20 Μαΐ 2010

Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός

Όσοι παρακολουθούν κατά διαστήματα το Canis Libertatis γνωρίζουν πως με τον κο Τσίπρα μας χωρίζει σκοτεινή άβυσσος και πως τον θεωρώ κατεξοχήν υπεύθυνο για το ξεστράτισμα μιας ολόκληρης γενιάς.

Πέρα όμως από τις όποιες πολιτικές μας διαφορές, οφείλω σήμερα να του απευθύνω τον λόγο ως ευτυχή πατέρα, καθώς στον κόσμο ήρθε προ ημερών ο γιος του, απόδειξη πως ο πολιτικός ακτιβισμός αυξάνει την libido. Να το χαίρεται και να είναι γερό!

Εκεί που θα ήθελα για λίγο να σταθώ, είναι στην επικοινωνιακή σκύλευση που επιχειρήθηκε με αφορμή τις συνθήκες τοκετού της συντρόφου του. Η επιλογή της να γεννήσει σε ιδιωτικό μαιευτήριο, καταβάλλοντας αυξημένο χρηματικό αντίτιμο, υπήρξε προϊόν έντονης κριτικής, η οποία διεκδικεί άξια θέση στο βάθρο της λαϊκής δεξιάς.

Η εικόνα του φτωχού και καταφρονεμένου αριστερού δεν είναι παρά το ανεστραμμένο ρατσιστικό στερεότυπο που θέλει τους φίλους του καπιταλισμού άκαρδους λεφτάδες με κοιλιά και πούρο. Κανένας σήμερα δεν μένει ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο έχει απαξιωθεί πρώτα από εμάς τους ίδιους, ασθενείς και θεράποντες. Εκεί που διαφέρουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην εμπιστοσύνη ενός δημόσιου φορέα, αλλά στην προσέγγιση και στις προτάσεις μας για καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Είναι λοιπόν υποκριτικό να αξιώνουμε από έναν συμπολίτη μας την ανάληψη αυξημένου κινδύνου νοσηλείας εκ μόνων των αριστερών του φρονημάτων.  Είναι σαν να απαιτούμε την άμεση παραίτηση ενός φιλελευθέρου από το δημόσιο επειδή η ανοργάνωτη υπηρεσία τον υποαπασχολεί, ή από τον μπαμπά Πλεύρη να μην καταφύγει στο Ισραήλ για μεταμόσχευση νεφρού. Το τι κάνει λοιπόν ο κος Τσίπρας με το πορτοφόλι του είναι δική του υπόθεση και δεν αφορά κανέναν τρίτο. Αντίθετα αυτό που μας αφορά όλους, είναι το τι σκέφτεται να κάνει με το δικό μας πορτοφόλι.

Για την αριστερά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν επιθυμώ τίποτα λιγότερο από ιδεολογική και πολιτική καταβαράθρωση, κάτι το οποίο ελπίζω πως θα καταφέρει αργά ή γρήγορα χωρίς έξωθεν βοήθεια. Για τους φορείς της όμως χαίρομαι, όταν τους δίνεται η δυνατότητα να φέρνουν στον κόσμο υγιή παιδιά στις καλύτερες δυνατές συνθήκες και αξιώνω με την σειρά μου να δώσουν αγώνα, ουτωσώστε όλες οι μητέρες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και απρόσκοπτο τοκετό, ανεξάρτητα από τα μυαλά που κουβαλάει ο ευτυχισμένος ή η ευτυχισμένη κατά περίπτωση σύντροφος τους.

13 σχόλια:

CsLaKoNaS είπε...

Διαφωνώ.

Το βρίσκω υποκριτικό να μάχεσαι για ένα δημόσιο σύστημα υγείας και να μην το εμπιστεύεσαι ούτε για ένα θέμα τόσο απλό όσο η εγκυμοσύνη.

Αν δεν πιστεύεις στο δημόσιο σύστημα τότε γιατί μάχεσαι υπέρ του; Αν το πιστεύεις αλλά δεν το προτιμάς τότε είσαι υποκριτής.

Αν το πιστεύεις αλλά υπό την παρούσα του μορφή δεν το προτιμάς επειδή η θέση του είναι σε ένα άλλο φαντασιακό κοινωνικό σύστημα όπου θα δούλευε ιδανικά, τότε να πας να γραφτείς στο ΚΚΕ.


Το πραγματικό τέλος της Μεταπολίτευσης σηματοδοτεί το τέλος της υποκρισίας! Όποιος συνεχίζει να υποκρίνεται στο Δημόσιο Βίο θα πρέπει να στιγματίζεται περισσότερο και από τον φοροφυγά τον Τόλη.

