4 Μαΐ 2009

"Μη φοβείσθε!"

Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία παρουσιάζεται συχνά ως ένας οργανισμός συντηρητικός σε δομή και αντιλήψεις, με λειτουργούς οι οποίοι λόγω τεχνικής ανεπάρκειας ή και αδιαφορίας για τα εγκόσμια αναλώνονται σε κυριακάτικα κηρύγματα που μικρή σχέση έχουν με τρέχοντα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.

Την εικόνα αυτή αμφισβητεί με ανατρεπτικά απλό τρόπο ο Αλβανίας Αναστάσιος, με τα όσα πρεσβεύει στην πρόσφατη αναστάσιμη αρθρογραφία του. Εκεί όπου επιχειρεί την σύνδεση του αναστάσιμου μηνύματος με την καρδιά του παγκόσμιου οικονομικού μας οικοδομήματος, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς και καλεί για την υπέρβαση του φόβου επί τη βάσει της ανθρώπινης ελευθερίας. Έτη φωτός μπροστά από περισπούδαστους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές απευθύνει κάλεσμα υπέρβασης των φοβικών μας συνδρόμων σε μία πορεία ελευθερίας από τον φόβο: Την ενδιάθετη εκείνη κατάσταση στην οποία έχουν βρει πάτημα όλες οι πληγές του γένους μας.


"«Μη φοβείσθε!». Στην εποχή μας έχουν πληθύνει οι φόβοι που απειλούν τη ζωή μας. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό έχουν ενταθεί και από τη γενικότερη ταλαιπωρία που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Νέοι και παλαιοί φόβοι κυκλώνουν τη σκέψη μας και σφίγγουν την καρδιά μας. Μέσα σ’ αυτή λοιπόν τη βαριά ατμόσφαιρα η εορτή της Αναστάσεως καλεί κάθε πιστό σε μία πορεία ελευθερίας από τον φόβο:

Από τον φόβο αυτών που μας εχθρεύονται, από τον φόβο που δημιουργεί η αδικία και η σκληρότητα της κοινωνίας μας. Από τον φόβο της πολύμορφης αμαρτίας που διεισδύει στην ύπαρξή μας και την αλλοτριώνει. Από τον φόβο του πόνου, της ανέχειας, της ασθένειας, της μοναξιάς, των κινδύνων και θλίψεων που απειλούν τη ζωή μας. Από τον φόβο των πιεστικών προβλημάτων της καθημερινότητος. Από τον φόβο του αγνώστου, της αποτυχίας, της αβεβαιότητας για το μέλλον. Και το κορύφωμα του μηνύματος της Αναστάσεως του Χριστού είναι η ελευθερία από τον φόβο του θανάτου, του δικού μας και των αγαπημένων μας, φόβο που συνθλίβει την ανθρώπινη ζωή. Η εορτή της Αναστάσεως δεν αναγγέλλει απλώς, αλλά μας προσκαλεί να μετάσχουμε στην ελευθερία που μας χάρισε ο Χριστός."



Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: