3 Φεβ 2010

Δεν θα γίνεις Αυστραλός ποτέ, Έλληνα δεξιέ

"My instinct is to extend to as many people as possible
the freedom and benefits of life in Australia"


Αυτήν την δήλωση έκανε προ ημερών ο Tonny Abbott, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του κεντροδεξιού φιλελεύθερου κόμματος της Αυστραλίας. Ο εν λόγω πολιτικός προειδοποίησε πως η βία έναντι μεταναστών κινδυνεύει να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα για την χώρα από εκείνο της επιβολής του νόμου, πληγώνοντας την εικόνα της Αυστραλίας ως κοινωνίας που κρίνει τον άνθρωπο από την αξία του και όχι από το χρώμα του δέρματος του.

Η μετανάστευση στην Αυστραλία αποτελεί φαινόμενο με ιστορία 50.000 ετών, από τότε που οι πρώτοι Αβορίγινες ήρθαν δια θαλάσσης και εγκαταστάθηκαν στην terram incognitam. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο γνώρισε αξιοσημείωτη έξαρση, με τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς να αγγίζουν τις 177,600 τη διετία 2006-2007 και τους Αυστραλούς να ανησυχούν για τις δυνατότητες ένταξης των νεοαφιχθέντων. Η σκληρή πολιτική της κυβέρνησης Howard είχε ως αποτέλεσμα των εγκλεισμό παράνομων μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, γεγονός όμως το οποίο δεν συνέβαλε κατά το ελάχιστο στην αποτελεσματική διαχείριση ή και ύφεση του φαινομένου.

Στην πρόσφατη αυτή παρέμβαση, ο δεξιός κύριος Abbott απηύθυνε έκκληση για αποδοχή και ενσωμάτωση των μεταναστών που εισέρχονται λαθραία, σημειώνοντας πως οι αιτίες του μεταναστευτικού προβλήματος καλό θα ήταν να αναζητηθούν πρώτιστα σε μία άκαμπτη κυβερνητική πολιτική αποκλεισμού και όχι στους ίδιους τους μετανάστες. "Το χειρότερο για το οποίο θα μπορούσαν να κριθούν ένοχοι" είπε, "είναι το γεγονός πως επέλεξαν την ελπίδα από τον φόβο".

Η χώρα μας βέβαια, θα σημείωνε ο καλόπιστος αναγνώστης, δεν είναι Αυστραλία. Ούτε όμως Σαουδική Αραβία είναι. Θα ήταν ευτύχημα τους όρους της καθ' ημάς δημόσιας συζήτησης να έθετε ένας κύριος Abbott. Η επιχειρηματολογία της δεξιάς παράταξης όμως μονοπωλείται από τους δικούς μας Abbott και Costello. Ας ελπίσουμε πως η ανέξοδη ρητορεία που επέλεξαν δεν θα μας οδηγήσει σε γκάφα εφάμιλλη της ομώνυμης σειράς κινουμένων σχεδίων.










Αρραγές εθνικό μέτωπο κατά των εθνομηδενιστών.

6 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Γράφεις:
γεγονός όμως το οποίο δεν συνέβαλε κατά το ελάχιστο στην αποτελεσματική διαχείριση ή και ύφεση του φαινομένου.

Μάλλον γράφεις ψευδή πράγματα. Από το δικό σου λινκ:

The Pacific Solution was highly successful in its goal of reducing the amount of illegal entrants arriving in the Australian waters by boat. Arrivals dropped from a total of 5516 people in 2001 to only 1 arrival in all of 2002 after implementation of the policy. The low level of boat arrivals continued all the way through the Pacific Solution period. Since the abolition of the policy there has been a sharp increase in boatpeople arrivals with over 1500 arriving in 2009 alone. [4][5]

During the Pacific Solution period, the Howard Government was able to begin closing detention centres due to the lower amount of unauthorised arrivals, this technically meant less people were kept behind the razor wire and in detention. Christmas Island detention centre was built and finished during the Pacific Solution but was never opened by the Howard Government due to the very low level of arrivals. Baxter, Woomera and Curtin detention centres were all closed during the Pacific Solution. The Labor government opened Christmas Island detention centre late 2008 after a wave of boatpeople, and has since expanded facilities accommodation there, importing donga's from the Northern Territory.


