18 Δεκ 2008

Aπ' το Facebook μπάζει!


Αφορμή αυτής της ανάρτησης ο λογαριασμός μιας φίλης στο Facebook, στον οποίο μπορεί ο κάθε επισκέπτης να βρει από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, μέχρι την αγαπημένη της τσιχλόφουσκα και το πόσα μπάνια έκανε το καλοκαίρι. Τους τελευταίους μήνες οι χρήστες της συγκεκριμένης πλατφόρμας αυξάνονται και πληθύνονται. Και καθώς αρκετοί από αυτούς δεν σπουδαιολογούν τις επιπτώσεις που έχει η δημοσιοποίηση προσωπικών τους δεδομένων στον κυβερνοχώρο, καλό είναι να κατανοηθεί η (υπερ)αξία που αποκτούν οι πληροφορίες αυτές.

Ενδιαφερόμενος μπορεί να είναι ο διαφημιστής της διπλανής πόρτας, ο διαχειριστής μιας εφαρμογής ή ακόμα και κάποιος που αντλεί χαρά παρενοχλώντας ανώνυμα. Επιφύλαξη οφείλουμε να εκφράσουμε για το δημόσιο, το οποίο κατά τα φαινόμενα το αγνοεί ως φαινόμενο ενός αιώνα στον οποίο ακόμα να εισέλθει. Προηγούμενο στην ελληνική νομολογία δεν υπάρχει, σε περίπτωση όμως που κάτι στραβώσει εφαρμογή βρίσκει το δίκαιο της πολιτείας του Delaware, ενώ κατά τόπο αρμόδια είναι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια της California. Το κενό ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γίνεται εμφανές αν αποπειραθεί κάποιος να διαβάσει την πολιτική απορρήτου όπως έχουν προσπαθήσει να τη μεταφέρουν στα ελληνικά. Μεταφορά ενδεικτική προχειρότητας και ερασιτεχνισμού. Εφίσταται λοιπόν η προσοχή του χρήστη, ο οποίος μπορεί να ρυθμίσει την πρόσβαση στα ατομικά του δεδομένα, κόβοντας την όρεξη σε πολλούς επίδοξους stalkers.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παρόλο που έχεις απόλυτο δίκιο, σου διαφεύγει κάτι βασικό : το εκούσιο της έκθεσης το οποίο παρουσιάζει διάρκεια και ανανέωση, πάντα οικειοθελώς. πρέπει κάποιος να επιβεβαιώνει δημόσια την ύπαρξή σου ! αυτό είναι το ανησυχητικό

Manoliscus είπε...

Πρώτα απ' όλα να σε καλωσορίσω στο blog!

Η επισήμανση σου με βρίσκει σύμφωνο, αν και οι περιπτώσεις που προσπαθώ να καλύψω είναι όχι εκείνες της σκοπούμενης, αλλά αυτές της εξ αμελείας βλακείας.

Ανώνυμος είπε...

Εκ προθέσεως βλάκας δεν υφίσταται !

Ανώνυμος είπε...

ολο το ιντερνετ μπαζει το facebook
τους βγαζει απο τον κοπο να κανουν τις αναγκαιες διασταυρωσεις για τον καθενα, τα χουν ολα με την πρωτη,
προσωπικα πιστευω πως αλλαζει το επιπεδο βλακειας σε σχεση με εκεινους
που απλα μπαινουν στο ιντερνετ και εκεινους που θελουν να "επικοινωνουν"
με το φατσοβιβλιο
βλακες ειμαστε ολοι οταν μπαινουμε στο ιντερνετ και δημοσιοποιουμε αποψεις,αυτοι που το εφτιαξαν γνωριζαν την δημοκρατικου τυπου
βλακεια μας καθως και τις ψευδαισθησεις μας περι δημοκρατιας

Manoliscus είπε...

Αν κάτι εκτίθεται από την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, αυτό είναι περισσότερο η ελευθερία και όχι η δημοκρατία.

Αναφορικά τώρα με τη βλακεία, ο ίδιος θα μπορούσα να θεωρηθώ μέγας βλακέντιος που έχω ανεβάσει εδώ τα μύρια όσα με την ταυτότητα μου εύκολα αναγνωρίσιμη. Αντιλαμβάνομαι όμως τον κίνδυνο έκθεσης και είμαι έτοιμος να αναλάβω το πιθανό κόστος απ' αυτήν. Και δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό για τον κάθ' ένα, εφόσον όμως γίνεται συνειδητά.

Σε κάθε περίπτωση, αν πιστεύεις πως κι εσύ εντοπίζεσαι εύκολα, σε προτρέπω να συνεχίσεις την συμμετοχή σου εδώ επώνυμα, να σε γνωρίσω τουλάχιστον κι εγώ :)

Ανώνυμος είπε...

προσωπικα με το να γραφω στους αλλους
ξεδινω και νοιωθω ευχαριστα
αδιαφορω για τα υπολοιπα

Manoliscus είπε...

Όπως αναπαύεσαι.
Χαίρομαι πάντως που σου προσφέρω έναν τόπο έκφρασης. Ελπίζω να σε διαβάζουμε συχνότερα, θα σ' αναγνωρίζω από το άτονο ;)

Ανώνυμος είπε...

ναι το ατονο ειναι το χαρακτηριστικο μου, που και που βαζω κανα τονο, οταν
η λεξη μπορει να σημαινει παραπανω
απο ενα πραγμα.