23 Αυγ 2009

Φωτιές και Συναισθηματική Ισορροπία

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση αποτελεί την πρώτη και μοναδική οργάνωση για Διπολικούς ασθενείς (Μανιοκατάθλιψη) στην Ελλάδα. Με σκοπό την ενδυνάμωση του διπολικού ασθενή και την προαγωγή της διπολικής υγείας μέσα από προγράμματα στήριξης, ενημέρωσης και υπεράσπισης, η ΕΔΟ έχει αναλάβει το δύσκολο έργο διεκδίκησης των δικαιωμάτων και αποστιγματισμού των ατόμων με διπολικότητα σε ένα περιβάλλον χαρακτηριζόμενο από άγνοια και προκατάληψη.

Ενόψει των θερινών πυρκαγιών η ΕΔΟ απέστειλε ανακοίνωση στα μέλη της αντίστοιχης ομάδας του facebook, την οποία και θεωρώ κρίσιμο να διαβάσει ο μέγιστος αριθμός αποδεκτών:


Ελπίζω να είστε όλοι καλά και μακριά σωματικά και ψυχικά από τα τραγικά συμβάντα με τις φωτιές. Είναι άσχημα και λυπητερά αυτά που κάνουμε στη χώρα μας και αυτά που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Δυστυχώς όμως αυτές είναι και περίοδοι που οι όποιες συναισθηματικές εμπλοκές ή η όποια συνεχιζόμενη συναισθηματική ενασχόληση αυξάνουν το κίνδυνο για κρίσεις και υποτροπές, ειδικά σε διπολικούς ανθρώπους όπου έχουν και ένα αυξημένο βαθμό συναισθηματικής ευαισθησίας.

Δεν μου αρέσει να δίνω τις όποιες οδηγίες γιατί και η όλη έννοια της αυτοβοήθειας που στηρίζει και προωθεί η ΕΔΟ σημαίνει ότι ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που θα πρότεινα θα ήταν να μην αλλάξετε την όποια ρουτίνα σας, να προσέχετε τον ύπνο σας και να μην εμπλακείτε στον τηλεοπτικό βομβαρδισμό ειδήσεων όσο και δελεαστικός και εάν είναι. Η δουλειά τους είναι να κάνουν "ενημέρωση" και να κρατάνε σε υψηλά επίπεδα την τηλεαθέαση τους αλλά όχι απαραίτητα να προσέχουν την συναισθηματική μας υγεία. Αυτά θέλω να νομίζω ότι είναι χρήσιμα για όλους μας, όχι μόνο για όσους έχουν τη διάγνωση της διπολικής - γιατί ως ένα βαθμό όλοι μας "διπολίζουμε" και είμαστε επιρρεπείς στα ίδια ερεθίσματα και καταστάσεις.

Να είστε όλοι καλά όπως και να έχει. Πάνω από όλα σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές και η υγεία μας. Πολλές φορές μία παραπάνω πρόληψη και προφύλαξη για τη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας είναι μεγάλος σύμμαχος και βοηθός σε πολλές δύσκολες καταστάσεις - δίνει μία προοπτική που δεν την έχουν απαραίτητα όλοι οι άνθρωποι.

Καλή τύχη και κουράγιο σε όσους έχουν άμεση εμπλοκή με τις φωτιές.


Γιάννης Μάλλιαρης
Ιδρυτής & Πρόεδρος της ΕΔΟ

Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ): Μη Κυβερνητική Οργάνωση για Διπολικούς Ασθενείς (μανιοκατάθλιψη) και Συναφείς Διαταραχές


9 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Χωρίς να είμαι ΜΚΟ και χωρίς να επιδοτούμε από την Κυβέρνηση ώστε να γίνω Κυβερνητική Οργάνωση νομίζω ότι έχω μια πολύ καλή λύση:
Ας κλείσουν την τηλεόραση. Πιστεύω ότι θα τους ωφελήσει πάρα πολύ. Αν δε την κλείσουν μόνιμα, τότε ακόμη καλύτερα...

Και δεν αστειεύομαι...

Manoliscus είπε...

Δεν είναι όμως και η ιδανική λύση με δεδομένο πως η τηλεόραση αποτελεί το κύριο μέσο πληροφόρησης και το internet παραμένει terra incognita για ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η ανακοίνωση πιστεύω πως θέτει το θέμα προφύλαξης της ψυχικής μας υγείας στις σωστές του βάσεις. Και η συγκεκριμένη ΜΚΟ έρχεται να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο κενό στον τομέα αυτό.

Cacofonix είπε...

Παρ' όλα αυτά είναι προτιμότερο να μην ενημερώνεται κάποιος παρά να "μαθαίνει" τα πάντα...

