1 Απρ 2009

Οι δηλωσίες του Περισσού

Η πρόσφατη αποκατάσταση του σταλινισμού από το 18ο συνέδριο του Φεβρουαρίου πέρασε εν πολλοίς στα ψιλά γράμματα. Οι πολιτικοί εκείνοι των οποίων τα υγιή αντανακλαστικά λειτούργησαν ήταν ανησυχητικά λίγοι, με τον κύριο Θεόδωρο Πάγκαλο προς τιμήν του να ξεχωρίζει.

Ομοίως χλιαρή υπήρξε και η αντίδραση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο οποίος προτίμησε να ασχοληθεί με αλλότρια είτε από αδιαφορία είτε υπηρετώντας τις όποιες σκοπιμότητες. Λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι επιμένουν στην ιδεολογική αντιπαράθεση και κατίσχυση της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας επί του σκοτεινού φάσματος του σταλινισμού. Και ένας από τους χώρους αυτούς ας μας επιτραπεί να ισχυριστούμε πως είναι το παρόν ιστολόγιο.

Την συνέπεια αυτή εκτίμησε ο ιστορικός Dr. Demetriοs Cypriotakes, ο οποίος είχε προσληφθεί προ διετίας από τον Περισσό με σύμβαση εργολαβίας προκειμένου να συμμετάσχει στη μηχανοργάνωση των ιστορικών τους αρχείων. Η σύμβαση όμως καταγγέλθηκε μονομερώς, μόλις το κόμμα πληροφορήθηκε το πολιτικό του υπόβαθρο: Υπήρξε συντελεστής της παρουσίασης της Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού στη Θεσσαλονίκη. Όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε του ζητήθηκε να υπογράψει τη δήλωση όσων επιθυμούσαν να προσχωρήσουν ως νεόφωτοι στις παρατάξεις της ΚΝΕ. Ο άνθρωπος δεν υπέκυψε στον πολιτικό εκβιασμό, ενώ πρόλαβε και διέσωσε ένα αντίτυπο. Μας το εμπιστεύθηκε και σήμερα το παρουσιάζουμε πρώτοι εμείς. Το έγγραφο, σε ψευδοσοβιετική γραφή, έιναι με μικρή προσπάθεια αναγνώσιμο. Τα πάντα πάνω του μαρτυρούν την επαναφορά του σταλινισμού στις πρακτικές και το ιδεολογικό τους πλαίσιο.



2 σχόλια:

Jim.Hellas είπε...

Нтропи сас кирие! Апла нтропи сас! Ине гносто пос то ККЕ ден ектипони егхромес формес дилосис политикон фрониматон, каэос и ектипотес ту ине ту 1917...

Вива ла револутион!!!

Manoliscus είπε...

Προφανώς και αγνοείτε τις γενναίες κρατικές ενισχύσεις της Τυποεκδοτικής από την τσέπη μας, που της επέτρεψαν να εκσυγχρονίσει το μετερίζι αυτό της ελεύθερης έκφρασης. Οι εκτυπωτές του 1917 αποσύρθηκαν άλλωστε, έκλεισε το εργοστάσιο που τους προμήθευε με ανταλλακτικά ;)