16 Αυγ 2009

Η ώρα του κούταβου

Στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα η Εταιρία Ανατολικών Ινδιών αντιμετώπιζε οξύ οικονομικό πρόβλημα. Το Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας στην προσπάθεια του να την στηρίξει και παράλληλα να πατάξει το λαθρεμπόριο τσαγιού ψήφισε την Tea Act. Επρόκειτο για ένα νόμο ο οποίος επέτρεπε στην Εταιρία να παρακάμπτει τους μεσάζοντες του μητροπολιτικού κέντρου και να εισάγει τσάι απευθείας στις αποικίες με δικαίωμα παρακράτησης ποσοστού επί ενός παραφουσκωμένου φόρου.

Οι Αμερικάνοι έποικοι μη διαθέτοντας εκπροσώπηση στο νομοθετικό σώμα (taxation without representation) αισθάνθηκαν αδικημένοι από το νόμο εκείνο και αντέδρασαν στην εξέλιξη. Η άρνηση τους να αγοράσουν το εισαγόμενο τσάι τους έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με μία Βρετανική διοίκηση, η οποία αρνείτο να επιστρέψει τα φορτία στις Ανατολικές Ινδίες απούλητα. Η αντιπαράθεση αυτή κορυφώθηκε με το Boston Tea Party, γεγονός σταθμό στην πορεία της Αμερικανικής Επανάστασης.

Τον Δεκέμβρη του 1773 έμποροι της Βοστώνης υπό τους Samuel Adams και Paul Revere μεταμφιέστηκαν σε Ινδιάνους Μόχωκ, ανέβηκαν στα καράβια που μετέφεραν τσάι και κατέστρεψαν τριακόσια δέματα πετώντας τα στο λιμάνι. Η πράξη αυτή είχε μεγάλο αντίκτυπο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, το οποίο ριζοσπαστικοποιήθηκε και με τους επαχθείς δασμούς που στη συνέχεια επέβαλε κατόρθωσε σταδιακά να ενώσει τους εποίκους σε έναν αγώνα για οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία.

Τον αγώνα αυτό περιγράφει ένα κινούμενο σχέδιο του 1975, το No More Kings, αυτοτελές επεισόδιο της εκπαιδευτικής σειράς Schoolhouse Rock! του ABC. Το επεισόδιο αντιμετώπισε μια πράξη αντίστασης αρκετά ανάλαφρα και μανιχαϊστικά, δίνοντας βάση περισσότερο στην διάπλαση της εθνικής συνείδησης του Αμερικάνου μπόμπιρα παρά στην ιστορική ακρίβεια. Ιδανικά δηλαδή για την πρωινή παιδική ζώνη του ABC. Αυτό που το καθιστά επίκαιρο σήμερα είναι η πρόσφατη αναβίωση των Tea Parties από αναστατωμένους με την πολιτική Obama ρεπουμπλικάνους. Το μόνο που τους μένει είναι ένα ινδιάνικο κοστούμι, για να δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται ως φάρσα.


2 σχόλια:

manos911 είπε...

Αγαπητέ Manoliscus,

εύχομαι καλό χειμώνα και καλή συνέχεια στο υπέροχο blog σου. Κάθε άρθρο σου είναι τροφή για περίσκεψη και γόνιμο διάλογο.
Κάποια από τα links σου δεν τα είχα επισκεφθεί ποτέ. Αυτές τις μέρες αφιέρωσα λίγο χρόνο και νομίζω ότι μπορώ να χάνομαι σε αυτά.
Καλό χειμώνα και πάλι.

Ο φίλος σου Μάνος.

Manoliscus είπε...

Μάνο, εσύ;
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για το promotion ;-) Αν και μου έφερες κάπως νωρίς τον χειμώνα ελπίζω να συνεχίσουμε να τα λέμε τόσο από εδώ όσο κι από κοντά.

Αν θέλεις να γράψω για κάτι πιο συγκεκριμένο μην διστάσεις να μου το πεις, θα είναι χαρά μου.