11 Σεπ 2009

Δράση & Cigars

"H σύντομη κομματική μου εμπειρία υπήρξε τραυματική. Ο Στέφανος Μάνος ήταν φιλελεύθερος στην σκέψη αλλά αυταρχικός στην πράξη. Δεν άφηνε περιθώρια στην άλλη γνώμη. Όταν αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία του κόμματος, η πλειοψηφία της εκτελεστικής επιτροπής ήταν αντίθετη – οι περισσότεροι συντάχθηκαν με δική μου εναλλακτική πρόταση για συρρίκνωση και περιστολή δαπανών. Ωστόσο τελικά επεβλήθη η δική του άποψη, αποδεικνύοντας ότι τελικά οι «Ταύροι» ήταν ένα ακόμα προσωποπαγές κόμμα."


Τάδε έφη Νίκος Δήμου τον Φεβρουάριο του 2007, σε ένα άρθρο με το οποίο εξέθετε τις αντιλήψεις του περί φιλελεύθερου χώρου ενώ παράλληλα ασκούσε κριτική και σε ένα υπό διαμόρφωση grassroot πολιτικό σχήμα. Η αναφορά αυτή, με την οποία έκλεινε την παρέμβαση, ήταν διαπιστωτική της αδυναμίας ενός παλαίμαχου πολιτικού να σταθεί ως αξιόπιστη πολιτική σταθερά, παρά την όποια ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα τον χαρακτήριζαν.

Περίπου δύο χρόνια μετά ο Στέφανος Μάνος επιστρέφει να διεκδικήσει ξανά την ψήφο μιας κρίσιμης μάζας πολιτών επικαλούμενος την "κοινή λογική" και με προσπάθεια αποσιώπησης των φιλελεύθερων καταβολών του. Και ο άλλοτε επικριτής του αποφασίζει ανεξηγήτως να τον ακολουθήσει, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αναθεώρηση.

Η νεοπαγής Δράση δημιούργησε δυναμική και προσδοκίες, οι οποίες δυστυχώς δεν φάνηκαν να δικαιώνονται ούτε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ούτε από τη μετέπειτα αντιπολιτευτική της πορεία. Με ισχνή έως ανύπαρκτη θερινή παρουσία και με εμφανή αμηχανία οι "Δράστες" οδηγήθηκαν σε εκλογικό αιφνιδιασμό, χωρίς συγκροτημένο πολιτικό πρόγραμμα και με αδυναμία συσπείρωσης της όποιας εκλογικής τους βάσης.

Μια πρώτη δικαιολογία της διοικούσας επιτροπής θα ήταν η επικείμενη σύγκλιση καταστατικού συνεδρίου, το οποίο και θα ξεκαθάριζε τους στόχους και την πορεία τους. Το πρόβλημα όμως είναι μάλλον εγγενές και ανευρίσκεται στην προεπισημανθείσα αιτία: την υπερπροβολή του ενός ανδρός. Εκείνου ο οποίος με τις συνεχείς μετακινήσεις και παλινδρομήσεις του εξέθεσε κάποτε μερίδα συμπολιτών του και έθεσε εαυτόν εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Οι εσωτερικές ισορροπίες μπορεί να παραμένουν άγνωστες στον πιθανό ψηφοδότη, αυτό όμως που εισπράττεται είναι η για ακόμη μία φορά προβολή της αναγνωρισιμότητας ενός επαγγελματία πολιτικού εις βάρος της αναγνώρισης νεώτερων στελεχών, με όρεξη, όραμα και δυνάμεις. Η τοποθέτηση του Στέφανου Μάνου ως επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου και η συνεχής παρουσία του προσώπου του δίπλα από το έμβλημα ενός κόμματος το οποίο επιθυμεί να αντιμετωπίζεται ως κόμμα καινοτόμων προτάσεων, μάλλον που απομακρύνει παρά προσελκύει. Αν αυτή η τάση δεν αναστραφεί με το παρόν προεκλογικό εγχείρημα και αν ο εν λόγω πολιτικός εξακολουθήσει να γαντζώνεται από την εντύπωση του αναντικατάστατου για τον χώρο, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλήξουμε και πάλι στην παλιά, γνωστή αμερικάνικη φράση: nice try, but no cigar.

Addendum: Το γραφείο τύπου ανακοίνωσε πως η Δράση δεν λαμβάνει μέρος στις εκλογές καθώς "δεν αισθάνεται έτοιμη". Θα προτιμήσω αντί δηκτικών σχολίων να σεβαστώ την αδυναμία τους. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και τις παραλείψεις μας.

10 σχόλια:

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

Οσον αφορα τον Δημου θεωρω οτι μαλλον θα πρεπει να απευθυνθεις στον ιδιο.