Για παράδειγμα:
http://troktiko.blogspot.com/2009/08/k-alpha.html

"Παιδιά κάτι πρέπει να γίνει με τον Alpha. Μένουμε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στον Αγιο Στέφανο, δύο μέρες ξεσπιτωθήκαμε με παιδιά 3 ετών και 6 μηνών από το σπίτι και ακούγαμε στον Alpha ότι χάθηκε από τον χάρτη ο οικισμός μας.
Η γυναίκα μου σε νευρικό κλονισμό και οι γονείς μας οριακά δεν πήγανε με εγκεφαλικά.
Σήμερα πήγαμε σπίτι μας, η φωτιά πέρασε ελάχιστα από τον οικισμό. Καήκανε μόνο δύο παράγκες ξύλινες εκεί που δεν μπορούσε να γίνει τίποτε. Υπάρχουν καμμένα δέντρα αλλά καμία σχέση με ολική καταστροφή...
Έξαλλος με αυτά που άκουγα πήγα προς το φράγμα του Μαραθώνα να δω την αγαπημένη μας καφετέρια που λέγανε ότι κάηκε ολοσχερώς. Δόξα τω Θεώ και η καφετέρια ανέγγιχτη είναι και οι διπλανοί λόφοι έχουν πράσινο.
Δε διαφωνώ ότι ήταν οι σημαντικότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών κι ότι για να σωθούν όλα αυτά κάποιοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους πυροσβέστες και κάτοικοι αλλά αυτοί οι αλήτες και οι ανίδεοι δημοσιογραφίσκοι που επί δύο μέρες μας κάνανε να νομίζουμε ότι χάσαμε τις περιουσίες μας δεν πρέπει να πληρώσουν???"

Δεν ξέρω πόσο αληθεύει ή πόσο μεγάλη δόση υπερβολής έχει, αλλά δεν νομίζω ότι απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα...

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Το μέγεθος της καταστροφής υπήρξε τόσο μεγάλο που θεωρώ την όποια προσπάθεια σύγκρισης καφενειακή και απαράδεκτη, ειδικά όταν βρίσκει βήμα σε μια ιστολογική πατσαβούρα όπως αυτή που παραθέτεις.

Σκοπός αυτής της ανάρτησης υπήρξε η ευαισθητοποίηση των ευάριθμων αναγνωστών γύρω από τον διπολισμό και την ανάγκη (αυτο)προστασίας μιας ευπαθούς κοινωνικής ομάδας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Για τις λοιπές παραμέτρους του συμβάντος ας προβληματιστούμε μια φορά χωρίς να προστρέξουμε να καταθέσουμε τη γνώμη μας. Και αυτό το γράφω για να το διαβάζω πρώτος εγώ.

Cacofonix είπε...

Η ανάρτηση από το πρωκτικό είναι όμως και μια μαρτυρία από ανθρώπους που έφτασαν κοντά στο να πάθουν μεγάλη ζημιά από το εικονικό περιβάλλον που δημιουργείται από τα ΜΜΕ.

Αυτό που κατέθεσα δεν είναι άποψη. Είναι τρόπος επιβίωσης... Κανείς δεν αμφισητεί ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή, αλλά ...

edo είπε...

Να σας ευχαριστήσω και τους δύο για το ενδιαφέρον σας για της δουλειά που κάνουμε.

Δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας απλώς ο φίλος μας ο cacofonix προτείνει πιο άμεσες λύσεις. Τέλος η μικρή ΕΔΟ είναι μία πραγματική ΜΚΟ που στηρίζεται στα δικά της ποδαράκια και υπάρχει χάρη στον εθελοντισμό των μελών της. Δεν χρειαζόμαστε καμία κρατική επιχορήγηση και ούτε έχουμε ανάγκη να γίνουμε παρακρατικό μαγαζάκι για να είμαστε ΜΚΟ. Ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να φτιάξει τη δική του ΜΚΟ και να προσφέρει σε ότι τον απασχολεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι "φωτιές" έσβησαν, όπως σβήνουν και τα επεισόδια ενός διπολικού ασθενή, αλλά έχουμε όλοι μας πολύ δουλειά για "αναρρώσουμε".

Να είστε καλά. Θα χαρούμε να σας έχουμε δίπλα μας.

Γιάννης Μάλλιαρης

Manoliscus είπε...

@Cacophonix
Και πράγματι, αυτό το "αλλά" ισοπέδωσε πολλά (και πολλούς) για μια ενορχηστρομένη αντικυβερνητική επίθεση των media.

@ym
Καλώς ήρθες Γιάννη!
Όντως, θέμα διαφωνίας ουσιαστικά δεν υφίσταται. Ας μου επιτρέψεις να σε συγχαρώ και από εδώ για τη γενναία προσπάθεια. Να θεωρείς τη βοήθεια μου δεδομένη, εκεί όπου μου δίνεται η δυνατότητα.

Elias είπε...

Λοιπόν, αυτή είναι αξιοσημείωτη παρατήρηση, κ. Κούταβε, όχι μόνο για τους διπολικούς αλλά και για τους υγιείς (;) ανθρώπους. To θεωρούμε υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε συναισθηματικά στην καταστροφή. Ούτε που μας περνάει απ' το μυαλό ότι μπορούμε να ελέγξουμε την καλή μας διάθεση, ελέγχοντας τα ερεθίσματα στα οποία εκτιθέμεθα.

Για να το πούμε και σε στυλ Φίλιπ Ντικ: οι πυρκαγιές δεν υπήρξαν, ποτέ δεν κάηκε η βορειοανατολική Αττική, όλα ήταν ένα κόλπο των ΜΜΕ.

Είμαστε όλοι διπολικοί.

Manoliscus είπε...

@Elias
Πάντα επίκαιρος ο Φίλιπ Ντικ :)
Και είναι πραγματικά πολύ βολικό να αποθέτουμε την ψυχική μας ισορροπία στα χέρια του οποιουδήποτε μέσου. Καταστροφικά βολικό.