Ας μιλήσουμε επιτέλους για το Κρητικό ζήτημα. Οι πρόσφατες δηλώσεις της νομάρχη Ηρακλείου επανέφεραν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο μία εκκρεμότητα, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό θέμα συζήτησης σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους του νησιού και της ομογένειας.
Εκκινώντας από το ιστορικό πλαίσιο, η Κρητική Πολιτεία ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1896 με τη Συνθήκη του Βερολίνου, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αποσπούν το νησί από την κυριαρχία των Οθωμανών. Το κρατικό αυτό μόρφωμα αποκτά σύντομα εκτελεστική κυβέρνηση, νομοθετικό σώμα και ύπατο αρμοστή, ενώ η επανάσταση της Θερίσου κάποια χρόνια αργότερα έχει ως αποτέλεσμα τη μετάβαση της Κρητικής Χωροφυλακής σε χέρια Κρητών αξιωματικών και τον απεμπολισμό κάθε ξένης επικυριαρχίας. Η Κρητική Πολιτεία διαθέτει δική της σημαία, δικό της εθνικό ύμνο, κυκλοφορεί εθνικό νόμισμα, εκδίδει Σύντακτικό Νόμο και πλήθος άλλων νομοθετικών κειμένων.
Δεδομένου όμως του ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος της εποχής, η ένωση με το ελλαδικό κράτος δεν υπήρξε μόνο αίτημα μιας μερίδας Κρητών, αλλά και λύση ανάγκης. Παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις της εποχής η Κρητική Πολιτεία ενώθηκε με την Ελλάδα το Μάιο του 1913 και υπό συνθήκες, τις οποίες η εθνική ιστοριογραφία έχει φροντίσει να συσκοτίσει επιμελώς.
Το Πρωτόκολλο Ενώσεως όμως, το οποίο υπέγραψαν και κύρωσαν οι δύο κυρίαρχες κρατικές οντότητες, είναι σαφές και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 6 του Πρωτοκόλλου ορίζει:
"Άμα τη παρελεύσει εκατονταετηρίδος από την ένωσιν της Κρητικής Πολιτείας μετά της Ελληνικής Δημοκρατίας το Κοινό των Κρητών δύναται όπως προσφύγη εις δημοψήφισμα, διά την οριστικήν και αμετάκλητο εκχώρησιν πάσης φύσεως κυριαρχικών δικαιωμάτων εις την Μητέραν Πατρίδα".
Σήμερα, εκατό περίπου χρόνια μετά, κανένας λογικός νους δεν θα μπορούσε να κάνει λόγο για πλήρη ανεξαρτησία. Η επικείμενη όμως ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο συνακόλουθος διαμελισμός της Ελλάδος με το σχέδιο Καλλικράτης δημιουργούν εκ των πραγμάτων μία μεγάλη διοικητική και γεωγραφική περιφέρεια, η οποία επιζητεί ενισχυμένο γεωστρατηγικό ρόλο και αυτονομία από τις σκληρύνσεις ενός αθηνοκεντρικού κράτους στο μοντέλο της "ισπανικής" Καταλονίας.
Ας μην λησμονούμε πως η Κρήτη κατέχει κομβική θέση στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου και πως πέραν του Ελληνικού στοιχείου, η νήσος αποτελεί πανάρχαια ιουδαϊκή εστία, όπως και γη εκπατρισθέντων τουρκοκρητικών. Στο νησί έχουν ήδη ιδρυθεί επενδυτικές θερμοκοιτίδες αποκλειστικά ισραηλινών συμφερόντων, ενώ μια διαδικασία μετάβασης σε καθεστώς αυτονομίας θα τελεί υπό την θεσμική εγγύηση οργανισμών εγνωσμένου κύρους, όπως Ευρωπαϊκή Ένωση, η FUEN (Federal Union of European Nationalities) και οπωσδήποτε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Επίσης αναμένεται και η απαραίτητη επενδυτική στήριξη διεθνών παικτών, όπως είναι οικογένειες κρητών εφοπλιστών και ο George Sorros, που ήδη κατέχει ένα ορυχείο νικελίου κάπου στα νότια του νησιού.
Οι Κρήτες... λαός ασυμβίβαστος, πνεύματα επανάστασης και αντιλογίας. Οι πολιτικές τους κεφαλές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών με βαθειά κατανόηση της κατάστασης και σαφώς κινούμενοι από ανιδιοτελή κίνητρα, διαθέτουν πλέον όχι μόνο το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, αλλά και ένα εξελιγμένο οπλικό αμυντικό σύστημα, το οποίο εγκαταστάθηκε προ διετίας στις παρυφές των κρητικών Ορέων μυστικά από τεχνικούς της αμερικανικής βάσης αεροναυτικών επιχειρήσεων Σούδας. Εμείς απλά το καταγράφουμε πρώτοι, παρόλο που πράξεις ενάντια στην κρατική ακεραιότητα της Ελλάδος μας βρίσκουν ενάντιους. Η σκακιέρα έχει σε κάθε περίπτωση στηθεί και η πρώτη κίνηση αποτελεί καθαρά ζήτημα χρόνου.
- 1η Απριλίου, καλό μήνα! -
27 σχόλια:
Μανολίσκε, πολύ ενδιαφέρον θέμα, για το οποίο το ευρύ κοινό έχει πλήρη άγνοια.
Διερωτώμαι όμως: ποια θα είναι η πρωτεύουσα της μελλοντικής αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας;
Θανάση, μόλις έθεσες το δυσκολότερο θέμα για την πιθανή απεξάρτηση της κρήτης.
Αθανάσιε, το κέντρο λήψης αποφάσεων βρίσκεται de facto στην Σούδα Χανίων. Εικάζω λοιπόν πως η διοικητική πρωτεύουσα θα βρίσκεται στα Χανιά, εξέλιξη συνεπής και με το ισχύον Κρητικό Σύνταγμα.
Αντώνιε, το διαίρει και βασίλευε μας κρατούσε χρόνια τώρα εξαρτημένους από το κράτος των Αθηνών. Αυτά τα ψευδοδιλήμματα οφείλουμε να τους τα επιστρέψουμε ως ανεπίδοτα. Δεν επιθυμώ όμως να γράψω περισσότερα, πριν λίγο δέχθηκα και το πρώτο απειλητικό mail.
"το διαίρει και βασίλευε μας κρατούσε χρόνια τώρα εξαρτημένους από το κράτος των Αθηνών..."
Ποιο κράτος των Αθηνών ρε Μ. Ένα σωρό Έλληνες πολιτικοί είναι από τη Κρήτη. Μητσοτάκηδες και σια....
Μας προέκυψαν καρντάσηδες #2. Για όλα φταίει η Αθήνα..
"και οπωσδήποτε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι"
Χαχα, οπωσδήποτε!
Αφού ταιριάζει παντού!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
ΨΗΦΙΖΩ - ΣΤΗΡΙΖΩ
http://img256.imageshack.us/img256/5987/img12251.jpg
It's already begun ωρέ.
αυτά είναι εξωφρενικά πράγματα. Πρώτοι οι κρήτες χύσαν το αίμα τους για την ΈΝΩΣΗ με την Ελλάδα, έκαναν επαναστάσεις , πότισαν την κρητική γή με το αίμα τους. Όταν ήρθε ο πρίγκηπας Γεωργιος με την βασιλική φρεγάτα ως Υπάτος Αρμοστής της Κρήτης, τον υποδέχηκαν ως απελευθερωτή , γιατί θεώρησαν δικαίως , ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την Ενωση με την Ελλάδα, βγήκαν και γιόρταζαν στους δρόμους, σημαιοστόλισαν τα σπίτια και τα λιμάνια τους ( ασχέτως με τα έκτροπα που έκανε μετά ο πρίγκηπας και τον αντικατέστησαν με τον Αλ. Ζαϊμη). Τι πράγματα είναι αυτά μωρέ, πως τα διαστρεβλώνετε έτσι, τίνος τα συμφέροντα διατείνεστε ότι εξυπηρετήτε, των Κρητών ή μήπως των αμερικανών και του Σόρου??