''Με ισχνή έως ανύπαρκτη θερινή παρουσία και με εμφανή αμηχανία οι "Δράστες" οδηγήθηκαν σε εκλογικό αιφνιδιασμό, χωρίς συγκροτημένο πολιτικό πρόγραμμα και με αδυναμία συσπείρωσης της όποιας εκλογικής τους βάσης.''

Η Οργανωτικη Επιτροπη της Δρασης συνεδριαζε καθε 15 ημερες με σκοπο την διαμορφωση θεσεων εν οψη του συνεδριου για τον Νοεμβρη. Αιφνιδιασμος ναι οχι ομως απραξια.

''Εκείνου ο οποίος με τις συνεχείς μετακινήσεις και παλινδρομήσεις του εξέθεσε κάποτε μερίδα συμπολιτών του και έθεσε εαυτόν εκτός πολιτικού παιχνιδιού.''

Οπως μαλλον γνωριζεις ο κ. Μανος διεγραφει απο την ΝΔ επειδη δεν ακολουθησε την κομματικη γραμμη να καταψηφισει ενα νομο που ο ιδιος θεωρουσε σωστο. Αυτο ειναι προς τιμη του και οχι λογος κριτικης.


Σχετικα με τα νεα προσωπα, αυτο δεν ειναι μονο ευθυνη του κ. Μανου. Τα νεα προσωπα για να αναδειχθουν πρεπει να υπαρχουν ως πολιτικα οντα και τα ιδια να διεκδικησουν τον ρολο τους. Η ηγεσια δεν παραδινεται, κερδιζεται. Τυπικο παραδειγμα ο Ομπαμα. Νομιζω οτι σε αυτο το σημειο η κριτικη ειναι πρωιμη, δεδομενου οτι η αναδειξη νεων πολιτικων ειναι η καταθετημενη αποψη του Μανου για την επανοδο του στην πολιτικη.

Manoliscus είπε...

@ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ

Η Δράση δεν αρκεί να είναι δραστήρια, πρέπει να φαίνεται και δραστήρια. Δεν ξέρω αν έχεις δει το the Life of Brian, όπου οι σύντροφοι του People's Front of Judea κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων για την καταδίκη της ρωμαϊκής εισβολής και την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης. :-)

Τα γεγονότα γύρω από τη διαγραφή του κ, Μάνου από τη ΝΔ μου είναι γνωστά. Δεν γνωρίζω όμως και τους λόγους που τον οδήγησαν στην παύση λειτουργίας των Φιλελεύθερων. Αν υπάρχει κάποια πειστική εξήγηση είμαι πρόθυμος να την δεχτώ.

Η ανάδειξη τέλος νέων στελεχών υπήρξε πράγματι κατατεθειμένη άποψη. Ως άποψη όμως παρέμεινε. Συμφωνείς πιστεύω πως τα στελέχη αυτά ανδρώνονται μέσα από επίπονες πολιτικές διεργασίες και από κομματικές θέσεις ευθύνης, όχι δια της απλής θητεύσεως τους κοντά σε κάποιον αρχηγό. Εκεί πράγματι δεν έχουμε παρά να τηρήσουμε στάση αναμονής και να δούμε αν όντως ο κ. Μάνος προσφέρει το απαραίτητο πολιτικό οξυγόνο που υπόσχεται. Μέχρι τότε όμως παραμένω εξαιρετικά διστακτικός στο ενδεχόμενο δεύτερης λευκής εντολής.

Cacofonix είπε...

Εγώ ξέρω ότι εκεί φτύνεις δεν ξαναπάς. Γιατί στο τέλος θα μαζέψεις τα φτυσίδια με το ίδιο σου το στόμα...

Μεγάλες μπούρδες πολύ λίγων ανδρών που η ελληνική κοινωνία τους έχει στο περιθώριο... Κι ευτυχώς κατά την άποψή μου...

Κι ο Μάνος κι ο Ανδριανόπυλος και τα άλλα γκρουπούσκουλα φάνηκε πόσο αδύναμοι κι αδύνατοι είναι για να προσφέρουν έστω και το ελάχιστο. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας λοιπόν, αν και μεταξύ μας κανείς δεν θα τους θυμάται...

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Ξέρεις δεν είναι και τόσο ευγενικό να φτύνεις.
Πεποίθηση μου είναι πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσφέρει πολλά και μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα. Το ζητούμενο βρίσκεται στον ευφυή χειρισμό του πολιτικού κεφαλαίου που τους απέμεινε προκειμένου η προσπάθεια τους να τύχει συνέχειας.

Cacofonix είπε...

