17 Φεβ 2011

Εκτυφλωτικό άρωμα καφέ

Η καφετέρια Indigo λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου προσφέροντας καλό καφέ και μια μεγάλη ποικιλία γλυκών. Ο μέσος Ηρακλειώτης μερακλής μπορεί να καθίσει στα αναπαυτικά καθίσματα και με θέα τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τίτου να απολαύσει ένα φρεσκοαλεσμένο χαρμάνι, από τις προσεκτικά επιλεγμένες ποικιλίες taf.

Η εμπειρία θα άγγιζε την τελειότητα, αν δεν υπήρχε μία μικρή κακοτεχνία, η οποία αποσπά πολλούς από την σχετική ιεροτελεστία: κάποιου φουτουριστή αρχιτέκτονα του κάπνισε να τοποθετήσει μια σειρά ραβδωτές πλάκες, οι οποίες εμποδίζουν την ισορροπία των θαμώνων με αποτέλεσμα να διατρέχουν ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο να τους χυθεί το καϊμάκι ή να προσγειωθεί κάποιος ενοχλητικός πάνω στο τραπέζι τους.


Το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου βλέπετε, έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως η μεγαλύτερη υπαίθρια καφετέρια της Ελλάδας. Και αν η θλιβερή πραγματικότητα κάποιων συμπολιτών με ειδικές ανάγκες προσκρούει στην οικονομία του φραππέ, ε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.


Addendum: Πέρα από την ανάρτηση αυτή θεώρησα συνεπές να έρθω επώνυμα σε επαφή με τον τοπικό τύπο και τις εμπλεκόμενες αρχές. Σήμερα (28/02/2011) ενημερώθηκα πως ο εισαγγελέας κος Μαρκάκης επενέβη και πως με μία "επιχείρηση σκούπα" απομάκρυνε - έστω και προσωρινά - τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα. Μία μικρή αλλά σημαίνουσα νίκη του κράτους δικαίου στην διεκδίκηση του δημόσιου χώρου για όλους τους πολίτες.


10 σχόλια:

CsLaKoNaS είπε...

Κούταβε μην το συζητάς....Έτσι είναι όλη η χώρα...Που να δείς στην Αθήνα, στη Διονυσίου Αεροπαγήτου μάλιστα...ούτε κάν τραπεζάκια και καρέκλες....ζαρντινιέρες είχαν βάλει φίλε μου...ακριβώς κάθετα στις γραμμές !

Απάλευτοι!!!

manos911 είπε...

Τέλεια! Δεν υπάρχει σεβασμός από τη Δημοτική αρχή προς τους τυφλούς. Όπως ακριβώς δεν υπάρχει προς όλους εμάς τους υπόλοιπους που έχουμε το φως μας.
Έλλειψη σεβασμού που με την σειρά μας την διαχέουμε όλοι, προς όλες τις κατευθύνσεις.
Από τη μία η ανοσία στην έλλειψη σεβασμού που έχουμε αποκτήσει όλοι, από την άλλη το μέγεθος της έλλειψης παιδίας που σε κάνει να μην ξέρεις από που να αρχίσεις για να αλλάξει αυτή η χώρα.
Το εμπόδιο μοιάζει ανυπέρβλητο. Όμως, το λιθαράκι που οφείλει να βάλει ο καθένας μπορεί να αποδειχθεί αρκετό!

Manoliscus είπε...

@CsLaKoNaS
Και μετά πώς θα στραγγίζουν τα νερά από τις γλάστρες; Που θα σβήνει το τσιγάρο της η συμπαθής αθηνοχωρίτισσα; Πού θα ξαλαφρώνει ο Τζούτζος της; Πρακτικά κι απλά ερωτήματα, στα οποία η λογική σηκώνει τα πόδια ψηλά.


@manos
Ένα ατράντακτο επιχείρημα που άκουσα τις προάλλες ήταν πως στο Ηράκλειο δεν κυκλοφορούν πολλοί τυφλοί. Αναρωτιέμαι γιατί.

Manoliscus είπε...

Οφείλω πάντως να σημειώσω πως οι δημοτικές αρχές κινούνται στην σωστή κατεύθυνση (Δελτίο Τύπου).

Το βασικό όμως πρόβλημα έγγειται στη νοοτροπία των δημοτών και την σχέση τους με τον δημόσιο χώρο. Αυτές οι παραβιάσεις πρέπει να αναδεικνύονται και να αποδοκιμάζονται από όλους εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ canis,θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου σχόλια για τον καφέ μας,και να σε συγχαρώ για την ευαισθησία που δείχνεις για τους πολίτες της πόλης και ιδιαίτερα αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.Θα ήθελα επίσης να σου πώ,οτι οι κακοτεχνίες στην πόλη και οι πρόχειρες μελέτες απο πλευράς...κατασκευαστή,δημιουργούν προβλήματα και στους επαγγελματίες όπως και στους συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας, σε πολλές περιοχές της πόλης.Στο συγκεκριμένο τώρα, να αναφέρω οτι η διάβαση τυφλών μέχρι το υψος του μαγαζιού μας, απέχει απο τον τοίχο των καταστημάτων ενάμιση περίπου μέτρο, μπαίνει στους εξήντα πόντους για πενήντα μέτρα, και μετά πάλι στο ενάμιση μέτρο.Θα έλεγε ξανείς οτι φτιάχτηκε για να εκπαιδευτούν οι συμπολίτες με πρόβληματα όρασης στο zik zak και να κινδυνευουν και οι πελάτες μας να τους χυθεί το καϊμάκι του καφέ, όπως λές.Σε κάθε περίπτωση,θα μπορούσες να μιλήσεις μαζί μου,μιας και είσαι συχνός πελάτης, απ'τι βλέπω στο twitter, για να έχεις καλύτερη ενημέρωση, και τα δικά μου σχόλια μαζί σου.
Να σου πω τέλος οτι έχω υποβάλει σχετικό αίτημα στον δήμο για μετακίνηση αυτού του κομματιού της διάβασης μερικά εκατοστά (να είναι και ευθεία),και δεν έχω πάρει απάντηση.Δεν ξέρω αν η πόλη έχει γίνει μια απέραντη καφετέρια,ή εάν επιτελουμε κοινωνικό έργο(προφανώς όχι), ξέρω όμως ότι ειμαστε καθ'όλα νόμιμοι,προσπαθούμε να είμαστε "τιμιοι" απέναντι στους πελάτες μας, και έχουμε επενδύσει τα ωραία μας λεφτά με σεβασμό στην πόλη και την αισθητική της, και αυτό πρέπει κάποτε να αρχίσει να εκτιμάται...
Με εκτίμηση
Ζερβός Νίκος-Διαχειριστής

