5 Φεβ 2010

Περί των Εν Κρήτη Δήμων

Περιήλθαν αυτές τις μέρες στην κατοχή μου causa donandi δερματόδετα τεύχη Εφημερίδας της Κρητικής Πολιτείας. Ελπίζω μεταξύ αγωγών και διαταγών πληρωμής να ξεκλέψω λίγο χρόνο προς μελέτη των πρωτογενών αυτών πηγών δικαίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει λόγω επικαιρότητας το Διάταγμα περί του Δημοτικού Νόμου του 1900, το οποίο και προβλέπει διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης(!), περιέχει προβλέψεις περί κρητικής ιθαγένειας και ρυθμίζει την σύνθεση και λειτουργία των δημοτικών αρχών. Αν κάποιος ενδιαφέρεται θα χαρώ να του στείλω αντίτυπο. Πίσω στο 2010 όμως αξίζει να μελετηθεί και το σύγχρονο εγχείρημα του βουλευτή Ηρακλείου Ε. Αυγενάκη, ο οποίος με την βοήθεια μιας πραγματικά αξιόλογης ομάδας ακαδημαϊκών εξέδωσε το ηλεκτρονικό βιβλίο "Δημόσια Διοίκηση Ώρα Μηδέν", όπου αναλύονται και αξιολογούνται δεδομένα του νομού Ηρακλείου με στατιστικές μεθόδους καινοφανείς για την Ελληνική περιφέρεια.

Αποτελεσματική μπορεί να είναι μια πολιτική τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης μόνο όταν πατάει  σταθερά στο παρόν, κοιτάζει το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί και στοιχεία  από την πρόσφατη ιστορία του τόπου. Κάτι σας είπα τώρα, δυστυχώς όμως το αυτονόητο εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος εδώ έκανε ένα καλό ξεκίνημα, για το οποίο και του αποδίδονται εύσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: