10 Απρ 2009

Αρμενίζοντας αριστερά

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (553 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές) ψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό. Στο ψήφισμα αυτό καταδίκαζε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από όλα τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα.

Συγκεκριμένα οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν "την αποκάλυψη και την αποτίμηση των εγκλημάτων που διέπραξαν τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα", τονίζοντας ότι απώτερος στόχος αυτών θα πρέπει να είναι "η συμφιλίωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει αποδοχή της ευθύνης, ζητηθεί συγγνώμη και προωθηθεί η ηθική ανάκαμψη".

Προς επίρρωση του σκεπτικού που είχε αναπτύξει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πανηγυρικά πως "για να ενισχυθεί στην Ευρώπη η συνειδητοποίηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα, πρέπει να υποστηριχθεί η συλλογή τεκμηρίωσης και μαρτυριών σχετικά με το ταραγμένο παρελθόν της Ευρώπης, αφού δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς μνήμη". Και κάλεσε τέλος την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου, ημέρας σύναψης του Συμφώνου Molotow-Ribbentrop, ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.


Χαρακτηριστική στην ψηφοφορία ήταν η στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. φρόντισαν να μη συμμετέχουν καν στη διαδικασία, το ΚΚΕ καταψήφισε ως όφειλε, ενώ η Νέα Δημοκρατία απείχε(!). Θλίψη μόνο μπορεί να προκαλέσει η προνομιακή αντιμετώπιση που εξακολουθούν να απολαμβάνουν στα καθ' ημάς τα εκτρώματα του εφαρμοσμένου σοσιαλισμού. Η ασυλία που τόσα χρόνια απολάμβαναν και εξακολουθούν να χαίρουν από ένα τόσο ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων δεν μπορεί παρά να είναι δηλωτική μιας γενικότερης απαξίωσης της ελευθερίας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του κράτους δικαίου.

Ενώ όμως οι καθ' ημάς απολογητές βρίσκουν εύφορο έδαφος τιμώντας αγωνιστές της αριστεράς και επιδεικνύοντας πιστοποιητικά αριστεροσύνης, το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας φαίνεται να ζητά την απερίφραστη και καθολική καταδίκη των εγκλημάτων που διέπραξαν τα ολοκληρωτικά αυτά καθεστώτα εις βάρος της Ευρώπης και των λαών της. Ή στραβός είν' ο γιαλός δηλαδή, ή στραβά αρμενίζουμε.




Addendum: Το ψήφισμα καταψηφίστηκε και από το σύνολο των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή τους τόνισαν πως τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να ερμηνεύονται από ιστορικούς και όχι οι πολιτικούς φορείς. Ότι ναζισμός και σταλινισμός είχαν ουσιαστικές διαφορές και ότι η καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης "εξομοιώνει κατά απαράδεκτο τρόπο δύο ανόμοια κομμάτια της Ιστορίας που το καθένα είχε διαφορετική αφετηρία και που για διαφορετικούς λόγους έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη". Well I beg to differ.

[thanks @drandakis]

Δεν υπάρχουν σχόλια: