι μαζί να τεθούμε προ των ευθυνών μας και να κλείσουμε και τις τελευταίες τρύπες, όπου αυτές υπάρχουν.