Manoliscus είπε...

Αγαπητέ Νίκο, σε ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να εκθέσεις την θέση του καταστήματος.

To Indigo Cafe βρίσκεται πολύ μπροστά για τα δεδομένα του Ηρακλείου, τόσο από πλευράς service όσο και στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Έτυχε άλλωστε να είμαι ο πρώτος που σας διαφήμισε μέσα από κοινωνικά δίκτυα όπως το Foursquare, ο double cappuccino είναι αξεπέραστος.

Παρόλο που οι κακοτεχνίες και οι πρόχειρες μελέτες είναι πράγματι χαρακτηριστικές για την πόλη, στην περίπτωση μας ο οδηγός όδευσης τυφλών ρυθμίζεται εξαντλητικά από υπουργική απόφαση και έχει χαραχθεί ευθεία ακριβώς για να μην υποχρεώνει τον πεζό σε συνεχείς παρακάμψεις.

Πιστεύω πως μέχρι να δωθεί κατασκευαστική λύση, μπορείτε να αρκεσθείτε στα τετραγωνικά που σας έχουν παραχωρηθεί προς χρήση και να τοποθετήσετε δύο αντί τεσσάρων καθισμάτων ανά τραπέζι, παράλληλα με το δρόμο. Η ισορροπία μεταξύ καλών υπηρεσιών προς τον πελάτη και διευκόλυνσης συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο.

Σημασία έχει να υπάρχει καλή θέληση και διάθεση προσφοράς, εκτίμηση μου είναι πως διαθέτετε και τα δύο.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν,κοίτα...θα σου πρότεινα να έρθεις να κεράσω ενα καφε Hacienda san pedro,να γνωριστούμε και να τα πούμε απο κοντά,γιατί κατα βάθος συμφωνούμε,αλλα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.Σε περιμένω...

Ζερβός Νίκος

manos911 είπε...

Να συμπληρώσω στον ενδιαφέρον διάλογο που αναπτύχθηκε ότι κοινωνική εταιρική ευθύνη είναι το νέο ζητούμενο στις επιχειρίσεις.
Είμαι σίγουρος ότι ο διαχειριστής του Cafe Indigo είναι καλός επαγγελματίας και θα βρει τη λύση. Ανυπομονώ να επισκεφθώ το κατάστημα (μου ανοίξατε την όρεξη) και θα μου αρέσει αισθητικά να δω την γραμμή των τυφλών ελεύθερη.

Ανώνυμος είπε...

Καλά το πας.θέλει κάτι ακόμη όμως, γιατί τα blocks είναι "χρήσιμο εργαλείο". Ψάξε λίγο την νομιμότητα π.χ.του talos plaza, την συμμετοχή Δημοτικών"αρχόντων" στην επιχειρηματική δομή του Ηρακλείου κ.α.,κ.α..(βαριά θέματα) Όσο για τις κακοτεχνίες....σιγά μην περίμεναν οι άνθρωποι με ειδικές ικανότητες,στην περίπτωσή μας οι τυφλοί, τα πεζοδρόμια και τις ραβδωτές πλάκες για να κινηθούν στο Ηράκλειο. χα! Να δεις να σταματάνε πάνω σε τσιμεντένιους στύλους της ΔΕΗ... Και στο εν λόγω σημείο δεν νομίζω κάποιος με πρόβλημα όρασης να δεχόταν να περπατάει ζικ ζακ σαν μεθυσμένος ανάμεσα στους υπόλοιπους συμπολίτες του.
Mε αγάπη,
Ηρακλειώτης

Manoliscus είπε...

@Νίκος
Μια από αυτές τις ημέρες θα τα πούμε και από κοντά, ευχαριστώ για την πρόσκληση.

@manos
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη παραμένει εν πολλοίς terra incognita. Η απάντηση της εν λόγω καφετέριας αποτελεί θετική ένδειξη, θα ήμουν κακόβουλος αν δεν το δεχόμουν. Παραμένω όμως αρνητικός στο να κάθομαι πάνω σε διάδρομο τυφλών, η ιδέα από μόνη της μου προκαλεί αποστροφή.

@Ανώνυμος
Blogs βρε, blocks στα αγγλικά είναι οι μπλόκοι. Το Ηράκλειο είναι μια πόλη που ακόμα αναζητά την ταυτότητα της. Τα εμπόδια είναι πραγματικά πολλά και πιστεύω πως οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε επώνυμα, αναλαμβάνοντας και το βάρος της γνώμης μας.