6 Μαΐ 2010

Φιλελεύθερη κι ωραία


Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή. Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ' αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεωκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα έαν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου « μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γι' αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας.

14 σχόλια:

abravanel είπε...

Βασικά είναι αστείο να βλέπεις τον Σαμαρά να διαγράφει έναν Μητσοτάκη - η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και τα σχετικά.

Βέβαια μετά συνειδητοποιείς σε ποιους μένει η ΝΔ και αρχίζεις να ανησυχείς για τα αλισβερίσια με το ΛάΟΣ.

Manoliscus είπε...

@abravanel
Ούτως ή άλλως δεν περίμεναν την διαγραφή Μπακογιάννη για να δρομολογήσουν μια πολιτική όσμωση με τον Καρατζατέτοιο. Αίσθηση μου είναι πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από οικογενειακή βεντέτα: Παρατηρώ πως η ηγετική ομάδα της ΝΔ έχει επιλέξει πορεία ασύμβατη με αυτήν ενός κόμματος εξουσίας.

Για την ιστορία πάντως, ο Κων. Μητσοτάκης δεν διέγραψε τον Σαμαρά. Τον απέπεμψε από το Υπουργείο Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας το ο ίδιος, αμέσως μετά την σύνοδο πολιτικών αρχηγών. Τον Οκτώβριο του 1992 ο Σαμαράς παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία, ιδρύοντας λίγους μήνες μετά την Πολιτική Άνοιξη. Υπάρχουν ομοιότητες, οι διαφορές όμως είναι περισσότερες.

Georgios Moustakas είπε...

Ε ρε παραμυθάκι που προσπαθεί να μας πουλήσει η κ. Ντόρα. Δηλαδή με τον Καραμανλή τελούσε σε ιδεολογική σύμπνοια;;;
Πόσο γραφική μπορεί να γίνει ακόμη, εξαιτίας της εξουσιομανίας που την κατατρέχει;

Dokimos είπε...

Einai mia mikrh thea, o,ti k na lete eseis :)))))))))))))))))
Malista kyrioi, den logariazei to politiko kostos!! To diabasame k auto... K ola touta panw apo ta apokaidia sth Stadiou

Myrizomai syntoma neo komma apo to Ntoraki me tous ypoloipous diagrafentes / diafwnountes...

CsLaKoNaS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
CsLaKoNaS είπε...

Πωπωπωπω ...ότι θα έκανες και ανάρτηση την ανακοίνωση της Ντόρας...δεν το περίμενα...

Ντόρα ήταν και πέρασε, σύντροφε!

Manoliscus είπε...

@Giorgos
Οι διαφορά τους δεν τίθεται τόσο σε ιδεολογική βάση, όσο σε διαφορά πολιτικής αντίληψης. Η στήριξη ή απόρριψη ενός νομοσχεδίου κατά συνείδηση τοποθετεί τον όποιο κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο στην πλευρά του πολιτικού φιλελευθερισμού.
Γι' αυτό και οφείλουμε να αποδώσουμε εύσημα όχι μόνο στην Μπακογιάννη, αλλά και στους τρεις διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ, άσχετα από το αν μας χωρίζει η άβυσσος.

@Dokimos
Θα ήταν υποκριτικό αν ισχυριζόμασταν πως δεν στοχεύει ψηλά. Άγνωσται αι βουλές της πάντως και το μέλλον αβέβαιον. Όπως και να το κάνουμε όμως, κρατάει από αρχοντόσογο ;)

@CsLaKoNaS
Ντόρα ήταν και πέρασε σύμμαχε, εσύ όμως καλά θα κάνεις να μη βγάλεις από τώρα το αντιανεμικό, θα πουντιάσεις και θα τρέχεις πάλι στο Memorial!

ροθμπαρντ είπε...

Είναι τόσο φιλελεύθερη όσο είναι ωραία. :D

Manoliscus είπε...

@ροθμπαρντ
Χαχαχα :D εντάξει, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Το ωραία πήγαινε περισσότερο στο ωραία όπως λέμε ξηγημένη, παρά στο ωραία όπως λέμε Καϊλή.

Georgios Moustakas είπε...

α) Ποια είναι άραγε τα "παραγωγικά αίτια της βούλησης" καταψήφισης του νομοσχεδίου; Το περιεχόμενό του ή η ευθεία πρόκληση της ηγεσίας και η προδιαγραφόμενη διαγραφή της;
Από την άλλη δε πλευρά, ο Σαμαράς διέπραξε μέγιστο σφάλμα με την διαγραφή της. Και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο τακτικής.

β) Θα έβλεπα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κομματικό στρατό της Ντόρας (αστυφύλακες, αγροφύλακες, υπάλληλοι σε Δήμο Αθηναίων και λοιποί αποκατεστημένοι) να την στηρίζουν σε μια φιλελεύθερη κίνησή της...

Καλό μας Σ/Κ!

Manoliscus είπε...

@Giorgos
Χε! Οι υποθέσεις πάντως δεν αλληλοαποκλείονται. Τα παραγωγικά αίτια της βούλησης ανάγονται άλλωστε στην εσωτερική αιτιότητα της όποιας πράξης.

Ο κομματικός στρατός πάντως παραμένει και δεν υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη πως όλοι αυτοί θα ξυπνήσουν μια μέρα με τον Χάγιεκ κάτω από το μαξιλάρι. Ο δρόμος είναι μαραθώνιος και η συγκεκριμένη πολιτικός μένει να μας πείσει πως διατίθεται να τον τρέξει.

CsLaKoNaS είπε...

Για να μη σχολιάσω τον τίτλο..."Φιλελεύθερη κι ωραία"...

Ουαί υμίν Νταλαρείς και Φαρισαίοι !!!

athinovio είπε...

Πολύ θα ήθελα, μιας και τ πολιτικό κόστος το έχει για ψωμοτύρι, να είχε αποχωρήσει τότε που παραγράφονταν βατοπέδι και ζήμενς, τότε που η κουρασμένη κυβέρνηση καραμανλή κατέστρεφε τη χώρα, τότε που όλοι ξέραμε τι γίνεται κι αυτοί αγρό αγόραζαν.
Πρώτα κάλυψε τον καραμανλή στα αίσχη του και τώρα δεν υπολογίζει το κόστος?
Νομίζω ότι ακριβώς επειδή το υπολόγισε, έφυγε, γιατί δεν την έπαιρνε άλλο.
Νομίζω ότι πρόκειται για ακόμη μία δειλή αποχώρηση, άλλη μία αποποίηση ευθυνών, άλλο ένα "νίπτω τας χείρας μου"
Ποιόν νομίζει ότι κοροιδεύει?
Είμαι βαθύτατα απογοητευμένη και από τη Ντόρα, αλλά και όλο το τσίρκο που στήθηκε σε αυτή την "ψηφοφορία"

Manoliscus είπε...

@athinovio
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απόκριση, είναι που διήλθα τον μικρό μου χειμώνα :P

Η κα Μπακογιάννη φυσικό είναι να εισπράττει δυσαρέσκεια για τα τεκταινόμενα και είναι αλήθεια πως δεν εγκατέλειψε ένα κόμμα, αλλά ένα κουφάρι.

Καιρός πάντως να ξεκολλάμε από ινδάλματα και προσωπικότητες και να αναζητήσουμε διέξοδο στο επίπεδο της προσωπικής ευθύνης, όσο μικρή κι αν είναι η εμβέλεια του κάθε ένα από εμάς.