28 Απρ 2009

Μια ενοχλητική Αλήθεια χρώματος μαύρου


Απεικονίζεται εστεμμένος με ακάνθινο στεφάνι. Εκείνο όμως μοιάζει επιχρυσωμένο και ψεύτικο, καθώς δεν τον ματώνει. Ο ίδιος εκτείνει τα χέρια και ετοιμάζεται να αποκαλύψει (ή να αποκρύψει) τον προεδρικό θυρεό, ανεβάζοντας (ή ρίχνοντας) την αυλαία. Με αφορμή την συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών του προέδρου Obama στο αξίωμα, ο καλλιτέχνης Michael D'Antuono αποκαλύπτει αύριο στο κέντρο της Νέας Υόρκης τον διαστάσεων 30" x 54" ακρυλικό αυτό πίνακα, ο οποίος παρομοιάζει τον τεσσαρακοστό τέταρτο πρόεδρο των ΗΠΑ με τον εσταυρωμένο Ιησού.

Με τον τίτλο The Truth το αμφιλεγόμενο έργο θα παρουσιαστεί εντός εγκατάστασης όμοιας με παραβάν εκλογών και θα είναι ορατό από έναν επισκέπτη τη φορά. Πολιτικά και θρησκευτικά φορτισμένη, "Η Αλήθεια" έρχεται να απεικονίσει τη φαινόμενη ειδωλοποίηση του Barack Obama από ένα ευρύ φάσμα της αμερικάνικης και παγκόσμιας κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη "Η Αλήθεια" αποτελεί έναν καθρέπτη που ανακλά τις προσωπικές απόψεις και συναισθήματα του θεατή και ως εκ τούτου αναμένονται διαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις.

Αυτό πάντως που έρχεται με βεβαιότητα να εκφράσει ο πίνακας είναι η διαχρονική αναζήτηση ειδώλων και Μεσσιών. Τάσεις όπως η προσωπολατρία ή ο κατά καιρούς εκθειασμός της επιστήμης και της λογικής δείχνουν πως το υπερφυσικό αναζητείται πέραν από γνωστές θρησκείες και θρησκεύματα. Και όταν ορισμένες φορές ανευρίσκεται, τα αποτελέσματα κυμαίνονται από απλά γραφικά έως άκρως επικίνδυνα.

5 σχόλια:

Dokimos είπε...

Poly swsto symperasma! Pali gia tin parti tu tha milame?
teleiws kitsch o pinakas gia mena pantws

xairetw

Manoliscus είπε...

Βρε καλώς τονε!

Μα φυσικά και επί τούτου απεικονίζεται kitsch, σε μια προσπάθεια προβληματισμού του θεατή και ανασηματοδότησης κάποιων συμβόλων μέσω της προγενέστερης αποδόμησης τους.

Από την άλλη παίζει και το σενάριο ο ποιητής να τον έχει ζωγραφίσει να ρίχνει ζεϊμπεκιά και να μας δουλεύει όλους ψιλό γαζί.

mirmidonas είπε...

η γνωμη μου σαν εικαστικος ειναι οτι για μια ακομα φορα βλεπουμε το αμερικανικο κιτς σε ολο του το μεγαλειο....
δεν ειναι η πρωτη φορα που το βλεπουμε να συμβενει αυτο οι αμερικανοι ειναι ιδικοι στο να κανουν "τεχνη"οτιδηποτε μπορει να πουλησει χωρις να νιαζωνται καθολου για την ποιοτητα..
αρκει που ειναι επικερο και μπορει να πουλισει σκοπος ειναι το κερδος και η φτηνη προβολη..

Manoliscus είπε...

@mirmidonas
Με παραξενεύει που είσαι εικαστικός όπως λες και δυο αράδες παρακάτω βάζεις την τέχνη σε εισαγωγικά.

Προσωπικά εκτιμώ την τεχνοτροπία του kitsch και χαίρομαι τις λίγες εκείνες φορές που το βλέπω "σε όλο του το μεγαλείο".

Dokimos είπε...

Zeimpekia, e? xm.... ek deuterhs oyews, an exaireseis to stefani, pio poly se videoclip tis Madonna mu fernei ;)

Gia to kitsch, mia bolta se Alsatia / Agglia einai oti prepei!