7 Σεπ 2009

Ψηφίζουν οι κούταβοι;

Επειδή γνωρίζω πως σας έχει φάει η περιέργεια ορισμένους, προτίθεμαι να σας αποκαλύψω τι δεν θα ψήφιζα στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Αν επέτρεπαν λοιπόν την ψήφο στους κούταβους, η πατούσα μου δεν θα είχε την παραμικρή πιθανότητα πλέον να φτάσει το ψηφοδέλτιο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Ο λόγος αυτή τη φορά δεν ήταν η απύθμενη πολιτική άβυσσος που μας χωρίζει ...not, αλλά η απόφαση που έλαβαν να απέχουν των εθνικών εκλογών, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις ούτως ή άλλως περιορισμένες επιλογές μελών, φίλων και συνοδοιπόρων του καπιταλισμού.

Για τους μη παροικούντες των Αμπελοκήπων η ΦιΣ αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη στάση πολιτών, η οποία κινείται στο χώρο του κλασσικού φιλελευθερισμού και της οποίας οι θέσεις εδράζονται στο αίτημα για ευημερία και ελευθερία σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Λίγους μόλις μήνες μετά την ίδρυση της, η ΦιΣ κατόρθωσε πανελλαδική κάθοδο στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2007 αποσπώντας 7.500 ψήφους. Η εκλογική απήχηση ενός καθαρόαιμου φιλελεύθερου κόμματος μπορεί να υπήρξε περιορισμένη συγκριτικά με αυτή συγγενών Ευρωπαϊκών κομμάτων, ζητούμενο όμως δεν υπήρξε τόσο η επίτευξη πολυσυλλεκτικότητας, όσο η επανένταξη του φιλελευθερισμού στην πολιτική σκηνή του τόπου και η προσπάθεια ευδοκίμησης της φιλελεύθερης σκέψης σε ορίζοντα μακρύτερο μιας κοινοβουλευτικής θητείας.

Ως κόμμα πολιτών στερούμενο κρατικής χρηματοδότησης και μεγάλων ιδιωτών χορηγών, η Φιλελεύθερη Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δηλώνει την αδυναμία της να σηκώσει οικονομικά μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Παραμένει όμως ελπίδα κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη (εντάξει, εγώ είμαι αυτός) πως η ΦιΣ θα εξακολουθήσει τη δράση της και μετά τις εκλογές, μαχόμενη με μεγαλύτερο σθένος, συνέπεια και μετριοπάθεια για ελεύθερη οικονομία, ατομικά δικαιώματα και ανοιχτή κοινωνία.

Θέλω να πιστεύω πως η επιλογή αποχής δεν αποτελεί επιθανάτιο ρόγχο, αλλά ανάσα ζωής και παράλληλα μοναδική ευκαιρία επαναστοχοθέτησης και έναρξης μιας μακράς και δύσβατης πορείας προς τον φιλελευθερισμό.

7 σχόλια:

Joe Dalton είπε...

οπότε ψήφισε κάποιο φιλελεύθερο στη ΝΔ να είμαστε όλοι χαρούμενοι :)

Manoliscus είπε...

@Joe Dalton

Είναι μια κάποια λύσις.
Κατεβαίνεις;

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Για επιθανάτιο ρόγχο δεν το βλέπω.Έχουμε εμπειρία, έχουμε μυαλό, λεφτά δεν έχουμε αλλά θα βρούμε.
Ελπίζουμε να καταφέρεις να έρθεις στο συνεδριό μας.
Απο την άλλη μεριά, αναρωτιέται κάποιος αν αυτή η πανσπερμία σχηματισμών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ωφελεί τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο. Ας δοκιμάσουν και κάποιοι άλλοι να δούμε τί θα καταφέρουν και εμείς εδώ θα είμαστε

Joe Dalton είπε...

Manoliscus όχι ακόμα αλλά η αλήθεια είναι πως το σκέφτομαι σοβαρά. Αν είχα νορμάλ χρόνο προετοιμασίας θα το τολμούσα. Βέβαια και μόνο η σκέψη ότι θα υποχρεώσω τον Averell και τον William να με ψηφίσουν αρκεί για κίνητρο :)

Manoliscus είπε...

@Νίκος Χαραλάμπους
Καλώς ήρθες στο ιστολόγιο Νίκο.
Προσωπικά προτιμώ την πολυφωνία από μια συστράτευση πίσω από έναν "χαρισματικό" ηγέτη. Ο μεταρρυθμιστικός χώρος άλλως τε θα την είχε άσχημα αν εξαρτούσε από ένα εκλογικό ποσοστό τη δύναμη των ιδεών και προτάσεων που έχει να εισφέρει.


@Joe Dalton
Πιο πιθανό το κόβω να επεμβαίνει η Μαμά Dalton για να σας χωρίσει :)

giannaros_g είπε...

το θέμα είναι πως οι πραγματκά φιλελεύθερες ιδέες είναι διαστρεβλωμένες και κατασυκοφαντημένες στην ελληνική κοινωνία. Και δυστυχώς πιστεύω αμετάκλητα, δίχως δυνατότητα αλλαγής και εμφόρμησής τους στους πολίτες. Για αυτό πιστεύω ότι είναι ορθολογικότερο να δημιουργηθούν φιλελεύθερες συνιστώσες στα δύο μεγάλα κόμματα με διακριτό λόγο. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά επειδή έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι ο Παπανδρέου είναι κεκαλυμμένος pure φιλελεύθερος, νομίζω ότι αν υπήρχε μία συγκεκριμένη τάση μέσα στο Πασοκ (όχι μεμονωμένα άτομα όπως το 2004) ο Παπανδρέου θα την "αβάνταρε"..

Manoliscus είπε...

@Γιώργος Γιάνναρος
Γιώργο ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Η επιστροφή των κομμάτων εξουσίας σε ιδεολογική αναζήτηση αποτελεί πράγματι εγχείρημα που θα οφελούσε το πολιτικό μας σύστημα συνολικά. Πέρα από το τι θα έκανε ο ΓΑΠ ή ο όποιος αυριανός πρόεδρος της ΝΔ, σημασία έχει να υπάρξει και στους χώρους αυτούς διακριτή φιλελεύθερη συνιστώσα, ανεξάρτητα από το αν "αβαντάρεται" εκ των άνω.

Το σημερινό βέβαια θεσμικό πλαίσιο και των δύο χώρων καθιστά ατελέσφορη τη δημιουργία διακριτών συνιστωσών. Ας ελπίσουμε πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα δράσει ως καταλύτης στην αναμόρφωση του πλαισίου αυτού.