Αγαπητέ κούταβε,
όταν κάποιον τον χαρακτηρίζεις απολυταρχικό και σε 1,5 χρόνο είσαι κολλητός τότε γλύφεις εκεί που έφτυνες.
Τι άλλαξε σ' αυτό το διάστημα. Όσο για τον ευφυή χειρισμό είναι μια συζήτηση που έχω εδώ και 10 χρόνια...
Γιατί οι συγκεκριμένοι δεν μπόρεσαν να προσφέρουν ιδεολογικά σ' αυτή τη χώρα. Κι έχουν ανταπόκριση ΚΚΕ ΜΛ και αν στον ελληνικό λαό.
Η απάντηση που έχω δώσει είναι ότι σίγουρα δεν φταίει η ιδεολογία και σίγουρα δεν φταίει ο λαός...

Είναι μάλλον η φαιδρότητά τους που έχει κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά... Γι' αυτό λοιπόν στο χρονοντούλαπο κι όσο πιο γρήγορα σωπάσουν και χαθούν στα πλήθη της ανωνυμίας, τόσο μεγαλύτερο καλό θα προσφέρουν... Γιατί για τους συγκεκριμένους η σιωπή δεν είναι μόνο χρυσός είναι πολλά παραπάνω...

Al Theo είπε...

Σωστή η επισήμανση για το Μάνο. Παρόλα αυτά, ο Φιλελεύθερος χώρος όχι μόνο γεννά εφαρμόσιμες ιδέες αλλά έχει το θάρρος να παλέψει γι' αυτές, ακόμη και με ελάχιστες οικονομικές δυνάμεις όπως οι άνθρωποι που πλαισίωσαν την Φιλελεύθερη Συμμαχία.
Πολλές από τις ιδέες αυτές, όταν εξηγηθούν στους πολίτες (κι έχω ίδια εμπειρία), έχουν μεγάλη αποδοχή, ακόμη κι όταν είναι "δύσκολες", π.χ. άξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό, εξοκοινοβουλευτικοί υπουργοί κλπ.
Επίσης, τα μεγάλα κόμματα τις γνωρίζουν και γνωρίζουν την αποτελεσματικότητά τους.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν τι είναι αυτό που κάνει τους πολίτες να μην ψηφίζουν τα αναθεωρητικά φιλελεύθερα κόμματα και γιατί τα κόμματα εξουσίας δεν υιοθετούν τις προτάσεις αυτές;

Manoliscus είπε...

@Cacofonix

Στο τελευταίο με βρίσκεις σύμφωνο. Αντικείμενο αυτής ανάρτησης άλλως τε ήταν η ανάδειξη της σιωπής ως ακόμα μίας, παραγνωρισμένης ίσως εδώ, πολιτικής αρετής.


@Al Theo

Αγαπητέ καλώς ήλθες στο ιστολόγιο. Ο γέρος Καραμανλής έλεγε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα τα οποία γίνονται χωρίς να λέγονται. Ομοίως και φιλελεύθερες κινήσεις οι οποίες εφαρμόζονται αποτελεσματικά όταν αυτό γίνεται με κατά το δυνατό μικρό θόρυβο και στο σωστό timing. Αυτό όσον αφορά στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.

Από εκεί και πέρα η ύπαρξη ενός μικρότερου φιλελεύθερου κόμματος αρχών με σαφείς πολιτικές προτάσεις και γεμάτο χαρτοφυλάκιο αποτελεί - πιστεύω - πολύτιμη πολιτική εφεδρεία. Και κρίνοντας από τις πρόσφατες εξελίξεις η ακεραιότητα ενός τέτοιου χώρου διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα όσο αυτός παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από ηχηρά ονόματα και επαγγελματίες της πολιτικής.

Joe Dalton είπε...

Όπως θα θυμάσαι αγαπητέ Manoliscus τα έχω γράψει προ καιρού για τον Στέφανο Μάνο και τη Δράση.

Cacofonix είπε...

Ενώ η φιλελευθερη συμμαχία ε; Χαχα. Θα μου πεις εδώ ο Πάσχος δεν λέει ιτς τίποτις για τα μεγαλεπήβολα σχέδια κρατικής υπερχρέωσης του ΓΑΜΑΠ...
Ωραία ανέκδοτα και μεταφορικά και κυριολεκτικά...

Manoliscus είπε...

@Joe Dalton

Θα βοηθούσε αν παρέπεμπες κάπου με έναν υπερσύνδεσμο. Δεν ξέρω αν έχει πέσει στην αντίληψη σου, αλλά υπάρχει και δεύτερος Joe που γράφει για τον Μάνο και τη Δράση. Τα Ξαδέρφια των Ντάλτον, να υποθέσω;


@Cacofonix

...