27 Σεπ 2009

Η ώρα του κούταβου

Εκλογές δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Αυτή την Κυριακή η Γερμανία προσέρχεται στις κάλπες για να επιλέξει αν επιθυμεί λιγότερο ή περισσότερο κράτος και κατά πως φαίνεται για να επιβραβεύσει την αποτελεσματικότητα κεντροδεξιών και φιλελεύθερων επιλογών.

Οι Γερμανοί φιλελεύθεροι, με έναν χαρισματικό Guido Westerwelle επικεφαλής, διοργανώνουν μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία και κερδίζουν την εμπιστοσύνη πολιτών, οι οποίοι σε περίοδο κρίσης ενδιαφέρονται περισσότερο για την συνέχιση παραγωγής πλούτου παρά για αόριστες υποσχέσεις αναδιανομής του. Εξ ου και η επικείμενη πανωλεθρία των Σοσιαλδημοκρατών. Δυστυχώς όμως το εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανικής κάλπης και η πολιτική κουλτούρα που θα αποπνεύσει είναι μάλλον δύσκολο να συγκινήσουν έναν Ελληνικό λαό, ο οποίος αδιαμαρτύρητα ετοιμάζεται να επιλέξει ξαναζεσταμένες συνταγές δεκαετίας ογδόντα.


5 σχόλια:

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Πολύ ωραία η ταινία. Στα εξωτερικά βέβαια πολύ χίππικη, στα ενεργειακά γενικόλογη και στα δικαιώματα δεν θίγει τα πιο φλέγοντα ζητήματα, αλλά τρότσντεμ πολύ ωραία ταινία.

Cacofonix είπε...

Στη Γερμανία έχουν τη Μέρκελ. Μια χαρά τα πάει και ειδικά στην οικονομία. (Βλέπε χειρισμός της με την GM).

Εδώ οι δικοί μας "φιλελεύθεροι" το έχουν ρίξει στην κοινωνική επανάσταση... Και στις φούμες εντός ασύλων...

Manoliscus είπε...

@Αθ. Αναγνωστόπουλος
Οι πολιτικές θέσεις του FDP είναι λεπτομερείς και ισορροπημένες. Υπέθετα πως θα είχες καταλάβει τον λόγο για τον οποίο παρουσιάζεται τόσο απλοϊκά και υπό μορφή σχεδίων: για να ενσταλάξει στις πιο τρυφερές ηλικίες το δηλητήριο των νεοφιλελεύθερων συνταγών, όπως επιτάσσει η νέα τάξη πραγμάτων ;-)

@Cacofonix
Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει σήμερα, δεν υπάγεται στην σφαίρα του φιλελευθερισμού αλλά σε εκείνη της ευήθειας. Από εκεί και πέρα ο φιλελευθερισμός ως επιλογή τρόπου ζωής εκτείνεται σε ένα αδιάσπαστο για μένα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό τρίπτυχο.

manos911 είπε...

Αγαπητέ Manoliscus,

λυπάμαι που δεν γνωρίζω γερμανικά για να το καταλάβω καλύτερα αλλά κρατάω αυτό: Ο γερμανικός λαός επέλεξε αυτούς που υπόσχονται την παραγωγή του πλούτου παρά την αναδιανομή του.
Είναι πολύ καλό ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο κόμμα και στην Ελλάδα, που περιγράφει το ίδιο: Η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Είναι όμως ταυτόχρονα δυστυχία ότι οι Έλληνες πολίτες απέχουν αρκετά από το να κρίνουν θετικά αυτό το κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο 'μαραθώνιός' μας προς τον φιλελευθερισμό συνεχίζεται... και ίσως, οι μετεκλογικές εξελίξεις να δράσουν καταλυτικά.

ο φίλος και συμπολίτης σου, Μάνος

Manoliscus είπε...

@manos
Και με τους υπότιτλους πάντως παίρνεις μια καλή εικόνα :)

Η ΦιΣ πέρασε από αρκετές βρεφικές ασθένειες, έχοντας ελπίζω βγει με ενισχυμένο το ανοσοποιητικό. Η απόσταση που τη χωρίζει από το εκλογικό σώμα πρέπει να καλυφθεί μάλλον από την ίδια και όχι από τους Έλληνες πολίτες. Πρόκειται όντως για έναν μαραθώνιο και ελπίζω να υπάρξει συνέχεια εντός ενός ακόμα πιο δύσκολου μετεκλογικού τοπίου.