Φαίνεται ότι κατορθώσαν να ελαχιστοποιήσουν το λαθρεμπόριο ανθρώπων από τη θάλασσα. Φαντάζομαι ότι ήταν ένα αρκετά επώδυνο ταξίδι με αρκετούς πνιγμούς. Σαν το δικό μας το Αιγαίο ρε αδερφέ, όπου πνίγονται συνέχεια λαθραίοι άνθρωποι. Αλλά τι μας νοιάζουν εμάς αυτοί. Εμείς να πούμε την μπούρδα μας

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αυστραλός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης, λέει, ότι θα πρέπει να υπάρξει όριο στον αριθμό των νόμιμων μεταναστών κι όχι των λαθραίων μεταναστών, που φυσικά είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. H Αυστραλία ακόμη και τώρα έχει μια ενεργή πολιτική μετανάστευσης. Φυσικά στη χώρα δεν πηγαίνει οποιοσδήποτε. Δες το αντίστοιχο υπουργείο μετανάστευσης και υπηκοότητας - και όχι ιθαγένειας - για το πως μπορείς να μεταναστεύσεις στην Αυστραλία.

Παρόμοια πολιτική στην Ελλάδα δεν έχει αρνηθεί να υπάρξει ούτε ακόμη κι ο καρατζαφύρερ, αφού μάλιστα ο ίδιος πρότεινε ότι τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών να παίρνουν υπηκοότητα και ιθαγένεια αυτόματα χωρίς καν να υποβάλλουν αίτηση.

Αλίμονο όμως τέτοια πολιτική δεν την επιζητεί ούτε ο σημερινός Abbott ΓΑΠ, ούτε οι αλλοπαρμένοι ταγοί των ανθρωπίνων "δικαιωμάτων".

Φυσικά η συζήτηση από τους προστάτες σκόπιμα έχει μπερδευθεί χωρίς να γίνει ξεκάθαρο για ποιούς μετανάστες θα πρέπει να μιλάμε. Για τους νόμιμους ή για τους παράνομους.

Βέβαια ενδιαφέρον είναι το θέμα τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες, όταν η οικονομία της χώρας δεν πάει καλά. Στην Ιρλανδία για παράδειγμα, εγκαταλείπουν τη χώρα - ήδη το 1/5 έχει φύγει από τη χώρα κι αναμένεται το φαινόμενο να μαζικοποιηθεί.

Και το ερώτημα ξαναέρχεται:

Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες.

Ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες;


Και για να παραφράσω τον τίτλο σου:

Δεν θα γίνεις άνθρωπος ποτέ, "φιλελευθερε"...

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Ωραία τα όσα λες, μόνο που αναφερόμουν σε διαφορετική πτυχή του φαινομένου, στην ενσωμάτωση. Οι δηλώσεις Tabbott έγιναν κατόπιν κρουσμάτων ρατσιστικής βίας. Η ποινική αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν βοηθά κάπου. Τουναντίον μπορεί να δώσει βήμα σε επιχειρήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας (θα μαυρίσει ο τόπος).

Αλήθεια, το αντίστοιχο υπουργείο λέγεται "μετανάστευσης και υπηκοότητας" - και όχι "ιθαγένειας"; Σημαίνει κάτι τούτο;

Cacofonix είπε...

Τίποτε απολύτως. Καμία χώρα δεν εννοεί να νομιμοποιήσει "λαθραίους" μετανάστες.

Δεν αντέχει η οικονομία της, οπότε δεν έχει και νόημα να το συζητάμε. Ο καυγάς στην Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει για την ανυπαρξία ενεργής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ευτυχώς το νέο νομοσχέδιο στρέφεται προς τους νόμιμους μετανάστες...

Cacofonix είπε...

Να είσαι καλά. Καλύτερο παράδειγμα δεν θα μπρούσες να διαλέξεις...
Αυστηρούς όρους για τους μετανάστες ανακοίνωσε η Αυστραλία

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4559572

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2010 15:29

Μετανάστες με συγκεκριμένα προσόντα θα δέχεται πλέον η Αυστραλία για να καλύψει κενά στους τομείς της υγείας και της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Μετανάστες με συγκεκριμένα προσόντα θα δέχεται πλέον η Αυστραλία για να καλύψει κενά στους τομείς της υγείας και της μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα απορρίψουν 20.000 αιτήσεις μετανάστευσης από εργαζόμενους με «ανεπαρκή προσόντα».