Manoliscus είπε...

CsLaKoNaS, δεν μου είναι δύσκολο να εντοπίσω την αντίφαση όλων εκείνων που από την μία απαιτούν ελαχιστοποίηση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία και από την άλλη καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές, ή στην ανάγκη σε κάποιο Memorial των ΗΠΑ.

Πιστεύω όμως πως η σχετική κριτική αποτελεί φτηνό αντιπολιτευτικό τέχνασμα, καθώς αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων για ένα ευαίσθητο θέμα (τοκετός), του οποίου τις επί μέρους παραμέτρους ούτε γνωρίζουμε ούτε και επιθυμούμε να επιβάλλουμε.

CsLaKoNaS είπε...

@Manoliscus

Δεν το βλέπω έτσι. Ακόμα και επιπλοκές να είχε η γέννα και να χρειαζότανε ειδική μεταχείριση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αναζητούν ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, γι αυτή την ειδική μεταχείριση.

Δε μπορείς να λανσάρεις από το πρωί μέχρι το βράδυ μία ιδεολογία και όταν έρχεται η ιδεολογία πάνω στις ανάγκες σου να την πετάς και να τρέχεις όπου είναι καλύτερα.

Κάνεις ένα βασικό λάθος. Θές να τονίσεις την άδικη κριτική που έχει να κάνει με το 'εχω λεφτά και τα σκάω στα ιδιωτικά'. Αυτή η κριτική είναι όντως λαϊκίστικη.

Πέρα από το οικονομικό ομως, η πράξη, ως πράξη παραμένει.

ptasios είπε...

Επειδή από μέρα σε μέρα θα γίνω κ εγώ μπαμπάς διάβαζα χθες ένα βιβλίο για την παιδική ψυχολογία και έπεσα πάνω στο
"Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ".

Δεν αρκεί να λες κάτι, πρέπει με τις πράξεις σου να το εφαρμόζεις γιατί τα παιδιά απεχθάνονται την υποκρισία!... Και μετά έπεσα πάνω αυτή την είδηση!... Φαίνεται λοιπόν ότι τα παιδιά όταν μεγαλώνουν και μπαίνουν στον κόσμο των μεγάλων συνηθίζουν την υποκρισία.....

Οδηγούμαστε λοιπόν στην μετεξέλιξη του ρητού σε
"ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΤΙ ΚΑΝΩ, ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΛΕΩ"...

Η πράξη του Τσίπρα είναι ταυτόχρονα μια ένδειξη της κατάρρευσης του ΕΣΥ και μια απόδειξη της υποκρισίας του. Και επειδή (μάλλον;) έχω μείνει στην παιδική ηλικία απεχθάνομαι τους υποκριτές!

Manoliscus είπε...

@CsLaKoNaS @ptasios

Πέρα από τις γνωστές θέσεις της αριστεράς για τη δημόσια υγεία δεν έχω εικόνα του τι μεσολάβησε, για να μπορώ να πω αν ήταν υποκρισία ή κάτι άλλο. Η εικόνα που έβγαλαν προς τα έξω είναι πράγματι κακή, προτιμώ όμως να μετρηθώ μαζί τους στο πεδίο των ιδεών.. εκεί η εικόνα τους είναι χειρότερη.

Τέλος μια μικρή λεπτομέρεια που μας εκφεύγει: ο παράγοντας "μαμά" και οι επιλογές της, καθώς είναι ο άνθρωπος που στην τελική τραβάει όλο το κουπί.

Σύμμαχε καλή λευτεριά εύχομαι! Να βγει γερό και να σας φέρει ακόμα μεγαλύτερη χαρά στο σπίτι!

Cacofonix είπε...

Ο πρίγκηψ των Βορείων προαστίων, υπερασπιστής των λινατσομάγαζων και "προστάτης των εργαζόμενων, δεν θα μπορούσε που θενά αλλού να φέρει τον διάδοχο του πουθενά αλλού πέρα από το άντρο του καπιταλισμού.

Άλλωστε πιο απτή απόδειξη για το αδιέξοδο της "δωρεάν" "δημόσιας" "υγείας" εγώ ο υπερσυντηρητικός οπαδός της οπισθοδρομικιάς Πάλιν δεν θα μπορούσα να φανταστώ.

Αντε και στο "ΕΣΥ" του Ομπάμα...

Georgios Moustakas είπε...

Τhe vision:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/background_briefings/your_nhs/85952.stm

CsLaKoNaS είπε...

