Ο προ ημερών προβληματισμός για την τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων στις γραμμές εσωτερικού με οδήγησε στην επιλογή της Sky Express, μιας μικρής εταιρίας με έδρα το Ηράκλειο. Η αεροπορική αυτή εταιρία διαθέτει έναν στολίσκο 19θέσιων και 30θέσιων jets και εξυπηρετεί κατά βάση άγονες γραμμές της νησιωτικής Ελλάδας, κερδίζοντας καθημερινά ευχαριστημένους πελάτες.
Μέσα σε μία ιδιαίτερα απαιτητική αγορά δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η άνεση και η αξιοπιστία του στόλου της σκιαγραφούν μία μικρή ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας. Δυστυχώς όμως οι λόγοι για τους οποίους το όνομα της επανέρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα δεν άπτονται των οικονομικών της επιδόσεων.
Το 2006 η διοίκηση της Sky Express είχε την ατυχή έμπνευση να κατοχυρώσει ως εταιρικό σήμα μία σαΐτα διαιρεμένη σε τέσσερα τεταρτημόρια, ένα εκ των οποίων έφερε λευκό άστρο σε κόκκινο φόντο. Το σήμα αποτελούσε μεταφορά της κρητικής αστερόεσσας, ενός ιστορικού συμβόλου της πρόσφατης Ελληνικής ιστορίας, τιμώντας τον τόπο και κολακεύοντας το καταναλωτικό κοινό στο οποίο κατά βάση απευθυνόταν.
Το γεγονός δεν άργησε να πέσει στην αντίληψη ημιμαθών δημοσιογράφων και κηνσόρων της πολιτικής ζωής, για τους οποίους η χρήση ενός συμβόλου δεν αποτελούσε παρά ακόμα μία προπαρασκευαστική πράξη απόσχισης της νήσου. Αντιμέτωποι με δρυμεία τρικυμία εν κρανίω, ισχυρίζονταν πως το λογότυπο της εταιρίας αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο θα μας οδηγήσει σε απόσχιση, προς εξυπηρέτηση σκοτεινών κέντρων του εξωτερικού.
Bρισκόμενη σε δεινή επικοινωνιακά θέση, η εταιρία τροποποίησε το σήμα επί της ιστοσελίδας και του στόλου της, εκδίδοντας παράλληλα Δελτίο Τύπου, όπου έθετε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.
Το καλοκαίρι του 2010 όμως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛάΟΣ επανήλθε με ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό, επιμένοντας σε εθνοφοβικά σενάρια, ενώ μόλις προ ημερών μία διαφήμιση της Vodafone, στην οποία αχνοφαινόταν διαφημιστικό σημαιάκι της Sky Express, δημιουργούσε εκ νέου παράκρουση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η όλη ιστορία γύρω από την σημαία της Κρητικής Πολιτείας έχει πλέον φτάσει σε σημείο παραλογισμού. Το νοσηρό αυτό κλίμα τροφοδοτεί ένα καθεστώς φόβου και θέτει τις βάσεις για ένα κυνήγι μαγισσών, στο οποίο πρωτοστατούν κύκλοι της άκρας δεξιάς. Οι αυτόκλητοι εθνικοί μας προστάτες επικαλούνται μία ασαφή πρόθεση παραποίησης εθνικών συμβόλων και ανασύρουν κινδυνολογικά σενάρια από την απύθμενη δεξαμενή της δικής τους νοσηρής φαντασίας. Η σκοπιμότητα τους δεν είναι άλλη από τη δημιουργία εντυπώσεων και την καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων, προκειμένου να είναι μετά σε θέση να εμπορευθούν τον κλιμακούμενο φόβο της κοινής γνώμης και να διευρύνουν την εκλογική τους απήχηση.