Η κρητική πολιτεία ήταν ένα υβρίδιο που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Μ. Δυνάμεων, όχι του κρητικού λαού, που ποθούσε την Ενωση και γι' αυτό την ψήφισε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ το 1908 , παρόλο που η Ελλάδα τότε απέρριψε το δημοψήφισμα, γιατί φοβήθηκε τον πόλεμο με την τουρκία.. Οι Κρήτες ήταν πρώτοι σε όλους τους πολέμους, στους βαλκανικούς , στην μικρασιατική εκστρατεία, Κρήτες ήταν ακόμη και οι άντρες του Π. Μελά ,που πολέμησαν στην Μακεδονία πολύ πριν τους Βαλκανικούς. Οι Κρήτες είναι οι πρώτοι των Ελλήνων, στην πολιτική ( Βενιζέλος κλπ) , στον πολιτισμό , στα γράμματα , στην μουσική ( Χορτατζης, Κορνάρος, Καζαντζάκης, Χατζιδάκης,Θοδωράκης) . Είναι ντροπή να διαστρεβλώνετε έτσι τα πράγματα, ντροπή και για τους κρητικούς που έχυσαν το αίμα τους για την λευτεριά τους, για την ΈΝΩΣΗ και για την Ελλάδα. Αίσχος! Βεβαίως και να γίνει το δημοψήφισμα ,τώρα όμως, πρωτού αυτή η εκστρατεία παραπληροφόρησης επεκταθεί.
@Ανώνυμε 12:59, μάλλον δεν έχεις δει καθόλου Χαρδαβέλα, η Κρήτη διαθέτει ανεκμετάλλευτα ορυκτά κοιτάσματα, βαρύ αντιπυραυλικό οπλισμό και πύλες του ανεξήγητου. Η επικείμενη χρεοκοπία του ελλαδικού κράτους αποτελεί πολύ καλό timing.
@Αθανάσιε, το ΕΠΣΕ για την αυτονομία της Κρήτης θα είναι ο,τι είναι και η ζάχαρη για τα παιδιά: Νόστιμη αλλά χαλάει τα δόντια.
@CsLaKoNaS
Τι είναι αυτός; Κουνάει και το χέρι του ομοερωτικά...
@Sraosha
Κάτι τέτοια μπλουζάκια είναι το φυτίλι της κάθε επανάστασης. Αν κυκλοφορήσει και θερινή σειρά θαλάσσης θα χαρώ να την φιλοξενήσω, καλώς ήρθες!
@Ανώνυμος 6:13
Ακριβώς όπως τα λες είναι. Τώρα, δεν ξέρω αν με τη σειρά σου μου κάνεις πλάκα, ή αν δεν πρόσεξες πως άλλαξε ο μήνας. Θα βάλω πάντως καλού κακού μια προειδοποίηση στην αρχή της ανάρτησης, μην σκάσουν μύτη και τίποτα φυντάνια, απ' αυτούς που κυνηγούν τον εσωτερικό εχθρό.
Ζω και αναπνέω για μια ελεύθερη Κρήτη! (σύνθημα από τα θρανία του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρχές δεκαετίας '90)
Άργησες 33 χρόνια - δηλώνω από τώρα υποψήφιος να αναλάβω την σύγκληση του Συμβουλίου των Σοφών της Ιδης, (ονόματος που παραπέμπει και στην περήφανη κρητική οροσειρά αλλά και την επουράνια καταγωγή των περήφανων κρητικών).