@Manoliscus

Είσαι εκτώς θέματος μάλλον. Το θέμα δεν είναι οι ιδέες αλλά οι κανόνες του δημόσιου βίου. Όταν επιλέγεις να μπεις στην πολιτική μπαίνεις με τις ιδέες που πρεσβεύεις και υπηρετείς τόσο εσύ όσο και οι άνθρωποι που επιλέγεις να έχεις δίπλα σου, όπως δλδ η γυναίκα σου αλλά και τα παιδιά που μεγαλώνεις και έχεις ευθύνη γι αυτά. Δεν μπαίνεις στην πολιτική με δύο ταυτότητες. Μία του πολιτικού και μία του οικογενειάρχη. Γι αυτό είναι κατά κανόνα πολύ δύσκολη η πολιτική ζωή. Η σωστή δλδ πολιτική ζωή. Αυτή που μπαίνεις πλούσιος και βγαίνεις στην ψάθα. Αυτή που όσο και να προσφέρεις κανείς δε στο αναγνωρίζει βραχυπρόθεσμα κλπ κλπ

Στον πολιτικό βίο μίας ιδεολογίας παραμένεις ιδεολόγος ως το κόκαλο. Ειδικά από τη θέση του προέδρου. Όλα τα άλλα είναι υποκρίσιες. Εκεί υπάρχει η κριτική. Δεν είναι ιδεολογικό το θέμα είναι προσωπικό. Κατηγορείται λοιπόν για υποκρισία ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή και όχι για τις ιδέες του. Κατηγορείται ότι δεν τις υπηερετεί όπως ο θεσμικός του ρόλος το επιβάλει. Δεν κατηγορείται για το αν είναι σωστές αυτές οι ιδέες.

Αν για οποιοδήποτε λόγο κάτι δε σου πάει καλά στην πολιτική σου σταδιοδρομία αποσύρεσαι και ιδιωτεύεις. Και εκεί έχεις το δικαίωμα των επιλογών που έχει ο καθένας μας.

Manoliscus είπε...

@Giorgos
Οι κινήσεις επί Thatcher υπήρξαν τολμηρές, το NHS σήμερα σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλά. Και εδώ πάλι μπορούμε εύκολα να βρούμε έναν ιδεολόγο, ο οποίος θα του σέρνει τα εξ αμάξης, στην ανάγκη όμως θα βγει στο εξωτερικό, όπου "υπάρχουν ελπίδες".


@Cacofonix
Η Πάλιν δεν ασχολείται πια με θέματα υγείας, αυτές τις μέρες προσπαθεί να καθαρίσει την Αριζόνα από κάτι λεχρίτες.


@CsLaKoNaS
Εκτιμώ ιδιαίτερα την πολιτική σου ορθότητα, αν και την βρίσκω ασφυκτική.
Η αριστερά αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ιδεολόγων, που οι εξελίξεις τους ξεπέρασαν και παρόλα αυτά εκείνοι επιμένουν να προσαρμόσουν τους ανθρώπους στις ανάγκες των νεκρών τους δογμάτων, όχι το αντίθετο.

Θέλω να ελπίζω πως μέσω της τριβής σε ένα σύστημα ανοικτής οικονομίας κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν και θα εξελιχθούν, μαζί με τους ψηφοφόρους τους. Τον δρόμο άνοιξε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το οποίο καιρό τώρα δεν είναι ούτε σοσιαλιστικό, ούτε και κίνημα. Υποκρισία; Εγώ θα έλεγα προσαρμοστικότητα.

Παράδειγμα έχει την δυνατότητα να δώσει ο κάθε ιδιώτης, ας μην το απαιτούμε μόνο από όσους δηλώνουν πολιτικοί.

Ανώνυμος είπε...

Ο τύπος αυτός έκανε πολλές φορές ανώ-κάτω την Αθήνα για να μη γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τώρα χρησιμοποιεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτό λέγεται πολιτικός τσαρλατανισμός και πρέπει να τονίζεται για να ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε.

Cacofonix είπε...

Η Πάλιν προσπαθεί να καθαρίσει τη χώρα της από πολλούς λεχρίτες...

Manoliscus είπε...

@apogonos
Άσε τους να εκτίθενται, εμείς παράγουμε κατ' εξοχήν θετικό λόγο παρακάμπτωντας τις όποιες ανακολουθίες τρίτων.

@Cacofonix
Έτσι θέλουν οι λεχρίτες, εντός 24 ωρών εκτελεστικό απόσπασμα.

Cacofonix είπε...

Δικές σου οι επιθυμίες για τα αποσπάσματα. Όχι δικές μου...