Σε πείσμα όλων αυτών όμως, η κρητική αστερόεσσα συναντάται σήμερα τόσο στις πόλεις όσο και στην κρητική ύπαιθρο, αποτελώντας δήλωση τοπικής υπερηφάνειας και γεωγραφικής(!) διαφοροποίησης. Στο συλλογικό υποσυνείδητο η σημαία συμβολίζει τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα του τόπου, μεταξύ των οποίων και η αγάπη για ελευθερία με την ευρύτερη έννοια του όρου. Εξυπακούεται πως δεν τίθεται έναντι της έννομης τάξης και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι θλιβερό και παράλογο, όταν από μόνη την χρήση της τεκμαίρεται η επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας μας. Ας μην φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να καλούνται Έλληνες πολίτες από την ΕΥΠ δι’ υπόθεσιν των, για να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες. Κατάθεση πιστοποιητικών εθνικοφροσύνης δεν οφείλουν οι κρητικοί σε κανέναν.
14 σχόλια:
Σκέφτομαι αν στο Τέξας ή στην Καλιφόρνια η χρήση ενός τοπικού συμβόλου θα ήταν πρόβλημα για την ομοψυχία της Αμερικής.
Δυστυχώς, εμείς εξακολουθούμε να βράζουμε στο ζουμί μας. Την ίδια ώρα που, χωρίς να πάμε μακριά (Αμερική), οι γείτονές μας κάνουν βήματα προόδου.
Μάνος
Πράγματι άλλο ένα νοσηρό φαινόμενο...
Χαίρομαι πάντως που η Sky Express συνεχίζει.
Δηλαδή δεν έχουν πρόβλημα με τους Υδραίους και τους Σπετσιώτες;
Και εκείνοι έχουνε δική τους σημαία. Τι σημαίνει, ότι θα αποσχισθούν;
Μάλιστα όντας Σπετσιώτης, θα πρέπει να νοιώθω λιγότερο Έλληνας, λόγω σημαίας;
Ρητορικά ερωτήματα προς λαϊκιστικές πρακτικές.
@manos
Για την ομοψυχία των ΗΠΑ σίγουρα όχι, παρόλο που η χρήση της σημαίας της Συνομοσπονδίας εγείρει και εκεί δημόσια αντιπαράθεση, για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Σε κάποιο διάλειμμα αξίζει να δεις το σχετικό επεισόδιο της σειράς Southpark, τα λέει όλα :-)
@Λίνα
Είναι πράγματι ευτυχές. Το να πετάς με αεροπλάνο της είναι σαν να έχεις ιδιωτικό lear jet.
@eriol78
Τα περισσότερα μεγάλα νησιά έχουν δική τους σημαία, η οποία είναι άρρηκτα συνεδεμένη με την τοπική ιστορία και με τους απελευθερωτικούς τους αγώνες. Η απορία είναι πράγματι εύλογη, αν περιμένεις όμως σοβαρή απάντηση φοβάμαι πως θα κουραστείς.
Ειναι απιστευτο ποσο ευκολα παθιαζονται ορισμενοι και μιλουν για αυτονομια, ανεξαρτητο κρατος κτλ. Αλλα θα μου πεις οτι ειναι στο αιμα μας. Βραζει το ατιμο...
Καλο θα ητανε ομως να διαβασουμε και λιγο ιστορια πριν μιλησουμε για ‘’ιστορικα συμβολα της προσφατης Ελληνικής ιστοριας’’. Οπως αναφερει και ο φιλος Αριστειδης, δεν ηταν παρα ενα συμβολο της κυριαρχιας του Σουλτανου στους Κρητες. Ο συγγραφεας του αρθρου το βαφτησε κιολας. Το αποκαλει ‘’Κρητικη Αστεροεσσα’’. Διορθωστεμε αν κανω λαθος...αλλα ‘’αστεροεσσα’’ δεν αποκαλειται η σημαια των ΗΠΑ; Τι αλλο θα ακουσουμε....
