"H σύντομη κομματική μου εμπειρία υπήρξε τραυματική. Ο Στέφανος Μάνος ήταν φιλελεύθερος στην σκέψη αλλά αυταρχικός στην πράξη. Δεν άφηνε περιθώρια στην άλλη γνώμη. Όταν αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία του κόμματος, η πλειοψηφία της εκτελεστικής επιτροπής ήταν αντίθετη – οι περισσότεροι συντάχθηκαν με δική μου εναλλακτική πρόταση για συρρίκνωση και περιστολή δαπανών. Ωστόσο τελικά επεβλήθη η δική του άποψη, αποδεικνύοντας ότι τελικά οι «Ταύροι» ήταν ένα ακόμα προσωποπαγές κόμμα."
Τάδε έφη Νίκος Δήμου τον Φεβρουάριο του 2007, σε ένα άρθρο με το οποίο εξέθετε τις αντιλήψεις του περί φιλελεύθερου χώρου ενώ παράλληλα ασκούσε κριτική και σε ένα υπό διαμόρφωση grassroot πολιτικό σχήμα. Η αναφορά αυτή, με την οποία έκλεινε την παρέμβαση, ήταν διαπιστωτική της αδυναμίας ενός παλαίμαχου πολιτικού να σταθεί ως αξιόπιστη πολιτική σταθερά, παρά την όποια ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα τον χαρακτήριζαν.
Περίπου δύο χρόνια μετά ο Στέφανος Μάνος επιστρέφει να διεκδικήσει ξανά την ψήφο μιας κρίσιμης μάζας πολιτών επικαλούμενος την "κοινή λογική" και με προσπάθεια αποσιώπησης των φιλελεύθερων καταβολών του. Και ο άλλοτε επικριτής του αποφασίζει ανεξηγήτως να τον ακολουθήσει, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αναθεώρηση.
Η νεοπαγής Δράση δημιούργησε δυναμική και προσδοκίες, οι οποίες δυστυχώς δεν φάνηκαν να δικαιώνονται ούτε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ούτε από τη μετέπειτα αντιπολιτευτική της πορεία. Με ισχνή έως ανύπαρκτη θερινή παρουσία και με εμφανή αμηχανία οι "Δράστες" οδηγήθηκαν σε εκλογικό αιφνιδιασμό, χωρίς συγκροτημένο πολιτικό πρόγραμμα και με αδυναμία συσπείρωσης της όποιας εκλογικής τους βάσης.
Μια πρώτη δικαιολογία της διοικούσας επιτροπής θα ήταν η επικείμενη σύγκλιση καταστατικού συνεδρίου, το οποίο και θα ξεκαθάριζε τους στόχους και την πορεία τους. Το πρόβλημα όμως είναι μάλλον εγγενές και ανευρίσκεται στην προεπισημανθείσα αιτία: την υπερπροβολή του ενός ανδρός. Εκείνου ο οποίος με τις συνεχείς μετακινήσεις και παλινδρομήσεις του εξέθεσε κάποτε μερίδα συμπολιτών του και έθεσε εαυτόν εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Οι εσωτερικές ισορροπίες μπορεί να παραμένουν άγνωστες στον πιθανό ψηφοδότη, αυτό όμως που εισπράττεται είναι η για ακόμη μία φορά προβολή της αναγνωρισιμότητας ενός επαγγελματία πολιτικού εις βάρος της αναγνώρισης νεώτερων στελεχών, με όρεξη, όραμα και δυνάμεις. Η τοποθέτηση του Στέφανου Μάνου ως επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου και η συνεχής παρουσία του προσώπου του δίπλα από το έμβλημα ενός κόμματος το οποίο επιθυμεί να αντιμετωπίζεται ως κόμμα καινοτόμων προτάσεων, μάλλον που απομακρύνει παρά προσελκύει. Αν αυτή η τάση δεν αναστραφεί με το παρόν προεκλογικό εγχείρημα και αν ο εν λόγω πολιτικός εξακολουθήσει να γαντζώνεται από την εντύπωση του αναντικατάστατου για τον χώρο, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλήξουμε και πάλι στην παλιά, γνωστή αμερικάνικη φράση: nice try, but no cigar.
Addendum: Το γραφείο τύπου ανακοίνωσε πως η Δράση δεν λαμβάνει μέρος στις εκλογές καθώς "δεν αισθάνεται έτοιμη". Θα προτιμήσω αντί δηκτικών σχολίων να σεβαστώ την αδυναμία τους. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και τις παραλείψεις μας.