19 Μαρ 2010

Primavera Negra de Cuba


Τις ημέρες αυτές οι ανά τον κόσμο θιασώτες της ανελευθερίας έχουν έναν καλό λόγο εορτασμού: Συμπληρώνονται επτά χρόνια από τη Μαύρη Άνοιξη της Κούβας και τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε έναν από τους τελευταίους θύλακες υπαρκτού σοσιαλισμού.

Αιτία της πολιτικής καταστολής υπήρξε το Proyecto Varela. Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία Κουβανών πολιτών, οι οποίοι κάνοντας χρήση του Άρθρου 88 του κουβανικού Συντάγματος του 1976 συγκεντρώσαν 11,020 υπογραφές και ως εκ τούτου νομιμοποιήθηκαν να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία. Εκεί έθεσαν αιτήματα όπως αμνήστευση πολιτικών κρατουμένων, κατοχύρωση της θρησκευτικής και οικονομικής ελευθερίας, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας έκφρασης.

Η Εθνική Συνέλευση, αντιμέτωπη με ένα κύμα αδέσμευτης δημοσιογραφίας, δεν εξέτασε καν τα αιτήματα. Αντιθέτως κίνησε αναθεωρητική διαδικασία, προκειμένου να καταστεί ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας του συντάγματος αδιαμφισβήτητος. Παράλληλα βέβαια το καθεστώς δοκίμαζε και τα όρια νομιμότητας του.

Στις 18 Μαρτίου του 2003 και για δύο ημέρες η κυβέρνηση θα εξαπέλυε ανθρωποκυνηγητό συλλαμβάνοντας 75 πολιτικούς ακτιβιστές, πρωτεργάτες του Proyecto Varela και δημοσιογράφους. Καταδικάσθηκαν όλοι σε ποινές φυλάκισης έξι έως είκοσι οκτώ ετών με τις κατηγορίες “ασέβειας” προς την επανάσταση, παροχής πληροφοριών προς τον εχθρό και προδοσίας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις δεν άργησαν να εξασθενήσουν και οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν σήμερα έγκλειστοι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με την Διεθνή Αμνηστία να τους χαρακτηρίζει κρατούμενους συνείδησης. Οι συνθήκες κράτησης τους είναι τόσο απάνθρωπες, που ως έσχατη λύση επελέγη η απεργία πείνας, με τον πολιτικό κρατούμενο Zapata Tamayo να αποβιώνει πριν από λίγες ημέρες.

Σειρά έχει ο 42χρονος οικοδόμος Guillermo Fariñas, ο οποίος αρνείται την τροφή διαμαρτυρόμενος για τον θάνατο του Zapata και με αίτημα την απελευθέρωση είκοσι πολιτικών κρατουμένων αντιμέτωπων με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το υποδειγματικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανά των κόσμο απολογητών δυστυχώς δεν εκτείνεται στα σκοτεινά μπουντρούμια της Αβάνας. Μοναδική ίσως ελπίδα μία νέα γενιά ανθρώπων όπως η Yoani Sánchez, οι οποίοι δίνουν σήμερα έναν ιδιαίτερα αντίξωο αγώνα ενημέρωσης στο διαδίκτυο. Στην έβδομη  θλιβερή επέτειο της Μαύρης Άνοιξης ας ελπίσουμε πως ο υπέργηρος δικτάτορας έχει αρχίσει να αισθάνεται άβολα, κείμενος στο νεκροκρέβατο της επανάστασης.

7 σχόλια:

Sarah είπε...

Ο υπέργηρος δικτάτορας έχει αντικατασταθεί από τον αδελφό του που είναι χειρότερος.
Μιλούσα προχθές με έναν Κουβανό χρόνια εγκατεστημένο στην Αμερική, που μου είπε αυτό που υποπτευόμουν. Κι να πέσει ο Ραούλ, τίποτα δεν θα αλλάξει. Ο μέσος Κουβανός δε γνώρισε ποτέ τίποτα διαφορετικό. Μόνο δικτατορία και διαφθορά. Στη πρώτη, κάποιοι ελάχιστοι αντιστάθηκαν. Στη δεύτερη, αναγκαστικά συμμετέχουν οι πάντες. Έχει γίνει μέρος της κουλτούρας τους. Και με τέτοια κουλτούρα, το σαμποτάζ εκ των έσω ενάντια σε ένα μελλοντικά ελεύθερο και διαφανές πολίτευμα, θα ήταν μοιραίο.
Ξεγραμμένες γενιές.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα απορούσα γιατί κάποιοι από αυτούς τους οργίλους τύπους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που μας έχουν πρήξει με την ποιότητα ζωής της Κούβας, δεν εγκατέλειπαν τον κακό και μάταιο καπιταλισμό μεταναστεύοντας εκεί.
Μου έλυσες την απορία...

Manoliscus είπε...

@Sarah
Η διαφθορά και ο προεδρισμός αποτελούν πράγματι μάστιγα για την ευρύτερη περιοχή. Δεν θα βιαζόμουν να τους ξεγράψω πάντως, βλέπεις πως άλλες γειτονικές χώρες, όπως ο Παναμάς ή η Κολομβία, οι οποίες παρά το βεβαρυμένο τους ιστορικό έχουν αρχίσει να ορθοποδίζουν.


@apogonos
Τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά ορισμένα μαχητικότατα στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία μετανάστευσαν στο άνδρο του κακού, στις ΗΠΑ... αν αυτό σου λέει κάτι ;)

apogonos είπε...

Προφανώς για να πολεμήσουν τον εχθρό στην έδρα του...

Cacofonix είπε...

Επειδή δεν τα ξέρεις καλά, ορίστε μάθε τι παίζει:

«Ο κομμουνισμός δεν απέτυχε»

Ο καπιταλισμός δεν κάνει λάθη, είναι λάθος, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο καπιταλισμός δεν είναι ένα σύστημα που κάνει λάθη, αλλά ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που είναι λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας το συνέδριο της νεολαίας του κόμματος. Ο κομμουνισμός δεν απέτυχε, πολύ απλά γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ, πρόσθεσε.


Φιντέλ στην μπάντα. Έρχεται ο Αλέξης πίσω από τις λέξεις...

Αλήθεια εκείνο το φτηνό πετρέλαιο έφτασε από τη Βενεζουέλα;

Manoliscus είπε...

Η φάρσα του φτηνού πετρελαίου έκανε τον επικοινωνιακό της κύκλο και μετά κατρακύλησε μαζί με τα δημοσκοπικά τους ποσοστά.

Ανελεύθερα καθεστώτα πάντως παραμένουν ακόμα σε πολλές γωνιές του πλανήτη, δεν είναι μόνο η Κούβα, δεν είναι μόνο ο Ραούλ και ο Ουγενότος.

Αυτό που μου προξενεί εντύπωση είναι η ετοιμότητα ορισμένων ανθρώπων να καταδικάσουν τη μία δικτατορία και να υπερασπιστούν την άλλη, ανάλογα με τις εκάστοτε χρωματικές προτιμήσεις.

Cacofonix είπε...

Η ελάφρυνση της σκέψης οφείλεται στην αρρώστια της εποχής: την ιδεολογία...

Είναι κάτι ανάλογο με τους "φιλελεύθερους" της Ελλάδας που συντάσσονται με τον Ομπάμα και το ΕΣΥ ως δήθεν φιλελεύθερου, ενώ έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του κράτους και της κρατικής παρέμβασης...

Μόνο η ιδεολογία μπορεί να τυφλώσει κάποιον για να μην δει...