25 Σεπ 2009

Το χαμένο ιδεολογικό στίγμα της ΟΝΝΕΔ

Στα πλαίσια της 74ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναγνώρισε με χαρακτηριστική καθυστέρηση πως η αρχή "ό,τι νόμιμο και ηθικό" υπήρξε όχι μόνο εσφαλμένη σε επίπεδο τακτικής αλλά και επιζήμια επί της αρχής.

Πλέον είναι η σειρά του σοσιαλιστικού χώρου να αναζητήσει τα δομικά σφάλματα που ενέχει το αντίστοιχο "ό,τι συλλογικό και ηθικό", με το οποίο αβίαστα περιβάλλει εδώ και χρόνια τον προγραμματικό του λόγο. Η επί μακρόν ιδεολογική μονοκρατορία που απολαμβάνουν οδηγεί στην υπόθεση πως περιμένουν να πέσει δεύτερη φορά το τείχος, προτού αρχίσουν να προβληματίζονται μήπως είναι καθεαυτές οι ιδέες τους που χωλαίνουν και όχι το πείραμα.

Το τείχος αυτό ας το ρίξουμε εμείς: Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος ο ευρύτερος φιλελεύθερος χώρος οφείλει ιδεολογική ανασυγκρότηση, εξοντωτικό πολιτικό διάλογο και αντιπαράθεση επί των κλασικών αρχών του φιλελευθερισμού.

Βασική προϋπόθεση για να τελεσφορήσει κάτι τέτοιο; Ο μετασχηματισμός της ΟΝΝΕΔ από φυτώριο ληθαργικών κομματικών στελεχών σε φυτώριο ριζοσπαστικών και καινοτόμων ιδεών. Μια καλή αρχή προβληματισμού αποτελεί το πόνημα του Μάρκου Δραγούμη, Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό, όπως αναδημοσιεύεται ψηφιακά από το ηλεκτρονικό περιοδικό e-rooster. Η πρόκληση για πρωτοπορία παραμένει ανοιχτή, σε μια χρονική συγκυρία πιο κρίσιμη από ποτέ.

3 σχόλια:

ritsmas είπε...

Χρειάζεται αυτοσυγκρότηση και επαναπροσδιορισμός εφ ολης της ύλης. Ποιός θα την αναλάβει , όμως ;

Manoliscus είπε...

@ritsmas

Ο καθένας αναλαμβάνει το κομμάτι που του αναλογεί, η ιδεολογική επαναφορά είναι μια bottom-up διαδικασία και πιστεύω πως ο χώρος δεν έχει αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό του όπως μπορούσε και όφειλε.

Οι τακτικισμοί για τη διαδοχή του απερχόμενου προέδρου της οργάνωσης και νυν Ευρωβουλευτή αποτελούν στενάχωρη απόδειξη πως τα πράγματα μέχρι σήμερα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Cacofonix είπε...

Εγώ πάντως ένα πράγμα κατάλαβα. Γιατί οι φιλελευθεροι δεν ασχολούνται με το οικονομικό πρόγραμμα καταστορφής του ΠΑΣΟΚ αλλά με τον Καραμανλή. Τα άρθρα των Μάνου, Ανδριανόπουλου και λοιπών ειδών προς εξαφάνιση είναι γεμάτα από κόμπλεξ...

Δεν πειράζει ας χαίρονται για το οικονομικό πρόγραμμα του πάλαι ποτέ συνοδοιπόρου τους...