@Sraosha
Ο τοπικός πατριωτισμός ήταν πάντοτε έντονος στο νησί, το ενδεχόμενο αυτονομίας όμως είναι απλά ανύπαρκτο.
Μοναδική εξαίρεση ορισμένοι συνομωσιολόγοι, των οποίων η απόσχιση αποτελεί αγαπημένο θέμα. Το θέτουν επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσουν φοβίες και να δημιουργήσουν εντυπώσεις, είτε από λόξα είτε προς προσπορισμό ιδίου οφέλους. Οι γνωστοί θεματοφυλακές της εθνικής μας ακεραιότητας, από τους οποίους δεν μας φυλάει κανένας.
@Abravanel
Σοφοί της Ίδης :D
Το μοναδικό πάντως μέρος της ανάρτησης που εννοούσα σοβαρά ήταν η αρχέγονη ιουδαϊκη παρουσία στην Κρήτη. Οι κρήτες ραββίνοι μάλιστα ήταν γνωστοί για την μετριοπάθεια και την σοφία τους. Εκεί ίσως γνωρίζεις περισσότερα, θα με ενδιέφερε μια παραπομπή.
Εχεις κοτζάμ Σταυρουλάκη και ρωτάς εμένα τον αμαθή;
Εχω σκεφτεί να γράψω αλλά είναι άπειρα τα θέματα.
Ρε παιδιά, κανένα λινκ σ' εκείνο το πρωτόκολλο για το δημοψήφισμα, ή μήπως είναι πρωταπριλιάτικο;
Ανώνυμε ναι, όπως δηλοί και η ερυθρά μελάνη είναι πρωταπριλιάτικο.
Αν υπήρχε πρωτόκολλο θα υπήρχε και σχετικός υπερσύνδεσμος.
Το πρωταπριλιατικο του θεματος ειναι προφανες "Ελληνικη Δημοκρατια" το 1913;;;.
@idaios
Καλώς όρισες στο ιστολόγιο!
Προφανώς εννοείς "Βασίλειον της Ελλάδος" ;-)
Και έτσι συνεχίζουν να κερδίζουν οι μεγάλες δυνάμεις. Τι θέλουν λοιπόν αυτές; Μικρά και αδύναμα κράτη που θα μπορούν εύκολα να τα ελέγχουν και να κάνουν το παιχνίδι τους.
Γιουγκοσλαβία, Κόσοβο, Σκόπια είναι μερικά από τα παραδείγματα της γειτονιάς μας.
Απλά για όσους κολακεύονται ο τόπος τους να νιώθει ή να γίνει αυτόνομος ας έχουν στο πίσω μέρος τους μυαλού τους ότι τα παιχνίδια αυτονόμησης κτλ δεν σταματάνε.
Στα Σκόπια τώρα υπάρχει το Αλβανικό κομμάτι, το Βουλγάρικο. Στην Γιουγκοσλαβία έγινε το Κόσοβο.
Ένα μεγάλο, ενιαίο και δυνατό κράτος είναι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει την εκμετάλλευση του πλούτου και την προστασία από όποιον το επιβουλεύεται.
Το ότι δεν έχει γίνει αυτό ακόμα στον βαθμό που θα έπρεπε δεν σημαίνει ότι λύση αποτελεί η αυτονόμηση.
Στην δίνη της κρίσης, της απογοήτευσης και τους κακώς εννοούμενου τοπικισμού μην πληγώνουμε η ίδιοι το μέλλον μας. Μην γινόμαστε παιχνίδι κάποιων που ορέγονται κοιτάσματα, στρατηγικές θέσεις.
