16 Οκτ 2009

Ελληνικός Στρατός outro

Ανέκαθεν θεωρούσα τη θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις αυστηρά αυτοαναφορική εμπειρία. Το πέρασμα μου από εκεί το επιβεβαίωσε και ως εκ τούτου θα σας απαλλάξω από γλαφυρές "ιστορίες του στρατού", τις οποίες το έτερο φύλο με τόσο ενδιαφέρον ακούει. Πλέον προσπαθώ να επανέλθω από τον ιδρυματισμό στον οποίο είχα υποβληθεί για περισσότερο από ένα χρόνο και να πείσω τον εαυτό μου πως η επιλογή υπήρξε τόσο επωφελής όσο και συνεπής με τον ατομικό μου αξιακό κώδικα.
Πέρα από τις όποιες εμπειρίες δεν μπόρεσα παρά να παρατηρήσω μία εκτεταμένη δυσλειτουργία, η οποία παρέπεμπε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η διαφορά εδώ, πέρα από την έλλειψη αξιολόγησης, έγκειται στην συνεχή επίκληση λόγων εθνικού συμφέροντος, η οποία και ορθώνει ένα αδιαπέραστο τείχος αδιαφάνειας. Πίσω από το τείχος αυτό συναντώνται περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι διαθέτοντας μεγάλο απόθεμα δυνάμεων επιχειρούν με αξιοπρόσεκτο επαγγελματισμό και ευσυνειδησία. Συναντώνται όμως και πρακτικές προσβλητικές της προ του νόμου ισότητας ή ακόμα και αυτής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και ο οπλίτης ή το στέλεχος, ως ένστολοι πολίτες, αναζητούν δικαίωση στρεφόμενοι όχι σε ένα ελλιπές νομικό πλέγμα προστασίας, αλλά σε πελατειακές σχέσεις με τις γνωστές στρεβλώσεις που αυτές δημιουργούν.
Μία δόκιμη λύση διάτρησης του τείχους αυτού αποτελεί η θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Οπλίτη, μίας ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής με ουσιαστικές αρμοδιότητες και με πρότυπο λειτουργίας τον Συνήγορο του Πολίτη. Ο θεσμός λειτουργεί καιρό τώρα στη Γερμανία με χαρακτηριστική επιτυχία.
Η πολλάκις διακηρυγμένη πρόθεση δημιουργίας ενός αξιόμαχου, σύγχρονου και επαγγελματικού στρατού απαιτεί καινοτόμα μέτρα, τα οποία και θα τον μετατρέψουν από άνδρο αδιαφάνειας σε μάχιμο εκτελεστικό βραχίονα της Ελληνικής Πολιτείας. Μένει να δούμε πότε η πρόθεση αυτή θα σχηματοποιηθεί από μεγαλόστομη διακήρυξη σε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Addendum: Με Δελτίο Τύπου ο Συνήγορος του Πολίτη εξαγγέλει την δημιουργία νέου πλαισίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην πρώτη μεταξύ του συνάντηση συζητήθηκαν θέματα στρατολογικής κατάστασης και πρακτικές στρατολογικών γραφείων, ζητήματα ίσης μεταχείρισης κατά την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές, η οργάνωση και η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης, η αξιοποίηση των γραφείων ισότητας των φύλων, ζητήματα ισότητας κατά την παροχή άδειας ανατροφής τέκνων, περιπτώσεις πρόσβασης σε έγγραφα και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. Ας ελπίσουμε πως η πρωτοβουλία θα βρει συνέχεια και πως θα αποτελέσει προπομπό ή εν κρυπτώ θέσπιση Συνηγόρου του Οπλίτη.

Δελτίο Τύπου 14ης Απριλίου 2010

6 σχόλια:

byron είπε...

Δεν πιστεύω να υποννοείς ότι πρέπει να καταργηθεί η θητεία...

Manoliscus είπε...

@byron

Ρίχνεις άδεια για να πιάσεις γεμάτα αγαπητέ.
Αν αυτό κατάλαβες από την ανάρτηση, μάλλον που την ανέγνωσες πλαγίως.

byron είπε...

Παρεξήγησα την τελευταία παράγραφο. Με συγχωρείς.

Manoliscus είπε...

@byron

Δεν ήταν στις προθέσεις μου να σε αποπάρω. Επαγγελματικός οφείλει να είναι ο ΕΣ ως προς την αποστολή και τον τρόπο λειτουργίας. Η θητεία επί του παρόντος είναι για κάποιους λιγότερο και για κάποιους άλλους περισσότερο υποχρεωτική, γεγονός το οποίο επίσης οφείλουμε να επανεξετάσουμε υπό το πρίσμα της αρχής της ισότητας.

Ανώνυμος είπε...

Κούταβε η επίκληση του εθνική συμφέροντος και η αδιαφάνεια που τη συνοδεύει είναι επίσης και η κύρια αιτία της απίστευτης σπατάλης και διαφθράς που επικρατεί στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων.

Manoliscus είπε...

@apogonos

Ας μου επιτραπεί μία συμπλήρωση - διόρθωση: κύρια αιτία της σπατάλης είναι η αβανταδόρικη νοοτροπία συγκεκριμένων Ελλήνων απογόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο ταμείο ως μελιέρα και την επιτελική τους θέση ως ανακτορικό οφίκιο.

Η επίκληση εθνικού συμφέροντος αποτελεί πλέον προφάσεις εν αμαρτίαις και θα έπρεπε να χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη σύνεση, καθώς με την κατάχρηση αυτή ευτελίζεται.