19 Οκτ 2010

Φιλελεύθεροι, όλη η αλήθεια


Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως ο φιλελεύθερος χώρος στην χώρα μας αποτελεί τον πολιτικό σάκο πυγμαχίας του κάθε πικραμένου. Άλλες φορές από σκοπιμότητα, άλλες πάλι από απλή άγνοια, οι φιλελεύθεροι εντάσσονται σε απλοϊκά σχήματα και φορτώνονται με κουδουνάκια, προκειμένου οι χωριανοί να τους εντοπίζουν από απόσταση και να παίρνουν τα βουνά.

Στον χώρο της αριστεράς για παράδειγμα, αγαπημένο είναι το στερεότυπο που θέλει τον θιασώτη των ελεύθερων αγορών ως εμπροσθοβαρή και άκαρδο κεφαλαιοκράτη. Με το βρώμικο πούρο στο στόμα και ένα βροντερό χάχανο, κλοτσάει τ' αδέσποτα και παρκάρει το SUV του σε θέσεις αναπήρων, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις κοινωνικές επιπτώσεις των πράξεων του.

Το άγρυπνο μάτι του νεοδημοκράτη με την σειρά του, τους αντιμετωπίζει ως εκλεπτυσμένους χαρτογιακάδες. Χρήσιμος ηλίθιος τον καιρό που προσπαθούσαμε να πείσουμε τους κουτόφραγκους πως ανήκωμεν εις την Δύσιν, ο κατά την λαϊκή δεξιά φιλελεύθερος έχει αναλάβει σήμερα τον ρόλο του εσωτερικού εχθρού, καθώς οι εμμονές του με τα ατομικά δικαιώματα και την ανοικτή κοινωνία πέρα από ύποπτες είναι και επικίνδυνες. Μίσθαρνο όργανο της παγκοσμιοποίησης και των ξένων κέντρων εξουσίας, βυσσοδομεί εναντίον του έθνους και ροκανίζει τις ρίζες της ελληνορθοδοξίας.

Τα στερεότυπα είναι πολλά και συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές, με τους σύμμαχους  αμερικάνους (φτου κακά) να κατέχουν τα πρωτεία στο labelling των δικών τους libertarians.

Φαντάζομαι όμως την έκπληξη όλων αυτών, την ημέρα που θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα, την οποία τόσον καιρό επιμελώς κρύβουμε. Την ημέρα που θα πέσουν οι μάσκες και όλος ο κόσμος θα αντιληφθεί πως οι φιλελεύθεροι δεν είναι ούτε εβραιοσιωνισταί ούτε καπιταλόσκυλα. Είναι εξωγήινοι! Τρέφονται αποκλειστικά με λάδι μηχανής και καφέ Starbucks, ενώ μοναδικός τους στόχος είναι το λιώσιμο των πάγων και ο καταποντισμός της ανθρωπότητας, προκειμένου οι συνθήκες να γίνουν ευνοϊκότερες για το δικό τους είδος. Είναι τυχαίο που το Άγαλμα της Ελευθερίας κρατά μια άσβεστη φλόγα; Είναι τυχαίο που όλοι τους κόπτονται τόσο για την ελευθερία κολύμβησης και διοργανώνουν τις τελετές τους στην ανοικτή θάλασσα; Ακόμα και τα σημεία συνάντησης τους αναγνωρίζονται από το σύμβολο ενός μυθικού θαλάσσιου τέρατος. Τόσες συμπτώσεις δεν μπορούν παρά να οδηγούν σε μία και μόνη αναπόδραστη βεβαιότητα: Οι φιλελεύθεροι δεν είναι αυτού του κόσμου.

Αν επομένως ένα βράδυ πετύχετε τον γείτονα ν' αδειάζει μπουκάλια λακ στον αέρα, να ξέρετε πως πρόκειται για φιλελεύθερο που τρυπά το όζον. Αν δείτε αεροπλάνα ν' αφήνουν άσπρες γραμμές στον ορίζοντα, πάλι φιλελεύθεροι που σας ψεκάζουν με λακ είναι. Ξεσηκωθείτε λοιπόν, αρπάξτε τους τα μπουκάλια και οργανωθείτε στην Greenpeace προτού να είναι αργά. Γιατί τώρα πια ξέρετε... υπάρχει σχέδιο!


Φιλελεύθερος, μέσα 19ου αιώνα.

14 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Χαίρομαι που εσείς οι "φιλελεύθεροι" βρίσκετε το λιμάνι σας στο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΜΑΠ, αφού είναι το μόνο κόμμα που δεν έχετε εχθρούς...

Τώρα θα μου πεις ο καθείς αυτό που του αξίζει. Ρέππας και Κομίνης. Σωστό κι αυτό θα σου πω.

May you socialize ever more...

ΥΓ Ομπάμα και ξερό ψωμί και η Πάλιν να πά να ...

Manoliscus είπε...

@Cacofonix
Δεν με διαβάζεις προσεκτικά και στενοχωριέμαι. Εμείς οι "φιλελεύθεροι" αγαπάμε τις ανοικτές θάλασσες. High seas ή mare liberum στα λατινικά (το πιάνεις το υπονοούμενο).

Τα νερά του λιμανιού είναι συνήθως στάσιμα, πράσινα και δυσώδη. Όταν έχει φουσκοθαλασσιά όμως ανανεώνται, ακόμα κι αν αυτό έρχεται ενάντια στην ιδεολογία τους.

Ανώνυμος είπε...

Κούταβε, δεν είμαι ¨"φιλελεύθερος" κι όσο κι αν δεν ντρέπομαι γι' αυτό έχω να δηλώσω πως:

Όταν σημαντικό ποσόστο των "φιλελεύθερων" στην Ελλάδα εναποθέτει τις ελπίδες του στην Ντόρα, μην περιμένετε να βρείτε ευήκοα ώτα για τα μηνύματά σας.

Manoliscus είπε...

Ανώνυμε καλώς ήρθες και καθόλου δεν μας πειράζει που δεν είσαι φιλελεύθερος. Κανένας άλλωστε δεν είναι τέλειος, σωστά; ;-)

Ο χώρος έχει ήδη καεί από τον καιροσκοπισμό των κατ' επάγγελμα πολιτικών και είναι πράγματι στενάχωρο όταν και πάλι η ελπίδα αναζητείται σε κάποιον ηγέτη.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι είναι αυτό που ετοιμάζει η κα Μπακογιάννη, δεν σου κρύβω όμως πως παραμένω αρκετά επιφυλακτικός απέναντι στις κινήσεις της. Με πολυκαιρισμένα υλικά δύσκολα φτιάχνεις κάτι φρέσκο.

CsLaKoNaS είπε...

"Ξεσηκωθείτε λοιπόν, αρπάξτε τους τα μπουκάλια και οργανωθείτε στην Greenpeace προτού να είναι αργά. "


Σηκωθείτε από καρέκλες, ντιβάνια, πολυθρόνες, καναπέδες, σκαμπό....Ο Καιρός Γαρ Εγγύς!

Manoliscus είπε...

@CsLaKoNaS
Rise up, brothers in arms...
brothers in armchairs.

Αν κατέβεις στις γιορτές θα πάμε να πιούμε μια μπύρα που ανακάλυψα στο κελάρι της Ουτοπίας ;-)

Dokimos είπε...

Xairetw to Manoliscus meta apo kairo!

Dystyxws auto pou grafei o anwnymos einai h eikona tu fileleutherou xwrou sthn Ellada, pou afhnei apo to omorfo keimeno su mono thn elpida kai tis Liakopoulikes perigrafes :)

YG.1: Fobero to link gia ta Starbucks pou ebales, den eixa idea!

YG.2: Poly kalh mpyra h Liberty Ale ths Anchor, na thn testareis!

Manoliscus είπε...

@Dokimos
Δόκιμε ευλόγησον. Ο φιλελεύθερος χώρος δεν μονοπωλείται από κανέναν πολιτικό και κανέναν πολιτικό σχηματισμό. Θα ήταν contradictio in terminis, που έλεγε κι ο παππούς μου. Η πολυφωνία και ο ανταγωνισμός στην αγορά ιδεών είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα, ενώ οφείλω να σημειώσω πως στη διαμόρφωση της εικόνας του χώρου συμβάλλουμε όλοι καθημερινά. Άλλοτε με σοβαρότητα κι άλλοτε με φτηνό χιούμορ ;-)

Την Liberty Ale την ανακάλυψα σε μία εξαιρετική εύνοια της τύχης, στο δημοκρατικό Ηράκλειο. Την έχω τιμήσει 2-3 φορές, διαπιστώνοντας πως η συγκεκριμένη έχει το όνομα, έχει και τη χάρη. Και αυτό σε αντίθεση με κάποιες ξανθιές (βλέπε Βόζενμπεργκ), οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε το ένα, ούτε και το άλλο.

Felis silvestris catus[ είπε...

Άσχετο:
Διαπίστωσα με χαρά ότι ο επαγγελματικός σας σύλλογος διαθέτει πολλούς μεταφραστές της ιταλικής γλώσσας.
Μάλλον οφείλεται στην λάμψη της ενετικής κληρονομιάς της πόλης...

Manoliscus είπε...

Cate, πας γυρεύοντας να σ' ανεβάσει ο canis σε κανένα δέντρο και μετά να περιμένεις σωτηρία απ' τον πυροσβέστη, νιαουρίζοντας γοερά...

Felis silvestris catus είπε...

Eρώτηση:
γιατί ο Canis ασχολείται ολίγιστα
με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τα παραπολιτικά και όλο εστιάζει σε γενικότερα θέματα;
Μάλλον oνειρεύεται την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα σαν εκείνη της Βαυαρίας και στον ονειρικό αυτό κόσμο δεν υπάρχει Ν.Δ., ΛΑΟΣ ή Ντορίτα άλλα CSU, FDP αντε και Die Linke για να περνάει η ώρα. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα μας είναι δεινή....
Καλό μας Σ.Κ. και Gruess Gott!

Manoliscus είπε...

@Catum

Μέσα στο γενικότερο πνεύμα ταπεινοφροσύνης του γράφοντος, δεν μπορώ παρά να σου αντιτείνω το τετριμμένο: πως οι μεγάλοι άνθρωποι μιλάνε για ιδέες, ο μέσος άνθρωπος για γεγονότα και ο μικρός για τους άλλους.

Παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν αντιμετώπιζα την βαυαρική πολιτική σκηνή ως καθαρή. Είναι κι αυτή σαν τα λουκάνικα τους: νοστιμότατα αλλά καλύτερα να μην μάθεις ποτέ τα συστατικά.

Pfüat Di!
(aka ο Θεός να σέ 'χει καλά)

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΦΙΚΤΟΥ

http://anisixos.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

Manoliscus είπε...

@anisixos
Το να διαλαλείς το ιστολόγιο σου δια της μεθόδου hit & run δεν είναι ούτε θεμιτό ούτε ευπρόσδεκτο στο σκυλόσπιτο.

Επίσης, πατώντας το Caps Lock επαναφέρεις τη μικρή γραμματοσειρά. Στο γράφω για να μην παιδεύεσαι άδικα.