Το κατάφεραν με την Κύπρο, διχοτομήθηκε και τώρα απέναντι στον Τούρκικο παράγοντα δεν μπορεί να υψώσει δυνατή φωνή και να διεκδικήσει τα δίκαια της. Δλδ να φτάσει και η Κρήτη σε τέτοιο σημείο;
Αν ήμασταν ένα θα είχε χαθεί η μισή Κύπρος; Βρήκαν την ευκαιρία τότε οι Τούρκοι και έκαναν ότι έκαναν. Θα τους δώσουμε και άλλη ευκαιρία για άλλο μέρος;
Οι μεγάλες δυνάμεις να είστε σίγουροι ότι μόνο το καλό της Κρήτης δεν θέλουν. Το καλό το δικό τους θέλουν που δεν συμβαδίζει με της Κρήτης. Αυτές είναι όμως που υποστηρίζουν τάσεις αυτονόμησης κτλ.
Ποιοι κατά καιρούς έχουν παίξει ενισχυτικό ρόλο σε τέτοιες τάσεις; Εβραίοι, Μοσάντ, Τούρκοι, ΗΠΑ, Αγγλία. Αυτό τα λέει όλα.
Μου προξενεί εντύπωση που τόσους μήνες μετά την πρώτη του Απρίλη το κείμενο εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλής επισκεψιμότητας.
Τα μεγάλα και ισχυρά κράτη αποτελούν πολλές φορές το πρόβλημα και όχι τη λύση για την ευημερία των ανθρώπων τους. Χαρακτηριστικό πράγματι το παράδειγμα των Βαλκανίων, όπου ο εθνικιστής Μιλόσεβιτς αιματοκύλησε ολόκληρες πόλεις στο όνομα μιας ενωμένης και ισχυρής Σερβίας. Η τραγωδία της Κύπρου δεν διαφέρει πολύ, καθώς εκεί είδαμε την εγκληματική δικτατορία Ιωαννίδη να οργανώνει πραξικόπημα κατά του νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να "είμαστε ένα".
Δεν εισέρχομαι σε συζήτηση περί αυτονομίας καθώς τη θεωρώ πρωταπριλιάτικη, παράλληλα όμως θεωρώ φαιδρή και φοβική και την εκτίμηση πως οι Εβραίοι (sic) και οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν βάλει στο μάτι.
Καλωσόρισες στον κόσμο μου.
@Αbravanel
Είναι παρανοϊκό να προσπαθείς να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας. Και ο γείτονας να μην σε ακούει, αλλά να επιμένει να σε κερνά φιστίκια.
Που βρήκες εσύ τέτοιο πρωτόκολλο ρε πρωτόκωλε ? Το σκέφτηκες πολύ να το γραψείς ρε πρωτόκωλε ? Άρθρο 4 συνθήκης Βουκουρεστίου 1913 .. καθαρά και ξάστερα . Κανένα πρωτόκολλο απο πρωτόκωλους . ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ !
Ανώνυμε, το πρωτόκολλο μου το έδωσαν οι Σοφοί της Σιών, που τα κάνουν συλλογή και θέλουν το κακό σου.
Μανολίσκε, ο Ανώνυμος δεν ξέρει προφανώς Διεθνές Δίκαιο ο άνθρωπος, δεν ξέρει ότι όλες οι συνθήκες λήγουν σε 100 χρόνια και ότι ο γγ του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένος να τις καταστρέψη, τι να λέμε τώρα, μάθε μπαλλίτσα ρε φίλε.
Ο Κρητικός λαός θα αποφασίση με δημοψήφισμα, ό,τι και να λένε οι Ελλαδίτες.
1)ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΛΟ Ή ΟΧΙ. Ε ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΛΟ ΕΙΤΕ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ…..
2) ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΚΡΗΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...?
3) ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ... ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ....
@Ανώνυμε:
1) Σε ποιούς δεν αρέσει που οι Κρητικοί είμαστε Ελληνικό φύλο; Μόνο τους Πελοποννήσιους μπορώ να φανταστώ ξινισμένους.
2) Όχι, κανείς
3) Τους μόνο που γνωρίζω αδικημένους από το "κράτος των Αθηνών" είναι κάτι γραφικούς στη Θεσσαλονίκη.
Δημοσίευση σχολίου