Η επιλογη του συγκεκριμενου συμβολου καθε αλλο παρα ‘’τυχαια’’ ή ‘’ατυχης’’ ητανε.
Δεν θα μακρυγορησω αλλο... απλα θα σας θυμισω το συνθημα της εποχης... «Ενωσης η Θανατος».
Οσο για ‘’κρητικη σημαια’’ αναγνωριζω μονο αυτη που κρατουσε στο Ακρωτηρι ο Καγιαλες...
Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμα περισσότεροι ημιμαθείς για την "Κρητική Σημαία", είναι ότι δεν είναι και τόσο τιμητικό να την χρησιμοποιούν, ιδίως αυτοί που υποστηρίζουν αποσχίσεις και λοιπές ανοησίες. Η "Κρητική Σημαία" ήταν η επίσημη σημαία της Κρητικής Πολιτείας, ένα μόρφωμα που οι τότε Κρητικοί δεν συμπαθούσαν ιδιαιτέρως, αφού σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χαλέπας ήταν ένα από τα ΒΙΛΑΕΤΙΑ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ΟΧΙ αυτόνομο κράτος όπως πολλοί νομίζουν! Στην ίδια τη σημαία, το κόκκινο τεταρτημόριο με το αστέρι αποτελούσε σύμβολο υποταγής στην Οθωμανική Πύλη!
Πολύ απλά λοιπόν, όποιος χρησιμοποιεί την "Κρητική Σημαία", δηλώνει πίστη στον Σουλτάνο άρα και στην ιστορική κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Τουρκία!
...επίσης θέλω να πω προς τους μη Κρητικούς που διαβάζουν το blog, ότι όσοι (και είναι τόσο λίγοι που είναι ανάξιοι λόγου) υποστηρίζουν την "ιδέα" της "ανεξαρτησίας" στην Κρήτη χλευάζονται από το υπόλοιπο 99,99% των Κρητικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόψεις αυτές εκφράζονται σχεδόν αποκλειστικά εκτός Κρήτης (με εξαίρεση ίσως κάποιους αγανακτισμένους αλλά και παντελώς αμόρφωτους κτηνοτρόφους και κάποια πιτσιρίκια που δυστυχώς δεν ξέρουν τί λένε), γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τί αντιμετώπισης τυγχάνει η "ιδέα" και οι υποστηρικτές της στο νησί.
http://www.pare-dose.net/?p=48
Μας προέκυψε και άλλος Γιώργος Μ. Συνωνυμία για αυτό πρέπει μάλλον να χρησιμοποιούμε τoυς google accounts.
A ρε canis από τα mergers πας στα περί κρητικής πολιτείας.
Εγώ το μόνο comment που έχω να κάνω είναι ότι θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα μια ανεξαρτησία της Κρήτης με πρωθυπουργό Κουράκη, Π.τ.Δ. Αρναουτάκη, Υπ. Υγείας Παρασύρη, Δικαιοσύνης Σκραφνάκη και πάει λέγοντας.....
MΦΧ
@Γιωργος Μ.
Κάνεις λάθος και οφείλω να σε διορθώσω, για να μην μένουν εσφαλμένες εντυπώσεις. Η αστερόεσσα αποτελεί μεταφορά του γαλλικού όρου bannière étoilée. Δεν υπάρχουν μόνο η αμερικανική ή η ευρωπαϊκή αστερόεσσα, οι σημαίες με αστεράκι(sic) είναι περισσότερες. Όπως στην ιστιοπλοΐα κάθε σχοινάκι έχει κι από ένα τουλάχιστον όνομα, έτσι και στον χώρο μελέτης των σημαιών καλό είναι να είμαστε ακριβείς.
Υ.Γ. Εκ περιτροπής χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο με τον φίλο Αριστείδη; Πότε πρόλαβες και τον διάβασες;
@Aristides
Θα σου δώσω μία περιληπτική απάντηση, καθώς προβαίνεις σε λήψη του ζητουμένου, petitio principii που μού λεγε κι ο παππούς μου.
Τα σύμβολα σε μία σημαία απεικονίζουν μία ιδέα, μια κατάσταση, ή ένα ιστορικό γεγονός. Ο εκάστοτε συμβολισμός όμως είναι μία έννοια υποκείμενη σε μεταβολές ανά τον χρόνο. Ο αστέρας τότε δήλωνε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου, με την σημαία όμως δεν ήταν ικανοποιημένη ούτε η κοινότητα τουρκοκρητικών, καθώς γι’ αυτούς αποτελούσε σύμβολο περιθωριοποίησης και απώλειας δικαιωμάτων. Η χριστιανική κοινότητα αντιθέτως το έβλεπε ως σύμβολο του αρραβώνα της με την Ελλάδα, ως ένα σημαντικό βήμα αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Σήμερα λίγοι είναι πράγματι οι γραφικοί που θα μεταφέρουν τον συμβολισμό εκείνο αυτούσιο, εκεί συμφωνούμε.
Τα παραδείγματα δε είναι πολλά. Όποιος χρησιμοποιεί τον ελβετικό σταυρό δεν σημαίνει "πολύ απλά" πως επιθυμεί την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων ή μια θεοκρατική Ελβετία. Ομοίως και όποιος βάζει στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου την κρητική αστερόεσσα δεν χαρακτηρίζεται "πολύ απλά" οπαδός του νεοοθωμανισμού. Το να προκαταλαμβάνουμε την ερμηνεία του εκάστοτε συμβόλου και να επιδιδόμαστε σε μία δίκη προθέσεων συγγνώμη, αλλά δεν είναι και ό,τι πιο υγιές για τη δημόσια ζωή.
Και μία ιστορική διόρθωση, η οποία βέβαια μας εκτρέπει κάπως από την αρχική ανάρτηση. Σύγχέεις την σύμβαση της Χαλέπας (1878) με την ανακήρυξη της Κρήτης σε αυτόνομη Πολιτεία (Συνθήκη του Βερολίνου, 1896). Μεσολάβησαν κοντά δύο δεκαετίες και μία αιματηρή επανάσταση. Σε παρακαλώ έλεγξε τις πηγές σου ή ακολούθησε κάποιον από τους συνδέσμους που παραθέτω στην αρχική ανάρτηση.
@Giorgos M
Αυτοί είναι πίασε τον ένα και χτύπα τον άλλο. Ο Σόρος θα φέρει τα δικά του παιδιά από το Σικάγο, έχε πίστη :P
OK, πολλές αναγνώσεις υπάρχουν αλλά στην περίπτωση της διαφήμισης της Vodafone, το ότι η δεύτερη σημαία είναι των νησιών Marshall είναι τυχαίο;
Το ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις (ακροδεξιά) δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάτι υπάρχει πίσω από τέτοιες ιστορίες. Δεν μπορεί όλα να είναι τυχαία.
@Chartoularios
Η διαφήμιση απεικόνιζε στο φόντο την σημαία των νήσων Marshall. Τυχαίο; Πραγματικά νομίζω πως ναι.
Ας μην κατεβάζουμε αμάσητο το οτιδήποτε μας ξεφουρνίζει ένα κατασκεύασμα της κακιάς ώρας.
Οι νήσοι Marshall βρίκονταν από το 1947 υπό την αρμοστεία των ΗΠΑ κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών. Το 1986 η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαυσε το καθεστώς διοίκησης και βοήθησε τις νήσους να γίνουν κυρίαρχο κράτος.
Ποιόν ζυγό λοιπόν απετίναξαν οι Μικρονήσιοι με τη βοήθεια των ΗΠΑ; Τον αμερικάνικο μήπως;
Να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο στο ιστολόγιο μου σχετικά με την Sky Express. Πραγματικά υπήρχε ακόμα πιο απλή εξήγηση!
Δημοσίευση σχολίου