Θετικά υποδέχθηκε την κίνηση της κυβέρνησης ο μεταλλευτικός κλάδος της χώρας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ανεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων.

Η αλλαγή αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τον εκπαιδευτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της χώρας με έσοδα πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κακής δημοσιότητας που δημιούργησαν οι επιθέσεις εναντίον Ινδών σπουδαστών σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη.

Πολλοί ξένοι σπουδαστές, κυρίως από χώρες της Ασίας, ζητούν άδεια εγκατάστασης στην Αυστραλία μετά από την ολοκλήρωση της μαθητείας τους σε ιδιωτικά κολέγια για επαγγέλματα όπως η κομμωτική και η εστίαση.

«Είχαμε δεκάδες χιλιάδες σπουδαστών, οι οποίοι σπούδαζαν μαγειρική, λογιστική και κομμωτική επειδή αυτά τα επαγγέλματα ήταν στη λίστα και τους εξασφάλιζαν μόνιμη παραμονή», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Κρις Εβανς, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εισαγωγή μεταναστών θα εστιαστεί σε εργαζόμενους στον χώρο της υγείας (γιατρούς και νοσοκόμες), καθώς και στη μηχανική και τη μεταλλευτική.

Οι αλλαγές στην Αυστραλία ακολουθούν αυτές στη Βρετανία, όπου έχουν ανακοινωθεί αυστηρότεροι κανόνες για την έκδοση βίζας έτσι ώστε να σταματήσει η είσοδος με φοιτητικές βίζες ατόμων, τα οποία εγγράφονται σε σύντομα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να εγκατασταθούν στη χώρα.

Ο Αυστραλός υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει κατάλογο ειδικοτήτων, ο οποίος περιλαμβάνει 106 επαγγέλματα και θα αναθεωρήσει τις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθούν οι μετανάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Αυστραλός υπουργός, πέρυσι 170.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για να ζήσουν μόνιμα στην Αυστραλία ως εξειδικευμένοι εργαζόμενοι αλλά υπήρχαν μόλις 108.100 θέσεις εργασίας.

Sarah είπε...

Πολλές δυτικές χώρες αντέχουν να νομιμοποιήσουν τους παράνομους διότι μόνο αυτοί καταδέχοντραι να κάνουν τις "βρώμικες" δουλειές, για τις οποίες, τα χεράκια ημών των "ιθαγενών" είναι υπρβολικά βελουδένια.

Πέρυσι το καλοκαίρι ταξίδεψα στη Καλιφόρνια, και είδα τη τραγική εκμετάλλευση από κοντά. Μέσα στο λιοπύρι, να σκύβουν επί ώρες για να μαζεύουν ντομάτες. Πληρώνονται με το καφάσι... όχι με την ώρα (διεθνές το κόλπο). Τόσοι άνθρωποι, με σπασμένες πλάτες κυριολεκτικά... παράνομοι ναι αλλά με τις αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια σε περιόδους ανάγκης, αληθινά απελπισμένοι, και πολλοί από αυτούς να στέλνουν τα χρήματά τους πίσω στο Μεξικό να συντηρήσουν μάνες, αδελφές κτλ.

Και να ακούς τους καλοπερασάκηδες να τους βρίζουν κι από πάνω...

Να ακούω φίλους μου να τους βρίζουν πριν πιουν τον καπουτσίνο τους....

Να νιώθω την αηδία να με πνίγει...

Πως γίναμε έτσι βρε παιδί μου; Μεταναστευτική πολιτική να έχεις, δε λέω το αντίθετο.. επιβάλλεται!

Αυτο το μίσος και το βρισίδι να κοβόταν διότι αναγουλιάζουμε πια...

Manoliscus είπε...

@Sarah

Πηγαίνεις μακριά αγαπητή, η κατάσταση στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας δεν διαφέρει ιδιαίτερα.

Έχω αρχίσει πλέον να αμφιβάλλω για το κατά πόσο αυτή η επιβαλλόμενη μεταναστευτική πολιτική αρκεί από μόνη της να παροπλίσει τα φοβικά μας σύνδρομα.

Το λαθραίος πέρα από την ποινική παραβατικότητα που περιγράφει έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται σχεδόν υβριστικά.