31 Ιαν 2009

Wir brauchen eine offene Weltwirtschaft

"Χρειαζόμαστε μία ανοιχτή παγκόσμια οικονομία". Αυτό είπε η καγκελάριος Angela Merkel όταν έλαβε το βήμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos της Ελβετίας. Μέσα σε ένα τόσο κακόκεφο και φοβικό κλίμα ακούστηκε επιτέλους μια εξωστρεφής και αισιόδοξη φωνή να κάνει λόγο για το αυτονόητο. "Ο κόσμος", είπε, "πρέπει να κοιτάξει πέρα από το άμεσο, πέρα από την οικονομική κρίση. Αδιανόητες ευκαιρίες διανοίγονται εμπρός μας, τώρα βλέπουμε μόνο την κρίση".

Μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στις διεθνείς αγορές και εξήγησε την διστακτικότητα της να στηρίξει προβληματικές επιχειρήσεις από το δημόσιο ταμείο, προσθέτοντας την πρόθεση επιστροφής σε εγκρατέστερους δημοσιονομικούς χειρισμούς. Επίσης εξέφρασε την δυσπιστία της για το bail out της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τονίζοντας πως τέτοιες περίοδοι προστατευτισμού δεν πρέπει να διαρκούν για πολύ.

Ο λόγος της υπήρξε ένα στιβαρό πολιτικό ανάχωμα στο κύμα προστατευτισμού που έχει σηκωθεί τους τελευταίους μήνες. Όπως χαρακτηριστικά είπε: "Ορισμένες χώρες μπορεί να μπαίνουν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν την οικονομική τους δύναμη στο μέγιστο, καταναλώνοντας εγωιστικά διεθνείς πόρους και ορθώνοντας τελωνειακά εμπόδια για να προστατέψουν τις αδυναμίες τους. Η καθαρή και λακωνική μου απάντηση είναι Όχι! ... Χρειαζόμαστε διεθνή συντονισμό προκειμένου να μην διαστρεβλωθούν τελείως οι δυνάμεις τις αγοράς επειδή ο καθένας θα παλεύει για τη δική του επιβίωση". Η καγκελάριος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την κρίση ως ευκαιρία να ρυθμιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο η λειτουργία της αγοράς και θεώρησε πως τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τις όποιες εγνωσμένες αδυναμίες τους, αποτελούν το μοναδικό ίσως υποκείμενο διεθνούς δικαίου ικανό να διεκπεραιώσει τις ρυθμίσεις αυτές.

Σπανίζουν σε περιόδους ισχνών αγελάδων τα δημόσια πρόσωπα που αγκαλιάζουν τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης. Με εκείνη την αυτοπεποίθηση που χαρακτηρίζει τους πολιτικούς ηγέτες η Angela Merkel ούτε στρογγυλεύει τα λόγια της ούτε και επενδύει στα φοβικά σύνδρομα του ακροατηρίου της. Η Γερμανία εξακολουθεί να μας εκπλήσσει θετικά, δείχνοντας πως συνεχίζει να παράγει και αξιόλογες πολιτικές προτάσεις αλλά και τολμηρούς πολιτικούς για να τις εφαρμόσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: