2 Νοε 2010

Η ψήφος μου για το Ηράκλειο


Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου χαρακτηρίζονται από μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα για την πόλη του Ηρακλείου. Ο νυν δήμαρχος, αν και βεβαρυμένος με δυσώδη οσμή σκανδάλων, κατέρχεται στον προεκλογικό στοίβο χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Η ανυπαρξία μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο και η παθητική αδιαφορία των παραγωγικών μας τάξεων ναρκοθετούν τον θεσμό της δημαρχίας και προδικάζουν μία ήττα για την πόλη, την οποία θα κλειθούμε κάποια στιγμή να πληρώσουμε ακριβά.

Ο ανεύθυνος όμως λιθοβολισμός της δημοτικής αρχής δεν αποτελεί παραγωγική λύση και από την εκλογική διαδικασία οφέλιμο είναι να εξάγονται θετικά κατά το δυνατόν αποτελέσματα. Παρακολουθώντας λοιπόν έναν ασθενικό προεκλογικό αγώνα, δεν μπορώ παρά να μείνω σε μία υποψηφιότητα, την οποία και στηρίζω με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Πρόκειται για την Ελένη Μπρεδάκη - Μαρινέλλη, πολιτικό μηχανικό, οικονομολόγο και άτομο με αναπτυγμένη αστική συνείδηση, χαρακτηριστικό μάλλον σπάνιο τόσο στην περιφέρεια όσο και στην Αθήνα. Πίσω από το όνομα Μπρεδάκη - Μαρινέλλη κρύβεται μία μάλλον άγνωστη ιστορία επιτυχίας, καθώς λίγοι γνωρίζουν πως θήτευσε επί εννέα συναπτά έτη στην θέση της προϊσταμένης της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Κρήτης. Υπήρξε η αφανής εκείνη τεχνοκράτης, ο θηλυκός Sir Humphrey Appleby, ο οποίος διαχειριζόταν για μία μεγάλη χρονική περίοδο τα κοινοτικά προγράμματα στο νησί, με τους εγκάθετους περιφερειάρχες να έρχονται και να παρέρχονται. Επί των ημερών της η απορρόφηση κοινοτικών πόρων έφτασε το 116,3% (ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006), ποσοστό το οποίο αν και πανελλαδικά πρώτο δεν έτυχε ποτέ προβολής ως επίτευγμα αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης.

Σε αυτές τις εκλογές, η κα Μπρεδάκη - Μαρινέλλη πλαισιώνει το ψηφοδέλτιο "Ηράκλειο - Ανοικτοί Ορίζοντες" του Γιάννη Κουράκη, κατερχόμενη στο Κεντρικό Διαμέρισμα Ηρακλείου. Το έργο και η τεχνογνωσία της όμως εκτείνονται επέκεινα κομματικών μηχανισμών και αποτελούν απαραίτητο πόρο για κάθε δημοτική αρχή, η οποία θα στοχεύει στην ανάπτυξη και τον εξορθολογισμό των δαπανών της.

Ο Γιάννης Κουράκης μπορεί να κατηγορηθεί για πλείστα όσα σφάλματα και παραλείψεις. Η συμπερίληψη όμως έμπειρων και υπερκομματικών τεχνοκρατών σε αυτό το ψηφοδέλτιο είναι μια θετική κίνηση, την οποία οφείλουμε ως δημότες να επικροτήσουμε. Ας μην παραμείνουμε και πάλι σιωπηροί μάρτυρες στην επικράτηση των μετρίων.

7 σχόλια:

S G είπε...

κουταβε κανα πληρες βιογραφικο υπαρχει? γιατι αυτο το πολιτικος μηχανικος-οικονομολογος λιγο περιεργο μου φανηκε...

CsLaKoNaS είπε...

Αν ήμουν τώρα στο Ηράκλειο θα έριχνα Λευκό για τη Δημαρχεία.

Κούταβε να σε δω να ψηφίζεις Σοσιαλισμό !!


Υ.Γ. Θα πάρω τις πληροφορίες μου για την κυρία αυτή και θα επανέλθω.

Catus είπε...

'No comment' is a comment.


-Σε παραπέμπω σε σχετικό ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη στο Τvxs.

Γιατί να μην σχηματισθεί μια κίνηση, πραγματικά υπερκομματική, από νέους επιστήμονες , οι οποίοι θα έχουν ως βασική προτεραιότητα την επιβολή των αυτονόητων.
Πέρα από τις ιδεολογικές τοποθετήσεις του καθένα από εμάς, υπάρχει ευρύ πεδίο για κοινή δράση, για την λήψη ορθολογικών και αυτονόητων μέτρων.

Ωστόσο αντί να διαμορφωθεί μια τέτοια κίνηση, λουφάζουμε από κακομοιριά, δειλία, βόλεμμα και ωχαδερφισμό. Δυστυχώς, για τα καραγκιοζιλίκια της αυτοδίοικησης σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας η γενιά μας φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη.

Γενιά συμβιβασμένη που υπομένει την ανεργία και τον ευτελισμό χωρίς να στρέφεται στην ενσυνείδητη πολιτικοποίηση πέραν από κομματικές αγκυλώσεις και ατομικιστικές επιδιώξεις.

Manoliscus είπε...

@Έσε_Χέ
Ο γκούγκλης δεν μου εμφανίζει πλήρες βιογραφικό, βρίσκω μόνο στοιχεία από προεκλογικό φυλλάδιο.

Μου δίνεις πάντως λαβή να σημειώσω πως σε ορισμένα τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων παρατηρείται βιομηχανία παραγωγής βιογραφικών. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την έκταση του φαινομένου, αντιμετωπίζω όμως πλέον με μεγάλη επιφύλαξη τα πλήρη CVs νεόκοπων πολιτικών στελεχών.

@CsLaKoNaS
Το λευκό εκτονώνει μία ενδιάθετη κατάσταση, με το ισχύον όμως εκλογικό σύστημα αποτυγχάνει να στείλει το οποιοδήποτε μήνυμα. Λευκά και άκυρα συγκαταμετρώνται, αγνοούνται, επιτρέπουν στους οργανωμένους να εκλέγουν τους δικούς τους και στην τελική δεν μεταβάλουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν ήταν λοιπόν να ρίξεις λευκό, καλά καθεσαι εκεί που κάθεσαι :P

PS Όταν βρεις κάτι για την κυρία αυτή ελθέ να μας διαφωτίσεις. Εγώ βρήκα μόνο μία συνέντευξη, την οποία αναρτώ συπληρωματικά.

Cate, το ρεπορτάζ μου είναι γνωστό και δεν σου κρύβω πως η επερχόμενη παντοκρατορία ενός τέτοιου δημάρχου με ανησυχεί.

Αισιοδοξώ πάντως και δεν μοιράζομαι την εκτίμηση που μας θέλει όλους παραδομένους στον ευτελισμό και το βόλεμμα. Υπάρχουν αδιάφοροι, υπάρχουν και ασπόνδυλα στη γενιά μας. Θα συναντήσεις όμως και παιδιά που το παλεύουν, ασχολούνται με τα κοινά και δεν κοιτάνε μόνο το στενό τους συμφέρον. Όσο για την υπερκομματική κίνηση, σου απαντώ αμερικάνικα: Great idea! Do it.

Cacofonix είπε...

Άντε και ΚΚΕ την επόμενη φορά. Μου αρέσει όμως ο πήδος που κάνεις αφού μιλάς για έναν από τους πλέον δύσωσμους δημάρχους - ο οποίος βέβαια βρίσκεται στο απυρόβλητο από τα ΜΜΕ, τυχαίο; δεν νομίζω - αλλά επιλέγεις να ηρωποιήσεις μια από τους υποψηφίους...

Ας μην παραμείνουμε και πάλι σιωπηροί μάρτυρες στην επικράτηση των μετρίων.

Να αναδείξετε με την ψήφο σας τους δύσωσμους. Αυτό πρέπει να κάνετε...

Κι εμείς έχουμε σοβαρό υποψήφιο με πλάνο δεκαετίας:

: «Αυτή είναι η σκέψη των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και συμφώνησα γιατί το γήπεδο του ΠΑΟΚ δεν πρέπει να φύγει από την περιοχή της Τούμπας. Μου είπαν επίσης ότι αυτό το βλέπουν ως την καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή γιατί δεν θέλουν να πάθουν αυτά που έπαθε η ΑΕΚ με τη Νέα Φιλαδέλφεια».
Ο κ. Μπουτάρης είπε ακόμη: «Εγώ προτείνω να τους δώσουμε το δημοτικό κολυμβητήριο που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο της Τούμπας, για να το χρησιμοποιεί ο ΠΑΟΚ σε κολύμβηση και πόλο».


Αλλά βλέπεις ο απίθανος γεράκος που τόσο απλόχερα μοιράζει τη δημοτική περιουσία προεκλογικά, και μάλιστα εκμεταλευόμενος τα χειρότερα αισθήματα της κοινωνίας έχει την αμέριστη στήριξη του συστήματος. Και θεωρείται "προοδευτικός"...

Manoliscus είπε...

@Cacofonix
Αγαπητέ βάρδε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα κριτήρια δεν είναι ιδεολογικά, ούτε κομματικά. Χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις παραθέτω γεγονότα και προτείνω έναν άνθρωπο τον οποίο κρίνω άξιο και απαραίτητο για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μου.

Ο κος Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη δεν με έχει κερδίσει. Από την άλλη όμως δεν βρίσκομαι πλέον εκεί, για να διακρίνω τις δικές σας οσμές.

CsLaKoNaS είπε...

Οι πληροφορίες μου για την εν λόγω κυρία είναι οι καλύτερες. Πρόκειται πράγματι για πολύ καλή υποψηφιότητα - έκπληξη. Και λέω έκπληξη απλά και μόνο γιατί κατεβαίνει με τον Κουράκη.

Επαναλαμβάνω πως αν ήμουν εγώ στην Κρήτη δε θα ψήφιζα Κουράκη σε καμία περίπτωση.